Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ
Τεράστιες οι ευθύνες για τις ανυπολόγιστες καταστροφές

Eurokinissi

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε προχτές ο νομός Ευρυτανίας μετά τα σοβαρότατα προβλήματα και τις ζημιές που σημειώθηκαν από την έντονη βροχόπτωση. Μάλιστα, χρειάστηκε και η εκκένωση του χωριού Κρίκελλο λόγω κατολίσθησης. Παρόμοια και η κατάσταση στη Φθιώτιδα όπου έπεσε γεφύρι, έκλεισαν σημεία του οδικού δικτύου και διεκόπησαν τα δρομολόγια του ΟΣΕ λόγω της υπερχείλισης του Σπερχειού, προκαλώντας παράλληλα τεράστιες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Τα ορμητικά νερά του ποταμού παρέσυραν το γεφύρι στο χωριό Περιβόλι της δυτικής Φθιώτιδας, αποκλείοντας ταυτόχρονα τα χωριά Μάρματα, Αργύρια, Κολοκυθιά και Ανατολή Σπερχειάδας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σε οριακή κατάσταση βρίσκονται και τα άλλα γεφύρια του νομού, με τρία από αυτά να παρουσιάζουν πρόβλημα στατικότητας.

Από την υπερχείλιση του ποταμού Σπερχειού, διεκόπη η κυκλοφορία στις Επαρχιακές Οδούς Λαμίας - Γοργοποτάμου (θέση Φραντζομύλου), Λιανοκλαδίου - Κωσταλεξίου, Κωσταλεξίου - Λουτρών Υπάτης. Καθίζηση σημειώθηκε στην Επαρχιακή Οδό Υπάτης - Σπερχειάδας, στη γέφυρα της Βίστριζας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα, ενώ στην αντίστοιχη Οδό Καπνοχωρίου - Υπάτης, στο ρεύμα προς Υπάτη, αποκολλήθηκαν δύο τμήματα βράχου. Παράλληλα, από τα ξημερώματα του Σαββάτου, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών, στο τμήμα από Λιανοκλάδι μέχρι Τιθορέα και η κίνηση των επιβατών πραγματοποιείται μέσω λεωφορείων.

Αποκλεισμένες στην Ευρυτανία είναι οι τοπικές κοινότητες Αγραφα, Μάραθος, Βραγγιανά, Τροβάτο, Τρίδεντρο, Μοναστηράκι και Επινιανά. Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στις Επαρχιακές Οδούς Κερασοχωρίου - Αγράφων (από το ύψος του οικισμού Βαρβαριάδα), Βελαώρας - Τοπολιάνων και Καρπενησίου - Αγρινίου (διά μέσου Προυσού) από 35ο έως το 45ο χιλιόμετρο.

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ

Τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ για τις καταστροφές από τις πλημμύρες ανέδειξε κλιμάκιο του ΚΚΕ που επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές των νομών Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Γ. Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, περιφερειακό σύμβουλο και βουλευτή του Κόμματος, Κ. Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ, και Ν. Χαλιώτη, Γραμματέα της ΤΕ Φθιώτιδας, διαπίστωσε από κοντά το μέγεθος των προβλημάτων, αλλά και την αναγκαιότητα άμεσων μέτρων αποκατάστασης και προστασίας των κατοίκων των νομών.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων και της ΕΕ είναι μεγάλες, η ανάπτυξη που έχει κριτήριο το κέρδος γίνεται συνεχώς και πιο επικίνδυνη, υπογράμμισαν χαρακτηριστικά στην επίσκεψή τους. Τόνισαν ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών έφεραν στην επιφάνεια, για μια ακόμη φορά, το σύνολο των ελλείψεων που υπάρχουν στις υποδομές για την προστασία του λαού από φυσικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ακόμη και ανθρώπινες ζωές.

Αλλωστε, τόσο το ΚΚΕ όσο και η «Λαϊκή Συσπείρωση», σε όλα τα επίπεδα της Τοπικής Διοίκησης, έχουν αναδείξει με επιτακτικό τρόπο την αναγκαιότητα λήψης μέτρων που σχετίζονται με την αντιπλημμυρική προστασία και άλλα έργα υποδομής που θα στοχεύουν στην προστασία του λαού από όλα τα φυσικά φαινόμενα.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επανέλαβε ότι το Κόμμα βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής και κάλεσε το λαό να απαιτήσει αποφασιστικά:

  • Χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση άμεσα να ληφθούν μέτρα προστασίας των κατοίκων των χωριών της Ευρυτανίας, ιδιαίτερα του Κρικέλλου, με έργα που θα διευκολύνουν την επάνοδο στα σπίτια τους χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.
  • Να γίνει γρήγορη αποκατάσταση του οδικού δικτύου και αντικατάσταση της γέφυρας στο Περιβόλι Φθιώτιδας.
  • Να ελεγχθούν για τη στατικότητά τους οι υπόλοιπες γέφυρες του Σπερχειού.
  • Τη διευθέτηση του ρου του Σπερχειού σε όλα τα σημεία του ιδιαίτερα του κάμπου της Λαμίας όπου οι πλημμύρες προκύπτουν ακόμη και από ήπια καιρικά φαινόμενα, με ολοκληρωμένο σχέδιο και με κρατική χρηματοδότηση.
  • Να γίνει άμεσα εκτίμηση και αποκατάσταση των ζημιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, να αποζημιωθούν άμεσα οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές σε κατοικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζώα κ.τ.λ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ