Παρασκευή 30 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κορόνα στο κεφάλι της...

Στη συζήτηση σχετικά με τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Δ. Αβραμόπουλος, επίτροπος για τη Μετανάστευση στην ΕΕ, δεν έχασε την ευκαιρία να μιλήσει για μέτρα που προβλέπουν το φακέλωμα όλων των επιβατών, την ενίσχυση της Europol, τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ, ενώ εξήρε για μια ακόμα φορά την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, Δουβλίνο 2 και 3.

Αυτά εισηγήθηκε ο κ. επίτροπος, που ενδέχεται να είναι ο εκλεκτός της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση τους ...συμβολισμούς με τα κάγκελα έξω από τη Βουλή και την άοπλη αστυνομία στις πορείες και τα γήπεδα. Το όλο πλέγμα καταστολής της ΕΕ είναι εδώ και μάλιστα επεκτείνεται και γι' αυτό δεν βγάζει τσιμουδιά. Οσους, δε, πρωτοστατούν στην υλοποίηση αυτής της βαρβαρότητας από πρώτη ευθύνη, όπως ο Αβραμόπουλος, η νέα κυβέρνηση φαίνεται πως τους έχει κορόνα στο κεφάλι της...

Τους πέφτει λίγη...

Στην ίδια συζήτηση, στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελ. Συναδινός, ζήτησε ένταση των μέτρων καταστολής και ενίσχυση της EUROPOL με τεχνογνωσία, εξοπλισμό και βάσεις πληροφοριών, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των τζιχαντιστών. Οπως είπε, τα μέχρι τώρα μέτρα η ΧΑ τα θεωρεί ανεπαρκή...

Καθόλου τυχαία η πλειοδοσία των φασιστοειδών της ΧΑ στα μέτρα καταστολής της ΕΕ. Θέλουν το λαό φακελωμένο και αλυσοδεμένο, προκειμένου να μην αντιδράει στη λαίλαπα της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε επίπεδο ΕΕ, αποσιωπώντας το ότι οι τζιχαντιστές είναι δημιούργημα της ΕΕ, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που τους εκπαίδευσαν, τους χρηματοδότησαν και τους εξόπλισαν. Αλλη μια απόδειξη ότι η Χρυσή Αυγή παίζει ρόλο «λαγού» για τη θωράκιση της εξουσίας των μονοπωλίων και το χτύπημα του λαού.

Προσαρμογές

Δεν προσαρμόζεται μόνο η κυβέρνηση, προσαρμόζεται και ο φιλικός της Τύπος. Ετσι, χτες, στην πρώτη σελίδα της η «Εφημερίδα των Συντακτών» και κάτω από τον τίτλο «Τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων», αυτό που βρήκε να ξεχωρίσει για το Ασφαλιστικό και τις δηλώσεις της νέας ηγεσίας στο υπουργείο Εργασίας, είναι «καμία αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ούτε μείωση στις συντάξεις»! Αλλά αν δεν μας γελάει η μνήμη μας, προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι φιλικές του εφημερίδες μιλούσαν για κατάργηση του μνημονίου και όλων των νόμων για το Ασφαλιστικό. Τώρα καλούν τον κόσμο να είναι και ευχαριστημένος, γιατί δεν θα μειωθούν και άλλο οι συντάξεις και δεν θα αυξηθούν παραπέρα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Εντάξει, το πήραμε το μήνυμα. Ομολογούμε, όμως, ότι δεν περιμέναμε η κωλοτούμπα να γίνει από την πρώτη μέρα.

Δεν έχουν τίποτα να φοβούνται...

Προχτές, γράφτηκε στον Τύπο ότι η νέα κυβέρνηση «κήρυξε τον πόλεμο» στον τουρισμό του «all inclusive», προς όφελος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου. Τα σχετικά δημοσιεύματα, μάλιστα, επικαλούνταν παλιότερη δήλωση του Αλ. Τσίπρα ότι το «all inclusive» «απαλλοτριώνει τους τουρίστες από την τοπική οικονομία». Για το θέμα, ρωτήθηκε χτες η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού, Ελενα Κουντουρά και απάντησε πως η κυβέρνηση όχι μόνο δε σκοπεύει να θίξει το συγκεκριμένο είδος τουρισμού, που αφορά κυρίως τις μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις και το τουριστικό ρεύμα από το εξωτερικό, αλλά, αντίθετα, εκτιμά πως η αναβάθμιση των υπηρεσιών του συγκεκριμένου προϊόντος θα ωφελήσει τις τοπικές αγορές και κοινωνίες. «Δεν θα υπάρξει καμία ενέργεια εις βάρος των προϊόντων all inclusive», αλλά «περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των συγκεκριμένων προϊόντων», είπε συγκεκριμένα. Καμιά έκπληξη δεν προκαλούν οι δηλώσεις της, που άλλωστε εκφράζουν την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης. Ο τουρισμός, όπου κυριαρχούν τα μεγάλα ξενοδοχειακά και επισιτιστικά μονοπώλια, θεωρείται και από τον ΣΥΡΙΖΑ ως η ατμομηχανή της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Αρα, δεν έχουν τίποτα να φοβούνται από τη νέα κυβέρνηση, όπως διαβεβαιώνει και η υπουργός...

Εληξε άδοξα...

Στη χτεσινή έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψήφισε την επέκταση των υφιστάμενων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, με αφορμή την Ουκρανία, μέχρι το Σεπτέμβρη, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης αυτών των κυρώσεων στην επόμενη συνεδρίαση, στις 9/2. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να βαφτίσει το κρέας ψάρι γι' αυτή της τη συμφωνία, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι την είχε προαναγγείλει, αν και τις προηγούμενες μέρες σηκώθηκε πολύς κουρνιαχτός για τη στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αποκαλυπτικότερος όλων ήταν ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος έγραψε στην ιστοσελίδα του πριν τη χτεσινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες: «Ο υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς, μας ενημέρωσε ότι την πρώτη μέρα του στο υπουργείο ακούστηκε στα δελτία ειδήσεων ότι η ΕΕ είχε εγκρίνει νέες κυρώσεις για τη Ρωσία ομόφωνα. Το πρόβλημα ήταν ότι ο ίδιος και η νέα ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν κλήθηκαν! Ετσι, προφανώς, το ζήτημα δεν είναι αν η νέα μας κυβέρνηση συμφωνεί ή όχι με την επιβολή νέων κυρώσεων για τη Ρωσία. Το ζήτημα είναι αν η άποψή μας μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, χωρίς καν να την εκφράσουμε! Θα μπορούσαν οι δημοσιογράφοι σε όλον τον κόσμο να προσπαθήσουν να κάνουν αυτή τη σημαντική διάκριση μεταξύ της διαμαρτυρίας επειδή μας αγνοούν και της διαμαρτυρίας για τις ίδιες τις κυρώσεις; `Η μήπως αυτό είναι τόσο περίπλοκο;». Εμείς, τι άλλο να πούμε; Η πρώτη «επανάσταση» της κυβέρνησης έληξε μάλλον άδοξα...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1923 Υπογράφεται στη Λωζάνη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η Σύμβαση για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών.

1928 Μεγάλες διαστάσεις παίρνει η κινητοποίηση των αγροτών της Κρήτης κατά των φορολογικών μέτρων της κυβέρνησης. Στο Ηράκλειο, οργανώνεται παλλαϊκό συλλαλητήριο. Πάνω από 5.000 ένοπλοι κυκλώνουν τη νομαρχία και διαδηλώνουν την απόφασή τους να υπερασπίσουν τη ζωή τους πιο αποφασιστικά, αν η κυβέρνηση απορρίψει τα δίκαια αιτήματά τους.

1933 Ο Πρόεδρος της Γερμανίας, στρατάρχης Πολ φον Χίντεμπουργκ, ορίζει τον Α. Χίτλερ καγκελάριο της χώρας.

1948 Δολοφονείται από ινδουιστή εθνικιστή στο Νέο Δελχί ο Ινδός ηγέτης και σύμβολο της πάλης για ανεξαρτησία της χώρας από τους Βρετανούς ιμπεριαλιστές, Μαχάτμα Γκάντι.

1949 Στις 30-31/1/1949 συνέρχεται στο Γράμμο η 5η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο κλείσιμο του πρώτου θέματος ο Ν. Ζαχαριάδης καθόρισε ως σοσιαλιστικό το χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα.

1958 Πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Ερνστ Χάινκελ, κατασκευαστής του πρώτου αεριωθούμενου αεροσκάφους.

1966 Σε συμβιβασμό καταλήγουν οι ηγέτες των έξι κρατών - μελών της ΕΟΚ στο Λουξεμβούργο. Με το «Συμβιβασμό του Λουξεμβούργου», υιοθετήθηκε η γαλλική αξίωση για παραχώρηση του δικαιώματος «βέτο» στο Συμβούλιο Υπουργών για αποφάσεις που άπτονταν του «εθνικού συμφέροντος».

1972 «Ματωμένη Κυριακή»: Ο βρετανικός στρατός ανοίγει πυρ κατά χιλιάδων διαδηλωτών στο Ντέρι της Β. Ιρλανδίας, που διαμαρτύρονταν κατά των διακρίσεων έναντι των Καθολικών, με αποτέλεσμα το θάνατο 26 εξ αυτών.

1980 Οι αυθαίρετες φυλακίσεις και τα βασανιστήρια βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη στη Σιγκαπούρη, αναφέρει έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα σ' αυτήν τη χώρα.

2007 Πεθαίνει ο ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Νίκος Κούρκουλος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ