Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
Μεγάλες καταστροφές σ' όλη τη χώρα από μια αναμενόμενη μπόρα

Eurokinissi

Μια αναμενόμενη κακοκαιρία προκάλεσε το περασμένο τριήμερο σημαντικές ζημιές σε πολλά τμήματα κυρίως της δυτικής χώρας. Η κακοκαιρία αυτή ήταν η αφορμή για να φανεί, για άλλη μια φορά, πως η αιτία που καταστρέφονται λαϊκά νοικοκυριά και κινδυνεύουν άνθρωποι είναι τα λειψά έως ανύπαρκτα αντιπλημμυρικά μέτρα. Τον περασμένο Οκτώβρη είχαμε ανάλογα φαινόμενα στη δυτική Αττική με πλημμυρισμένες τις λαϊκές συνοικίες, αφού και εδώ τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνονται γιατί το κέρδος των κατασκευαστικών μονοπωλιακών ομίλων εξυπηρετείται πιο πολύ σε άλλους τομείς. Παράλληλα, πολλά κατασκευαστικά έργα γίνονται για το κέρδος των ομίλων και με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις για το περιβάλλον, όπως, για παράδειγμα, η διάνοιξη δρόμου πάνω στο ανάχωμα που υπήρχε παράλληλα με την κοίτη του Αραχθου.

Ετσι, για άλλη μια φορά, οι πλημμυροπαθείς κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, αφού αυτή η κατάσταση προκάλεσε εκκενώσεις χωριών, κατολισθήσεις, εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες, υποδομές, εκμεταλλεύσεις, πλημμύρες σε σπίτια και επιχειρήσεις, αλλά και διακοπές κυκλοφορίας στα οδικά δίκτυα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί οι Περιφερειακές Ενότητες Αρτας, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας οι Δήμοι Ζήρου και Πάργας. Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας οι Δήμοι Ηγουμενίτσας και Φιλιατών. Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας οι Δήμοι Θέρμου, Αμφιλοχίας, Αγρινίου, Μεσολογγίου, Ναυπακτίας. Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, ο Δήμος Καλαβρύτων. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, ο Δήμος Αργιθέας.

Παρέμβαση στον υπουργό Εσωτερικών έκανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, και του έθεσε την ανησυχία του Κόμματος για την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει προκύψει λόγω της κακοκαιρίας, καθώς και για την αναγκαιότητα λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι έχει κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και γίνονται όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Εκανε λόγο για πρωτοφανή καιρικά φαινόμενα, ιδίως στη δυτική Ελλάδα, αλλά, όπως ισχυρίστηκε, λειτούργησαν ο κρατικός μηχανισμός και η Πολιτική Προστασία. Για την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας είπε πως θα ανακατασκευαστεί και για τον λόγο αυτό μεταβαίνουν στην περιοχή κλιμάκια των υπουργείων Υποδομών και Πολιτισμού. Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στην καταφανή έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να είναι απροστάτευτοι οι κάτοικοι απέναντι σε καιρικά φαινόμενα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ