Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Τροποποίηση «αμυντικού σχεδιασμού» μαζί με τους «νέους συμμάχους»

Η «αξιοποίηση» των υδρογονανθράκων θέτει θέμα αλλαγής των «αμυντικών διατάξεων», δήλωσε ο Πάνος Καμμένος

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και «πιθανώς» και της Αιγύπτου προανήγγειλε ο Π. Καμμένος
Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και «πιθανώς» και της Αιγύπτου προανήγγειλε ο Π. Καμμένος
Τη βαθύτερη εμπλοκή της ελληνικής αστικής τάξης στις ενδοϊμπεριαλιστικές «κόντρες» και διεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο (και όχι μόνο) επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, χτες, από την Κύπρο όπου ξεκίνησε διήμερη επίσημη επίσκεψη, συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά από συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Χρ. Φωκαΐδη, ο Π. Καμμένος επισήμανε: «Αλλάζουν πολύ τα πράγματα σε σχέση με τη γεωπολιτική θέση της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, σε μία φλεγόμενη Μέση Ανατολή, σε μία φλεγόμενη Βόρεια Αφρική, αλλά και απέναντι σε νέα φαινόμενα ισλαμικού φονταμενταλισμού, τα οποία μετατρέπονται σε μία απειλή για τον ελεύθερο κόσμο». Στο φόντο της όξυνσης των ανταγωνισμών και γύρω από την «αξιοποίηση» των ενεργειακών πόρων, υπογράμμισε την «υποχρέωση αλλαγής των αμυντικών διατάξεων, διότι η Κύπρος και η Ελλάδα μετατρέπονται σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες και σε χώρες που παράγουν φυσικό αέριο. Επεκτείνονται οι περιοχές ευθύνης παροχής ασφάλειας και άμυνας με τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης που η Κύπρος ήδη έχει κάνει και πολύ σύντομα θα προχωρήσει η Ελληνική Δημοκρατία. Ουσιαστικά αυτό τροποποιεί τον μέχρι σήμερα αμυντικό σχεδιασμό. Εναν αμυντικό σχεδιασμό, ο οποίος θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις φίλες και σύμμαχες χώρες οι οποίες ζητούν την αμυντική συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Εννοώ ξεκάθαρα προς Ανατολάς, το Ισραήλ».

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, και «πιθανώς» η Αίγυπτος θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η συνεργασία των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου «θα περάσει σε μία καινούργια φάση» (π.χ. με την παρουσία «αξιωματικού συνδέσμου» από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου στο ελληνικό ΓΕΕΘΑ).

Σε σχέση με την προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Π. Καμμένος ισχυρίστηκε ότι τάχα στο ΝΑΤΟ «δυσκολεύονται όλοι να αντιληφθούν πώς είναι δυνατόν ένα κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, να αρνείται να αναγνωρίσει ένα κράτος - μέλος της ΕΕ», προσπερνώντας προκλητικά την ανοιχτή στήριξη που προσφέρει το ΝΑΤΟ στην τουρκική προκλητικότητα (συνιστώντας για παράδειγμα «αυτοσυγκράτηση» σε «όλες τις πλευρές», όταν το «Μπαρμπαρός» ξεκίνησε τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ).

Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη και οι δηλώσεις Καμμένου - όπως και η πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στην Κύπρο - επιβεβαιώνουν ότι η Αθήνα θα εντείνει τις προσπάθειες αναβάθμισης του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή, αξιοποιώντας και το πρόσχημα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», τη «στρατηγική συνεργασία» με δυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, και τους υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου που, τραβώντας το ενδιαφέρον πολλών μονοπωλίων, δημιουργούν ένα «εκρηκτικό» πλαίσιο για την ανάπτυξη νέων επικίνδυνων για τους λαούς σχεδιασμών.

Κατεχόμενα: Προσδοκίες για γοργή άρση της «απομόνωσης»

Την ίδια στιγμή, ο λεγόμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Ο. Ναμί δήλωσε ότι ο Βρετανός πρέσβης στη Λευκωσία (που επανέφερε το θέμα της «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων) «είπε το προφανές» και συμπλήρωσε ότι αυξάνονται οι φωνές όσων «αναλογίζονται πιο προσεκτικά ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να πληρώνουν το τίμημα του Κυπριακού», αλλά και ότι «εναλλακτικές συζητιούνται πιο πλατιά μέσα στην ΕΕ». Μάλιστα, ο Ναμί ισχυρίστηκε πως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς έχει δεσμευτεί το θέμα της «απομόνωσης» του ψευδοκράτους να συζητηθεί μέσα στο 2015.

Από τις Βρυξέλλες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ι. Κασουλίδης δήλωσε πως η Λευκωσία δεν πρόκειται να συναινέσει σε καμιά ρύθμιση που θα ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους, αναφερόμενος και στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες με το χαλούμι (η ΕΕ φαίνεται να συμφωνεί να εγκατασταθούν στα Κατεχόμενα χωριστοί μηχανισμοί πιστοποίησης ποιότητας από αυτούς που θα λειτουργούν στην ελεύθερη Κύπρο). Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Ι. Κασουλίδης ανέφερε πως εφόσον δεν ανανεωθεί η τουρκική NAVTEX και υπάρξει αποκλιμάκωση, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά τις λεγόμενες προεδρικές «εκλογές» που θα γίνουν τον Απρίλη στα Κατεχόμενα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org