Παρασκευή 6 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε υψηλά επίπεδα η στάθμη του Εβρου

Μια ακόμα μέρα αγωνίας πέρασαν και χτες οι κάτοικοι κατά μήκος του ποταμού Εβρου, καθώς η στάθμη των νερών συνέχιζε να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας διεξήχθη, για αρκετές ώρες, η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Αλεξανδρούπολης - Ορεστιάδας στο ύψος της Μάνδρας, καθώς ποσότητα νερών πέρασαν πάνω από το δρόμο. Τα νερά, τα ξημερώματα, πλησίασαν απειλητικά τα πρώτα σπίτια του Σουφλίου, όμως τελικά με τεχνικές παρεμβάσεις αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Την ίδια ώρα, συνεχιζόταν η αγωνία για τους κατοίκους των οικισμών Πύθιο και Πραγγί, όπου ο κίνδυνος για τα χωριά δεν έχει περάσει. Για άλλη μία φορά, τοποθετήθηκαν αναχώματα, προκειμένου να σωθούν τα σπίτια. Ο Αρδας είχε υπερχειλίσει, με αποτέλεσμα να περνάει από το δρόμο και να προκαλεί σημαντικές ζημιές.

Επίσης, ορισμένα αναχώματα δεν άντεξαν τις τεράστιες πιέσεις και έσπαγαν το ένα μετά το άλλο. Χτες έσπασαν αναχώματα σε Λαγυνά και Φυλάκιο. Οι υπηρεσίες βρίσκονταν σε επιφυλακή στην περιοχή των Λαγυνών - Λυκόφης. Τα ξημερώματα, νέο ανάχωμα δημιουργήθηκε μεταξύ Διδυμότειχου και Ισαακίου, για να μην αποκλειστεί το Ισαάκιο από τα νερά του Εβρου. Οι κάμποι στην περιοχή είχαν πλημμυρίσει, ο δρόμος προς το Πραγγί ήταν «εργοτάξιο» και η μοναδική πρόσβαση από το Ισαάκιο για το Διδυμότειχο ενισχυόταν με χώμα.

Στη Στερεά Ελλάδα

Την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων καταγγέλλουν, με αφορμή τις καταστροφές που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών στον κάμπο του Σπερχειού, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας.

Στην κοινή τους ανακοίνωση, υπογραμμίζουν πως οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που υπέστησαν σοβαρές ζημιές, βρίσκονται για μια ακόμα φορά «στο ίδιο έργο θεατές». Οπως σημειώνουν, οι εκτεταμένες καταστροφές είναι συνέπεια της αδιαφορίας, που πια καταντάει ύποπτη, των Δήμων Λαμίας και Μακρακώμης, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και φυσικά των επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και της ΕΕ. Καταγγέλλουν επίσης τη συγκυβέρνηση των μόλις 10 ημερών ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έσπευσε να αποδώσει όλες αυτές τις καταστροφές στα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, παρά στην παντελή έλλειψη, τα προηγούμενα έτη, αντιπλημμυρικού σχεδιασμού και έργων.

Ακόμα προσθέτουν: «Στους προϋπολογισμούς όλων τους περιλαμβάνονται ελάχιστα ποσά, ανίκανα να χρηματοδοτήσουν τη συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών αλλά και μια ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική μελέτη και εκτέλεση των αντίστοιχων έργων. Ομως, θα δαπανηθούν ποσά για έργα βιτρίνας και για τον εορτασμό του καρναβαλιού! Οι εγκεκριμένες μελέτες από το υπουργείο για την κατασκευή της ΠΑΘΕ και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής δεν προσαρμόστηκαν κατάλληλα, ώστε να αποτρέπουν τις πλημμύρες που μπορεί να προκαλέσουν οι έντονες βροχοπτώσεις αλλά και η ορμή του Σπερχειού. Μελέτες του Πολυτεχνείου χρονίζουν στα συρτάρια τους, μιας και τέτοιου τύπου έργα δεν είναι επιλέξιμα από τις χρηματοδοτήσεις της ΕΕ, που γίνονται με δικά μας λεφτά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ