Παρασκευή 15 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ
Ανασκαφές υπό την πίεση των εργολάβων

Ο Γ. Χουρμουζιάδης ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση τη λήψη μέτρων για όσους πραγματοποιούν ανασκαφές στα μεγάλα δημόσια έργα

Κάτω από την πίεση των εργολάβων, αλλά και με αβέβαιο το εργασιακό τους μέλλον εργάζονται στα περισσότερα μεγάλα δημόσια έργα οι αρχαιολόγοι, με αποτέλεσμα οι αποκαλυπτόμενες αρχαιότητες - οι οποίες είναι συνήθως μοναδικές - να συλλέγονται και να αποθηκεύονται χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για τη σωστή αποθήκευση, συντήρηση και μελέτη.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι στα μεγάλα έργα έχει συντελεστεί ένα τεράστιο έργο από την αρχαιολογική υπηρεσία, το οποίο μάλιστα παρουσιάζεται και σε επιστημονικά συνέδρια. Αναγνώρισε όμως ότι υπάρχουν πιέσεις από τους εργολάβους και αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον (δουλεύουν με ολιγόχρονες συμβάσεις), αλλά ανέφερε ότι το υπουργείο Πολιτισμού «ασκεί εσωτερικές πιέσεις (στην κυβέρνηση) προκειμένου να βρεθεί μία λύση».

Ο Γ. Χουρμουζιάδης ανέφερε ότι το έργο των αρχαιολόγων είναι τιτάνιο, αφού αυτοί «βρίσκονται με πόνο, μόχθο και αίμα πάνω στους δρόμους ώστε να προστατεύσουν τα αρχαία που έρχονται στο φως». Το αποτέλεσμα, είπε, είναι άρτιο όσον αφορά τη διοικητική του πραγματοποίηση, αφού γίνονται οι ανασκαφές κανονικά, τα αρχαία συλλέγονται, κατατίθενται και αποθηκεύονται. «Εάν όμως, είπε, σηκώσετε λίγο αυτήν την επιφάνεια της διοικητικής αρτιότητας, θα δείτε ότι στο επιστημονικό μέρος υπάρχουν πολλά κενά». Οσο δε για την εργασιακή θέση των αρχαιολόγων, είπε ότι είναι επισφαλής και οι συμβάσεις πάρα πολύ μικρές, ενώ ζήτησε από τον υπουργό να λάβει μέτρα για την απόκρουση των πιέσεων, γιατί όπως τόνισε «πολλές ανασκαφές μπορεί να τελειώσουν όχι τότε που τελειώνει το αρχαιολογικό και επιστημονικό ζητούμενο, αλλά εκεί που τελικά τελειώνει η υπομονή του εργολάβου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ