Τρίτη 3 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΧΑΪΑ - ΗΛΕΙΑ
Ανυπαρξία έργων, πλημμύρα επιπτώσεων

Κατολισθήσεις, πλημμύρες αλλά και δέντρα και κολόνες της ΔΕΗ που έπεσαν είναι τα όσα άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε την Αχαΐα και την Ηλεία.

Ειδικότερα, κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο χωριό Πλάκα κοντά στα Τριπόταμα Αχαΐας, όπου η Πυροσβεστική προχώρησε στην εκκένωσή του από τις 25 οικογένειες που ζουν σε αυτό. Επίσης, κατολίσθηση βράχων και χωμάτινου όγκου έγινε και στην Εθνική Οδό Καλαβρύτων - Αιγίου (μέσω Φτέρης) και ειδικότερα στο τμήμα μεταξύ των χωριών Πετσακοί - Κορφές. Υπερχείλισε, επίσης, ο χείμαρρος Χάραδρος και το νερό περνούσε δίπλα από τα σπίτια του Καστελλόκαμπου Πάτρας.

Χτες το μεσημέρι, η βροχή έδωσε τη θέση της στη χιονόπτωση στη Δυτική Αχαΐα και κυρίως κοντά στο αεροδρόμιο του Αράξου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Πάτρας, «σε δεκάδες περιπτώσεις από το Σάββατο μέχρι και σήμερα (σ.σ. χτες), χρειάστηκε να επέμβουν συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας και Καθαριότητας του Δήμου Πατρέων, καθώς και της ΔΕΥΑΠ, αποκαθιστώντας βλάβες που προκλήθηκαν από το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την περιοχή. Οι σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν σε διάφορες περιοχές του δήμου οφείλονται στην ανυπαρξία των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις, διαχρονικά, δεν αντιμετώπισαν συνολικά ζητήματα υποδομών, για την προστασία των πολιτών, από καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα διαθέσιμα κονδύλια της Πολιτικής Προστασίας για αντιπλημμυρικά έργα είναι μηδενικά. Ως εκ τούτου, η δημοτική αρχή ζητά από την κυβέρνηση να αποφασιστούν άμεσα και να υπάρξουν πάγιες πιστώσεις και αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις, για αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων και αποκατάσταση των ζημιών».

Από την άλλη, στην Ηλεία οι θυελλώδεις άνεμοι έφεραν τη... θάλασσα σε πολλές περιοχές μέσα σε παραλιακά σπίτια προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Ειδικότερα, στις περιοχές της παραλίας Επιταλίου, Μούτελη (Γυφτοπάναινα), Σπιάντζας και της παραλίας Κατακόλου. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, κολόνες της ΔΕΗ βρίσκονται μέσα στη θάλασσα. Επίσης, τα ξημερώματα της Κυριακής, σημειώθηκε καθίζηση στο δρόμο προς Αγ. Αννα, κοντά στην περιοχή Γούμερο, με τα γύρω χωριά να έχουν αποκλειστεί, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή της Τρυπητής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ