Κυριακή 11 Γενάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Για τα μάτια...

Καθημερινά τον τελευταίο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ αποδελτιώνει δηλώσεις παραγόντων της ΕΕ, αλλά και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, προωθώντας τη «συγκομιδή» στα εγχώρια ΜΜΕ, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι ...δεν είναι ελέφαντας! Οτι, δηλαδή, δεν είναι κατά της ΕΕ και του ευρώ. Οτι οι σχέσεις της χώρας με τη λυκοσυμμαχία δεν πρόκειται να διαταραχθούν αν αναλάβει τα ηνία της αστικής διαχείρισης κ.λπ. Φαίνεται πράγματι ότι έχει πείσει για τη φρονιμάδα του και ότι έπιασαν τόπο τα διαπιστευτήρια και οι εξετάσεις του. Σπεύδουν, λοιπόν, οι παράγοντες της ΕΕ να διαβεβαιώσουν ότι όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση, στο βαθμό που δεν αμφισβητεί τα ιερά και όσια της εξουσίας του κεφαλαίου, τη δουλειά θα την κάνει. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ καμαρώνει σαν γύφτικο σκεπάρνι...

Η ικανοποίησή του είναι φανερή, εκεί όμως που ξεχειλίζει από περηφάνια είναι όταν οι δηλώσεις προέρχονται από εκπροσώπους της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας. Οι αβρότητες με τον Σουλτς και τον Πιτέλα, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον πρόεδρο της Ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, αντίστοιχα, οι τηλεφωνικές και άλλες επαφές τους, προοιωνίζονται μια σχέση ...στοργής που μόλις άρχισε.

... της ευρωενωσιακής σοσιαλδημοκρατίας

Η αλήθεια είναι, κατόπιν μεγάλης φορτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ, που φλέρταρε ξεδιάντροπα με την ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία πριν ακόμα σοσιαλδημοκρατικοποιηθεί ο ίδιος. Δεν υπήρξε επίσκεψη Τσίπρα σε ευρωπαϊκή χώρα που να μη συνοδευτεί από συνάντησή του με εμβληματικές μορφές του συγκεκριμένου χώρου, πλέκοντάς τους στη συνέχεια το εγκώμιο. Είχε φτάσει ακόμα σε σημείο να εκλιπαρεί τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες να ...εγκαταλείψουν το ΠΑΣΟΚ και να συνάψουν σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ!

Ολα αυτά για τα «μάτια» μιας δύναμης που διεκπεραίωσε όλη τη βρώμικη δουλειά του κεφαλαίου σε βάρος των λαών. Που προώθησε τον μεγαλύτερο όγκο των φιλομονοπωλιακών αναδιαρθρώσεων οι οποίες έφεραν τα πάνω κάτω στη ζωή εκατομμυρίων εργαζομένων, ανθρώπων του μόχθου. Κι όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά εξωραΐζει το ρόλο της. Το ίδιο κάνει και τώρα που ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις με στελέχη της, όταν αυτά τα ίδια δηλώνουν την προσήλωσή τους στη στρατηγική που τσακίζει τα λαϊκά δικαιώματα. Δίνει και στη σοσιαλδημοκρατία εξετάσεις, διεκδικώντας ίσως αυτή τη φορά την αποδοχή του ως τμήματός της.

Αθλια αξιοποίηση των γεγονότων στη Γαλλία

Από τη Ρόδο, όπου μιλούσε προχτές βράδυ, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, επανέλαβε την άθλια προσπάθειά του να αξιοποιήσει το μακελειό στη Γαλλία για να φέρει στο προσκήνιο την ατζέντα περί παράνομης μετανάστευσης, ενισχύοντας συντηρητικά αντανακλαστικά. Μιλώντας για ανάγκη «θωράκισης» της χώρας και για «αφύπνιση» της Ευρώπης απέναντι στην «τρομοκρατία», εμφανίστηκε να επιχαίρει που επί Ελληνικής Προεδρίας, στο α' εξάμηνο του 2014, η κυβέρνησή του πέτυχε να «πείσει» την Ευρωένωση για μέτρα ενάντια σε όσους μπαίνουν «παράνομα» στα κράτη - μέλη της. Οπου ως «παράνομοι» παρουσιάζονται από τους κυρίαρχους κύκλους δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κυνηγημένοι από χώρες διαλυμένες, παραδομένες στη φτώχεια και την πείνα λόγω της δυσπερίγραπτης εκμετάλλευσης που υφίστανται από ντόπια και ξένα κυρίως ευρωατλαντικά μονοπώλια, εμπόλεμες ζώνες ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα για τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης. Ζητήματα όλα αυτά, για τα οποία ο Σαμαράς φρόντισε να μην αρθρώσει ούτε «κιχ».

Η «πολιτική γεωγραφία» της Βουλής

Το θέμα με τις μεταγραφές πολιτικών προσώπων μπροστά στις εκλογές, που αναδεικνύει το μέγεθος της κοροϊδίας σε βάρος του λαού, δεσπόζει αυτές τις μέρες. Το άθλιο πάρε - δώσε γίνεται στη βάση της στρατηγικής σύμπλευσης των πολιτικών και των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτό. Ανάλογο παράδειγμα μπορεί να δει κάποιος και μέσα στο Κοινοβούλιο. Το πώς, δηλαδή, άλλαξε και πόσες φορές η σύνθεση της Βουλής από τις εκλογές της 17ης Ιούνη 2012 μέχρι σήμερα.

Η σύνθεση της Βουλής τότε (μέσα σε παρένθεση ο αριθμός των βουλευτών πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας) ήταν η εξής: ΝΔ 129 (127), ΣΥΡΙΖΑ 71 (71), ΠΑΣΟΚ 33 (28), ΑΝΕΛ 20 (12), ΔΗΜΑΡ 17 (9), ΚΚΕ 12 (12) και ναζιστική Χρυσή Αυγή 18 (16). Δηλαδή, στη Βουλή πριν τις ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας υπήρχαν 25 βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν απ' τα κόμματά τους και συγκρότησαν δύο ομάδες: Τους 17 Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές (ΑΔΒ) και τους 8 εντελώς Ανεξάρτητους Βουλευτές. Ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν και πήραν ταυτόχρονα βουλευτές από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες.

Η μόνη σταθερή Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν οι 12 βουλευτές του ΚΚΕ.

Η είδηση...

Ο Ηλίας Λιβάνης, γιος του Αντώνη Λιβάνη, γνωστού και μη εξαιρετέου συμβούλου του Ανδρέα Παπανδρέου, βαθιού ΠΑΣΟΚ και εκδότη, είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οταν λέμε εμείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στήνεται» με τα παλιά φθαρμένα υλικά του αστικού πολιτικού συστήματος, μας λένε κολλημένους. Τα σχόλια δικά σας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1853 Γεννιέται ο ζωγράφος Γεώργιος Ιακωβίδης («Σχολή του Μονάχου»).

1879 Ξεκινά ο πόλεμος Ζουλού - Βρετανών που θα καταλήξει με νίκη των Βρετανών και την κατάλυση της Ζουλουλάνδης, του ανεξάρτητου κράτους των Ζουλού.

1910 Γεννιέται ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας. Στη διάρκεια της Κατοχής εντάχθηκε στο ΕΑΜ, αρχικά στο ΕΑΜ Ναυτικών και αργότερα στο ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών. Την περίοδο αυτή άρχιζε να δημοσιεύει και τα αντιστασιακά του ποιήματα με πρώτο το «Αθήνα 1943», ενώ το 1944 δημοσίευσε το ποίημα «Στον τάφο του ΕΠΟΝίτη». Το 1945 δημοσίευσε το «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» και το ποίημα «Αντίσταση». Ο Νίκος Καββαδίας ανέλαβε για ένα διάστημα επικεφαλής του ΕΑΜ Λογοτεχνών - Ποιητών μέχρι που μπάρκαρε πάλι, ενώ το 1946, μαζί με άλλους διανοούμενους, υπέγραψε διαμαρτυρία κατά του Γ΄ Ψηφίσματος που ήταν ο «θεμέλιος λίθος» του αντικομμουνιστικού οργίου. Λίγο πριν το πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967 έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη στο περιοδικό «Πανσπουδαστική», όπου αφιέρωσε και το ποίημά του «Σπουδαστές». Στη διάρκεια της δικτατορίας αξιοποιήθηκε ως σύνδεσμος ανάμεσα σε αντιστασιακές οργανώσεις.

1919 Το Κουξχάφεν της Γερμανίας ανακηρύσσεται Σοβιετική Δημοκρατία (Γερμανική Επανάσταση).

1923 Γαλλοβελγικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη βιομηχανική περιοχή του Ρουρ της Γερμανίας, δίνοντας νέα ώθηση στις επαναστατικές διαθέσεις του γερμανικού προλεταριάτου.

1928 Στο θέατρο «Αλάμπρα» της Αθήνας και έπειτα από προλόγηση του Νίκου Καζαντζάκη ο διάσημος Ελληνορουμάνος συγγραφέας Παναΐτ Ιστράτι μιλά για τις κατακτήσεις της Σοβιετικής Ενωσης και τις επιβουλές των ιμπεριαλιστών εναντίον της. Η κυβέρνηση Βενιζέλου λίγες μέρες μετά απέλασε τον Ιστράτι από την Ελλάδα.

1933 Η ΚΕ και η ΚΕΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) βγάζουν απόφαση για τη συγκρότηση πολιτικών τμημάτων στους μηχανοτρακτερικούς σταθμούς (ΜΤΣ) και τα σοβχόζ.

1945 Υπογράφεται η ανακωχή ανάμεσα στη διοίκηση των βρετανικών δυνάμεων και την ΚΕ του ΕΛΑΣ (μάχες Δεκέμβρη 1944). Ως ημερομηνία κατάπαυσης του πυρός ορίζεται η 14η Γενάρη του 1945.

1946 Η Αλβανία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1971 Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του σοσιαλιστή Προέδρου Χ. Τόρες στη Βολιβία.

1971 Ξεκινά στο Λονδίνο Διάσκεψη 15 Κομμουνιστικών Κομμάτων της Δ. Ευρώπης, με θέμα τις πολυεθνικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις και την από κοινού αντιμετώπισή τους από την εργατική τάξη της Δ. Ευρώπης. Στη Διάσκεψη μετείχε και το ΚΚΕ.

1976 Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει με ψήφους 11-1 την ισότιμη συμμετοχή στον Οργανισμό της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η μοναδική αρνητική ψήφος ανήκε στις ΗΠΑ.

2008 Πεθαίνει ο Νεοζηλανδός εξερευνητής και ορειβάτης Εντμουντ Χίλαρι, ο πρώτος άνθρωπος που κατέκτησε τα Ιμαλάια.Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ