Κυριακή 11 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΕΝΑΡΗΣ 2015
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με ρόλο εγγυητή για το κεφάλαιο και ολίγον «φιλολαϊκό περιτύλιγμα»

«Αναπτυξιακό σχέδιο για οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση», «στόχους για το αμέσως επόμενο διάστημα», «φορολογικές μειώσεις»... Απ' όλα είχαν οι τοποθετήσεις του Αντ. Σαμαρά και των στελεχών της ΝΔ τις τελευταίες μέρες, στην προσπάθειά τους να υφαρπάξουν λαϊκές ψήφους, ώστε να αναδειχτεί ξανά η ΝΔ στην αστική διακυβέρνηση για να συνεχίσει και να εντείνει την αντιλαϊκή διαχείριση για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, όπως προβλέπεται βάσει των μνημονίων διαρκείας που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη - μέλη της ΕΕ.

Σε αυτήν τη βάση, ο Σαμαράς, μιλώντας σε συγκεντρώσεις της ΝΔ ανά την Ελλάδα, παραπλανά το λαό, μιλώντας για «φορολογικές μειώσεις στα επόμενα χρόνια», οι οποίες όμως αποτελούν μέτρα ενίσχυσης των μεγαλοεπιχειρηματιών:

«Ο ανώτατος φόρος εισοδήματος θα πέσει στο 33% από το 42% που είναι σήμερα και από το 45% που ήταν πριν την κρίση.Ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων θα μειωθεί σταδιακά, να υπάρχει ένας ενιαίος φόρος, στο 15% από το 25% που είναι σήμερα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τάζει επίσης ότι «όλοι οι συντελεστές στα υψηλά κλιμάκια του ΦΠΑ θα μειωθούν σταδιακά. Και κάποια από τα μεσαία επίσης αργότερα. Ο ΕΝΦΙΑ σταδιακά θα μειωθεί κι άλλο. Και τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ θα δοθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απευθείας. Για να γίνει και αυτή υπεύθυνη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αληθινός μοχλός περιφερειακής Ανάπτυξης. Να πάψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι ο μόνιμος "ζητιάνος" του κράτους και να είναι πολλές φορές πηγή σπατάλης ακόμα και διαφθοράς. Και αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζουμε».

Φόροι στο λαό - φορομειώσεις στο κεφάλαιο

Στην πραγματικότητα, όσα τάζει η ΝΔ, στην πράξη, σημαίνουν:

  • Οτι ο ΕΝΦΙΑ, που ξεκίνησε ως έκτακτος φόρος, μονιμοποιείται ως άλλο ένα χαράτσι στη λαϊκή κατοικία, το οποίο εντέλλεται να το εισπράττει η Τοπική Διοίκηση. Της παραχωρεί δηλαδή ένα άγριο αντιλαϊκό μέτρο για είσπραξη χρημάτων που πάνε πάλι σε όφελος της ανάπτυξης των επιχειρηματιών, ενώ ολοένα και περισσότερο οι υπηρεσίες στα λαϊκά στρώματα ως ανταποδοτικές γίνονται και πιο ακριβές.
  • Ελαφρύνεται, κατά βάση, η φορολογία των μεγαλοεισοδηματιών και των επιχειρηματιών, οι οποίοι βλέπουν εν μέσω κρίσης οι φόροι τους να μειώνονται κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες, επιβεβαιώνοντας και έτσι ότι το μεγάλο κεφάλαιο εν μέσω της κρίσης βγαίνει μ' αυτό το μέτρο πιο κερδισμένο.
  • Αν και εφόσον υπάρξουν κάποιες μειώσεις για τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η όποια ευνοϊκή επίδρασή τους θα εξανεμιστεί στο γενικότερο πλαίσιο εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων.

Αλλωστε, ο ίδιος ο Σαμαράς το λέει καθαρά, μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών: «Να το ξέρουν όλοι: Είμαστε στην περίοδο που έχουν αρχίσει οι αυξήσεις αλλά θα πάμε ομαλά για να μην ξαναπέσουμε στα ελλείμματα. Το νοικοκύρεμα θα συνεχιστεί». Θυμίζουμε εδώ το διαβόητο μέρισμα του ενός ευρώ τη μέρα για τα εξαθλιωμένα λαϊκά νοικοκυριά αλλά και την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που κατάργησε όλα τα προνοιακά επιδόματα και μείωσε και αυτά τα ψίχουλα που έπαιρναν. Επίσης, «νοικοκύρεμα» σημαίνει νέες περικοπές και καταργήσεις απ' ό,τι απέμεινε ως ξέφτια κοινωνικών παροχών και δικαιωμάτων για το λαό αν χρειαστεί.

Αλλωστε, δίνει συνεχώς διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο ότι δε θα διακινδυνεύσει σε τίποτα κονδύλια προορισμένα για την παραπέρα ενίσχυσή του, είτε με δημόσιες επενδύσεις σε όφελός του είτε με επιδοτήσεις και φτηνές δανειοδοτήσεις για να κάνει το ίδιο επενδύσεις.

Τους τάζει ότι δε θα τους πεθάνει

Ταυτόχρονα, ξεπερνούν τα όρια της ωμής κοροϊδίας οι «εγγυήσεις» που δίνει ο Σαμαράς ότι τάχα δε θα υπάρχει μείωση συντάξεων, την ώρα που παραπέρα μείωσή τους μέσα στο 2015 είναι ήδη αποφασισμένη με τα μέτρα που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Βουλή.

Θυμίζουμε ότι, με ψηφισμένους νόμους, από το 2015 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, που οδηγεί αυτόματα σε νέες μειώσεις. Παράλληλα, «τρέχει» ο νόμος για τα «μηδενικά ελλείμματα» στα επικουρικά ταμεία, που σημαίνει αλλεπάλληλες μειώσεις (κοντά στο 10% για το 2015) προσθετικά στο 5,2% που έγινε το καλοκαίρι. Την ίδια ώρα εμφανίζουν νέα ελλείμματα, προπομπό για νέες περικοπές, όταν η απαλλαγή και μόνο των εργοδοτών από τις «δικές τους εισφορές» σημαίνει απώλεια ενός δισ. ευρώ το χρόνο για τα Ταμεία.

Αλλη μια προσωπική «εγγύηση» Σαμαρά για «επαναφορά των συντάξεων για τους υπερήλικες ομογενείς Πόντιους και Βορειοηπειρώτες» ξεπερνά κάθε όριο κυνικότητας, εφόσον απευθύνεται ως «παραχώρηση» σε περίπου 40.000 ομογενείς που έπαιρναν ένα επίδομα από τον ΟΓΑ και τους κόπηκε με το νόμο 4093/2012.

Ως παραχώρηση στα λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους ελευθεροεπαγγελματίες ο Σαμαράς παρουσιάζει και την «αναστολή καταβολής δόσεων οριζοντίως για όλα τα δάνεια που είχαν εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου» και το «μέτρο των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία» αλλά και «τις διευκολύνσεις», όπως τις παρουσιάζει η ΝΔ, «για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στις τράπεζες», «όπως είχαμε την προστασία της πρώτης κατοικίας που τη θεσπίσαμε και τη συνεχίζουμε». Αλλά οι 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ή τα δάνεια με εγγυήσεις του δημοσίου αφορούν τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι λαϊκά νοικοκυριά.

Εγγυήσεις στο κεφάλαιο

Στην πραγματικότητα και σε ό,τι αφορά χρέη λαϊκών νοικοκυριών, τα προαναφερόμενα αφορούν τρόπους διασφάλισης ότι τα χρήματα που χρωστούν αυτά τα νοικοκυριά, όπως και τα μικρομάγαζα, στο αστικό κράτος και τις τράπεζες θα συνεχίσουν να αποπληρώνονται, την ίδια ώρα που σε πολλά σπίτια κόβουν και το ψωμί, ο, δε, τζίρος των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ είναι μηδαμινός.

Αλλά και αυτό την περιλάλητη «προστασία της πρώτης κατοικίας», έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέχρι τώρα τα ΔΣ των τραπεζών δεν έχουν καταλήξει τι θα κάνουν.

Την ίδια στιγμή, ο Σαμαράς δε σταματά να δίνει διαβεβαιώσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ότι θα κάνει τα πάντα για να του ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας, να διευκολύνει παραπέρα τη δραστηριότητά του.

«Ανάπτυξη σημαίνει ανταγωνιστικότητα. Επενδύσεις. Κι άλλο χτύπημα της γραφειοκρατίας, όπου χρειάζεται. Εξαγωγές. Επιχειρηματικότητα σε νέους κλάδους (...) Ανάπτυξη σημαίνει ακόμα ιδιωτικοποιήσεις. Σημαίνει αξιοποίηση περιουσίας του δημοσίου» έλεγε μεσοβδόμαδα ο πρωθυπουργός, ορίζοντας ως στόχους του για το αμέσως επόμενο διάστημα:

-- Αναγκαίους εκσυγχρονισμούς στο αστικό κράτος, όχι προς βελτίωση της καθημερινότητας του λαού αλλά για να διευκολυνθεί παραπέρα στη δραστηριότητά του το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτόν το ρόλο θέλει να παίξει και η περιλάλητη συνταγματική αναθεώρηση, την ανάγκη της οποίας αναγνωρίζουν όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, στη λογική του να προσαρμόσουν το θεσμικό πλαίσιο του αστικού κράτους στις σύγχρονες συνθήκες, στην ανάγκη των μονοπωλίων να κατοχυρώσουν την εξουσία και κερδοφορία τους στην πραγματικότητα που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια μέσα από την κρίση τους.

-- Περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις τομέων οικονομίας, κρατικής ιδιοκτησίας για διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, πάνω και στα ερείπια εργατικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με νέες εισφοροαπαλλαγές, νέες μειώσεις μισθών, απελευθέρωση απολύσεων, απαγορεύσεις στη συνδικαλιστική δράση κ.ά.


Θ. Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «άδεια τσέπη» απέναντι σε φόρους και χαράτσια(2019-08-24 00:00:00.0)
Φοροληστεία στο λαό σε ρυθμούς «κανονικότητας»(2019-08-15 00:00:00.0)
«Καλά κρατούν» τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία(2015-05-30 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ είναι η εγγύηση για το σήμερα και το αύριο του λαού(2015-01-18 00:00:00.0)
Πλειοδοτεί σε ψίχουλα η ΝΔ(2015-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ