Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εχει ο θεός...

Το «σταδιακά» είναι το νέο σύνθημα της κυβέρνησης. Μετά τον Π. Σκουρλέτη, που αποκάλυψε ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα γίνει σταδιακά και σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, τώρα εμφανίζεται και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, να υπόσχεται αποκατάσταση των συντάξεων, αλλά κι αυτές «σταδιακά», πάντα με την αίρεση του πώς θα πάει η οικονομία. Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, απαντώντας σε ερώτηση για την αναπλήρωση των απωλειών στο εισόδημα των συνταξιούχων, ο αναπληρωτής υπουργός λέει επί λέξει ότι αυτή «θα γίνει σταδιακά και με βάση τους αριθμούς ανάκαμψης της οικονομίας». Δηλαδή, οι συνταξιούχοι όχι μόνο δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα από τη νέα κυβέρνηση σαν άμεσο μέτρο ανακούφισης (πέρα από τα 1,28 ευρώ αύξηση τη μέρα για όσους παίρνουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ), αλλά επιπλέον θα πρέπει να παρακαλάνε να «πάει καλά η οικονομία», μπας και πάρουν καμιά αύξηση στις συντάξεις που έχουν πετσοκοπεί. Σημειώνουμε εδώ και μια ακόμη παράμετρο: Η οικονομία δεν μπορεί να «πηγαίνει καλά» και για το κεφάλαιο και για το λαό. Που σημαίνει ότι ακόμα κι όταν υπάρξει ανάκαμψη, οι όποιες αυξήσεις θα είναι παρωχημένες, είτε συγκριθούν με τις επείγουσες, είτε με τις σύγχρονες και διευρυμένες ανάγκες. Η κυβέρνηση, όμως, από τη μια συστήνει «υπομονή» στο λαό, για να εκβιάσει τουλάχιστον την ανοχή του, κι από την άλλη πληθαίνουν οι διαβεβαιώσεις ότι θα πληρώσει «ντούκου» σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις της στο κεφάλαιο.

Στη φράση θα κολλήσουμε;

Είπε ο Γ. Βαρουφάκης στο «Βήμα», 1/2/2015: «Εδώ υπάρχει ένα, αν θέλετε, σημειολογικό ζήτημα. Δηλαδή, από τη μια μεριά κατανοώ ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν εύκολα να δεχτούν το ότι εμείς "θα σκίσουμε το μνημόνιο". Οτι θα κάνουμε μια συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική. Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη μεριά, δεν θα κάνουμε μια δήλωση μετανοίας για την άποψή μας για το ισχύον πρόγραμμα υπό τη μορφή της αίτησης για επέκτασή του. Η Ευρώπη, χρόνια τώρα, δεκαετίες, αν έχει πετύχει κάτι είναι να παράγει φρασεολογίες που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Πολύ εύκολα μπορούμε να βρούμε μια τέτοια φράση που να καλύπτει και τη δική τους πλευρά και τη δική μας». Συμβολικό, λοιπόν, το σκίσιμο του μνημονίου και όχι πραγματικό. Και επειδή η κυβέρνηση δεν είναι εχθρός των δανειστών, αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μια φράση που να τους καλύπτει όλους. Ωστε είναι θέμα διατύπωσης και επικοινωνιακών όρων και όχι ουσίας; Αλλωστε, όπως είπε και ο Αλ. Τσίπρας στο «BLOOMBERG», «η υποχρέωσή μου να σεβαστώ την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού για τέλος της λιτότητας και επιστροφή σε μία αναπτυξιακή ατζέντα, σε καμιά περίπτωση δεν περιλαμβάνει τη μη εκπλήρωση των δανειακών μας υποχρεώσεων απέναντι στην ΕΚΤ και στο ΔΝΤ».

Ξέχασε...

«Μπορεί να απλωθεί σ' όλη την Ευρώπη η ελληνική εξέγερση». Ετσι ονομάζει την κυβερνητική εναλλαγή ο Γ. Δελαστίκ της «αντικαπιταλιστικής αριστεράς» διευθυντής της εφημερίδας «Πριν» του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αρθρογράφος στο «Εθνος». Να τι γράφει: «Τα "όχι" που εισέπραξε ο Σουλτς από τον Τσίπρα και οι πολιτικές... φάπες που άρπαξε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ από τον Γιάννη Βαρουφάκη, με αποτέλεσμα να μην ξέρει από πού να φύγει, έκαναν έξω φρενών τους Γερμανούς που δεν είναι καθόλου συνηθισμένοι να μην τους υπακούν αμέσως οι υποτελείς τους! Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν δεν λιώσουν αμέσως κάτω από την μπότα τους την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα σηκώσουν κεφάλι οι αντιγερμανικές δυνάμεις όλης της Ευρώπης!». Περί σφαλιάρας στους Γερμανούς έγραψε και στο «Πριν» 1/2/2015. Καλύτερη προσπάθεια εξωραϊσμού μιας διαπραγμάτευσης, που διεξάγεται για λογαριασμό μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων στην ΕΕ, δεν μπορούσε να υπάρχει. Ξέχασε, όμως, να μας πει πώς αξιολογεί τα χαιρετιστήρια του Ομπάμα και τη στήριξή του στη νέα κυβέρνηση. Αλήθεια, «αντικαπιταλιστική αριστερά» μαζί με ΗΠΑ γίνεται;

Συμβουλές από την άλλη όχθη του Ατλαντικού

Προειδοποιήσεις και νουθεσίες προς τις «κυρίαρχες ελίτ» να συμμετέχουν σε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και «Podemos» στην Ισπανία απευθύνουν οι καθηγητές Μαάρκ Μπλάιθ και Κορνέλ Μπράουν στο πανεπιστήμιο της Βοστόνης (από τα χαρακτηριζόμενα και «πανεπιστήμια παραγωγής πρωθυπουργών»), όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών». Σε άρθρο τους στο «Foreign Affairs » γράφουν: «Αν οι κυρίαρχες ελίτ της Ευρώπης θέλουν να σώσουν το ευρωπαϊκό σχέδιο και το ευρώ, θα πρέπει να αρχίσουν να μετέχουν ενεργά στα δημοκρατικά αριστερά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Podemos αντί να τα αποφεύγουν. Αν δεν το κάνουν, θα οδηγήσουν κάποια από αυτά τα κόμματα σε ασταθείς συμμαχίες Αριστεράς - Δεξιάς ή αν αποτύχουν στην εντολή τους, θα αφήσουν ανοιχτό το πεδίο στις πολιτικές δυνάμεις των οποίων οι στόχοι θα είναι πολύ πιο ριζοσπαστικοί από την απλή αναδιάρθρωση του χρέους και την αντίσταση κατά της λιτότητας».

Εμείς το μόνο που θα σημειώσουμε είναι ότι, τουλάχιστον στη χώρα μας, ορισμένες απ' αυτές, που οι αρθρογράφοι ονομάζουν «κυρίαρχες ελίτ», ήδη έχουν από καιρό τώρα επιλέξει να κάνουν πράξη τις συμβουλές τους.

Τομείς σε ιδιώτες;

Σε συνέντευξη του Γ. Κατρούγκαλου στο «Βήμα» 1/2/2015, τον ρωτά ο δημοσιογράφος: «Θεωρείτε ότι υπάρχουν πεδία στο Δημόσιο όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν ιδιώτες; Η καθαριότητα π.χ. ήδη έχει δοθεί σε συνεργεία».

Και η απάντηση: «Η καθαριότητα δεν θα έπρεπε να έχει δοθεί. Αφηρημένα αν υπάρχουν τομείς που μπορούν να δοθούν σε ιδιώτες είναι "ναι" η απάντηση. Αλλά είμαι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και είμαι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του πυρήνα της λειτουργίας του Δημοσίου». Δεν αποκλείει, λοιπόν, ο υπουργός να παραχωρηθούν τομείς του Δημοσίου σε ιδιώτες, αλλά διαφωνεί με τους τομείς που έχουν δοθεί σήμερα και τον τρόπο που αυτή έχει γίνει!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1924 Σε συνθήκες έντονης ιδεολογικής διαπάλης συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (Κ). Μεταξύ άλλων, αποφασίζεται η σύγκληση του 3ου Συνεδρίου του Κόμματος καθώς και η σύσφιξη των σχέσεων με την Κομμουνιστική Διεθνή.

1929 Αρχίζει τις εργασίες του το Ενωτικό Πανελλαδικό Εργατικό Συνέδριο με τη συμμετοχή 289 αντιπροσώπων απ' όλη την Ελλάδα, που στις 9/2 κατέληξε με την ίδρυση της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.

1930 Ιδρύεται το ΚΚ Βιετνάμ.

1966 Το μη επανδρωμένο σοβιετικό διαστημόπλοιο «Λούνα 9» πραγματοποιεί την πρώτη ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη.

1968 Η αστυνομία του Δ. Βερολίνου διαλύει με τη βία αντιδικτατορική διαδήλωση Ελλήνων και Γερμανών έξω από την έδρα της Ελληνικής Στρατιωτικής Αποστολής. 23 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

1969 Το Παλαιστινιακό Εθνικό Κογκρέσο επιλέγει τον Γιάσερ Αραφάτ στην ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO).

1972 Πάνω από 1.000 προσωπικότητες της ΟΔ Γερμανίας έστειλαν στον καγκελάριο Βίλι Μπραντ ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική βοήθεια που παρείχε η κυβέρνησή του στην ελληνική χούντα.

1991 Ενα «C-130» της Πολεμικής Αεροπορίας τσακίζεται στις πλαγιές του βουνού Οθρυς. Επιβάτες και πλήρωμα, συνολικά 63 άνδρες, ανασύρθηκαν νεκροί από τα συντρίμμια.

1991 Το Ιταλικό ΚΚ διασπάται σε Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς και Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

1994 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Discovery» εκρήγνυται, μεταφέροντας πέντε Αμερικανούς αστροναύτες και έναν Ρώσο κοσμοναύτη.

1996 Σεισμός μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει τη Νοτιοδυτική Κίνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 302 άτομα και τραυματίζοντας 15.000.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ