Παρασκευή 30 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Τρίτη Συνάντηση με διακηρύξεις περί «ισόρροπης ανάπτυξης»

Οι ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στην Κόστα Ρίκα
Οι ηγέτες των χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στην Κόστα Ρίκα
ΣΑΝ ΧΟΣΕ.--

Ολοκληρώθηκαν χτες στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα, οι εργασίες της 3ης Συνάντησης της Κοινότητας Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής με τη συμμετοχή και εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και της ΕΕ και κεντρικό θέμα της συνάντησης τη λεγόμενη «καταπολέμηση της φτώχειας για τη βιώσιμη και την κοινωνικά ισόρροπη ανάπτυξη». Συμμετείχαν, πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί από 33 χώρες της περιοχής.

Η συγκεκριμένη Κοινότητα, που ιδρύθηκε το 2011, αποτελεί μια ένωση καπιταλιστικών κρατών. Ανεξάρτητα αν συμμετέχει και η Κούβα - εκπροσωπήθηκε στην Κόστα Ρίκα από τον Πρόεδρό της Ραούλ Κάστρο - το κυρίαρχο στοιχείο της είναι η αξιοποίηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων των κρατών της περιοχής και η διεκδίκηση καλύτερης θέσης στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα. Είναι επίσης φανερό ότι στην CELAC, αλλά και σε άλλες πολλές ενώσεις που υπάρχουν στην περιοχή και στο πλαίσιο της ανισόμετρης ανάπτυξης και των ανισότιμων διακρατικών σχέσεων, ξεχωρίζει ο κυρίαρχος ρόλος των αστικών τάξεων της Βραζιλίας και της Αργεντινής, που χρησιμοποιούν αυτές τις ενώσεις για την παραπέρα προώθηση των συμφερόντων τους.

Στη συγκεκριμένη Συνάντηση, κυριάρχησαν οι διαπιστώσεις για τα 167 εκατομμύρια των ανθρώπων της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που ζουν στη φτώχεια και την εξαθλίωση και τα ευχολόγια για μια «ισόρροπη ανάπτυξη που θα δώσει ευκαιρίες απασχόλησης». Γίνεται λόγος ουσιαστικά για καπιταλιστική ανάπτυξη, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι αυτή μπορεί να δώσει λύση και στα λαϊκά προβλήματα.

Χαρακτηριστική ήταν και η παρέμβαση της ΓΓ της Κοινότητας Αλίσια Μπαρσένα, που μετέφερε και μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για κοινή δράση για την αντιμετώπιση της φτώχειας. Ωστόσο η Μπαρσένα προειδοποίησε ότι το 2015 θα είναι μια «δύσκολη χρονιά» για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική με χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, η οποία δεν θα υπερβαίνει το 2,2%. Πάντως, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με την Κίνα (στις αρχές Γενάρη έγινε η πρώτη υπουργική συνάντηση της Κοινότητας και της Κίνας) και την ΕΕ (το Δεκέμβρη έγινε η συνάντηση με την ΕΕ). Στην περιοχή, επίσης, σημαντικό ρόλο επιδιώκει να διαδραματίσει και η άλλη ένωση των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Στην παρέμβασή της, πάντως, η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, μίλησε για ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου αλλά και για «ενίσχυση των πολιτικών και κοινωνικών δεσμών». Είπε συγκεκριμένα: «Δεν είμαστε μόνο οικονομικοί εταίροι, αλλά πρέπει να δημιουργήσουμε πολιτικές και κοινωνικές σχέσεις που να βασίζονται στις αρχές και τις αξίες που μοιραζόμαστε». Και συνέχισε: «Εχουμε την ισχυρή πεποίθηση ότι μπορούμε κάλλιστα να είμαστε ένα παράδειγμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας, να βλέπουμε ο ένας τον άλλον ως ίσο και να βοηθιόμαστε σε ό,τι αφορά την τεχνική και περιβαλλοντική ανανέωση και διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας». Μόνο που οι αξίες και η ασφάλεια, για την οποία μιλάει η εκπρόσωπος της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που αιματοκυλούν λαούς για να προωθούνται τα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Κατά τα άλλα οι εκπρόσωποι πολλών λατινοαμερικανικών κρατών ζήτησαν να τερματιστεί ο πολύμορφος αποκλεισμός της Κούβας από τις ΗΠΑ, να σταματήσουν οι παρεμβάσεις στα εσωτερικά των άλλων χωρών, όπως το παράδειγμα της Βενεζουέλας που αντιμετωπίζει οικονομικό πόλεμο και συνεχείς παρεμβάσεις για αποσταθεροποίηση από τις ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Επίσης, χαιρέτισαν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Κολομβίας και τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP) που συνεχίζονται στην Αβάνα, παρά τα συνεχή εμπόδια που βάζουν οι εντεινόμενες το τελευταίο διάστημα επιχειρήσεις του Κολομβιανού στρατού και ενώ οι αντάρτες έχουν κηρύξει μονομερή εκεχειρία από τις 20 Δεκέμβρη.

Την προεδρία της Κοινότητας, όπως προβλέπει η ιδρυτική διακήρυξή της, αναλαμβάνει κάθε χρόνο και μια χώρα και η επόμενη προεδρεύουσα χώρα αποφασίστηκε να είναι ο Ισημερινός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ