Τετάρτη 14 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Οδηγείται σε κλείσιμο και το τελευταίο εργοστάσιο

Αναβρασμός χτες στο Πλατύ Ημαθίας από την προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να δεσμεύσει μεγάλο μέρος της παραγωγής

Το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας
Το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας
Το κλείσιμο και του τελευταίου εν λειτουργία εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας, μεθοδεύεται από κυβέρνηση, διοίκηση και Τράπεζα Πειραιώς. Χτες οι εργαζόμενοι εμπόδισαν τη δέσμευση χιλιάδων τόνων ζάχαρης από ιδιωτική εταιρεία, που δρα για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς. Η δέσμευση αποφασίστηκε για να χρηματοδοτήσει η τράπεζα την ΕΒΖ, ώστε να πληρώσει μέρος των οφειλών της στους τευτλοπαραγωγούς.

Αμέσως οι εργαζόμενοι συγκάλεσαν συνέλευση και αποφάσισαν να περιφρουρούν το εργοστάσιο, ώστε να μην προχωρήσουν τα νέα εγκληματικά σχέδια. Μαζί με τους τευτλοκαλλιεργητές, προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 9 το πρωί στα γραφεία της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη.

Η Τράπεζα Πειραιώς ενέκρινε τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ με ποσό περίπου 11 εκ. ευρώ, προκειμένου να πληρώσει μέρος των οφειλών της στους τευτλοπαραγωγούς, που υπολογίζονται σε περίπου 18 εκ. ευρώ. Για τη χρηματοδότηση αυτή συμφώνησε να δεσμεύσει 19.000 τόνους ζάχαρη, ώστε να πουληθεί για λογαριασμό της. Στο μεταξύ, ήδη από τους 56.000 τόνους ζάχαρης που παράχθηκαν στη διάρκεια του 2014, η Τράπεζα Πειραιώς έχει δεσμευμένους άλλους 30.000 τόνους ζάχαρης για δάνειο που είχε δώσει στην ΕΒΖ το 2013.

Η παραγωγή που μένει αδέσμευτη, δηλαδή 7.000 τόνοι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διασφαλίσει ούτε τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου, ούτε την εξόφληση των αγροτών, ούτε και τη μισθοδοσία των εργαζομένων. Αυτό σηματοδοτεί ουσιαστικά το κλείσιμο του εργοστασίου.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα εκχώρησε το 50% της εθνικής ποσόστωσης σε ζάχαρη, και τόσο η ΕΒΖ όσο και η τευτλοκαλλιέργεια οδηγήθηκαν σε συρρίκνωση. Τα προηγούμενα χρόνια, η ΕΒΖ έκλεισε τα εργοστάσιά της σε Λάρισα και Ξάνθη και μέσα στο καλοκαίρι του 2014 ανέστειλε τη λειτουργία των εργοστασίων της σε Ορεστιάδα και Σέρρες. Στο Πλατύ Ημαθίας συγκομίζονταν όλη η τευτλοπαραγωγή από τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας.

Ακολούθησαν δραματικοί μήνες για τους αγρότες που αρχικά πίεζαν την ΕΒΖ να εισκομίσει έγκαιρα την παραγωγή τους, ώστε να μη μείνει ασυγκόμιστη στα χωράφια και να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα, γεγονός που συντέλεσε στη μείωση της τιμής. Στη συνέχεια, διοργάνωσαν κινητοποιήσεις με αίτημα την άμεση πληρωμή τους για την παραγωγή που παρέδωσαν, αλλά και αποζημίωση για όση σάπισε στα χωράφια.

Δήλωση του Σωτήρη Ζαριανόπουλου

Στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ, την ώρα της συνέλευσης των εργαζομένων, βρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Αμέσως μετά δήλωσε:

«Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση σπεύδει να υλοποιήσει μια ακόμα δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στην ΚΑΠ και την ΕΕ: Να εξαφανίσει από τη χώρα την τευτλοκαλλιέργεια και την παραγωγή ζάχαρης, στην οποία η χώρα κατείχε μία από τις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά.

Η κυβέρνηση από τη μια πλευρά τάζει προεκλογικά ψίχουλα στους αγρότες, όταν η δική της πολιτική και η ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης τους ξεκληρίζει και την ίδια ώρα υλοποιεί την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για κλείσιμο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Οι αγρότες σε συμμαχία με τους εργαζόμενους στη ζάχαρη πρέπει να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη. Πραγματική, όμως, αποτροπή είναι η κοινή πάλη αγροτών - εργατών και όλου του λαού μας κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κατεύθυνση την αποδέσμευση από αυτήν.

Στις εκλογές που έρχονται μοναδική απάντηση είναι η αποφασιστική καταδίκη όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και όλων ανεξαίρετα των κομμάτων (όπως ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.) που στηρίζουν την ΚΑΠ και την ΕΕ και που από την επομένη των εκλογών ετοιμάζουν νέα βάρβαρα δεσμά για το λαό μας.

Η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ είναι ο μόνος δρόμος για αγρότες και εργαζόμενους για να αποτρέψουν αυτή την πολιτική και να ανοίξουν το δρόμο για μια οικονομία που θα αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας σε όφελος του λαού της και όχι των κερδών των μονοπωλίων, έξω από τα δεσμά της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org