Πέμπτη 12 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Ενεργειακά παζάρια στο Μπακού για λογαριασμό των μονοπωλίων

Στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας και των διαδρόμων τους, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Λαφαζάνης βρίσκεται από χτες στο Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη για σήμερα πρώτη συνάντηση του Συμβουλευτικού Συμβουλίου του «Νότιου Διαδρόμου» φυσικού αερίου.

Το Συμβούλιο αποτελούν οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών τις οποίες θα διασχίσει ο «Νότιος Διάδρομος» (Γεωργία, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία και Βουλγαρία), ενώ στις εργασίες του που θα πραγματοποιηθούν με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ, θα παραβρεθούν επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Maros Sefcovic, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας της ΕΕ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι εταιρειών.

Ο νότιος διάδρομος είναι ένα σύμπλεγμα αγωγών, ενώ την Ελλάδα θα διασχίζει ο αγωγός TAP (Trans Adriatic Pipeline), συνδέοντάς την με την Αλβανία και την Ιταλία και μεταφέροντας αέριο από το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ», μέσω Τουρκίας. Η παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν σηματοδοτεί και το βάθος των ανταγωνισμών, ενώ παράλληλα προωθούνται και τα σχέδια Ρωσίας - Τουρκίας για τον αγωγό «Turkish Stream». Ο «νότιος διάδρομος» είναι από τις προτεραιότητες της ΕΕ, καθώς θα συμβάλει στην «ενεργειακή ασφάλεια» των ευρωενωσιακών μονοπωλίων και την απεξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Μέσα σε αυτό το «εκρηκτικό» περιβάλλον, ο Π. Λαφαζάνης - όπως έχει διαρρεύσει από το υπουργείο προς τον Τύπο - παίζοντας το χαρτί της «ενεργειακής διπλωματίας» θα επιδιώξει να θέσει όρους τέτοιους που να αναβαθμίζουν τα οφέλη της ελληνικής αστικής τάξης και τη θέση της στην ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με τις διαρροές, τα θέματα που θα θέσει προς συζήτηση είναι η μείωση της τιμής του φυσικού αερίου από τους Αζέρους, η συμμετοχή επιχειρηματικών ομίλων της Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας του TAP και τα τέλη διέλευσης από τον αγωγό TAP.

Ο Π. Λαφαζάνης στο περιθώριο της συνάντησης θα συζητήσει και το θέμα της πώλησης του 66% της ΔΕΣΦΑ στη αζέρικη εταιρεία «Socar», συμφωνία που παραμένει σε εκκρεμότητα λόγω της επέμβασης της ΕΕ, που αντανακλά και τους σφοδρούς ανταγωνισμούς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org