ΜΠΑΝΖΟΥΛ.--
Απόπειρα πραξικοπήματος εκδηλώθηκε νωρίς χτες το πρωί στη δυτικοαφρικανική Γκάμπια από πρώην αξιωματικούς του στρατού, με επικεφαλής τον πρώην διοικητή της Βουλής, αντισυνταγματάρχη Λάμιν Σάνεχ που φέρεται πως τραυματίστηκε σοβαρά ή σκοτώθηκε κατά τις συγκρούσεις με δυνάμεις της προεδρικής φρουράς.
Η απόπειρα έγινε μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη και ενώ ο «Πρόεδρος» της δυτικοαφρικανικής χώρας, Γιαχία Τζαμέ, έλειπε στο εξωτερικό (πιθανώς στη Γαλλία). Ο Σάνεχ φέρεται πως εισήλθε στην Γκάμπια, περνώντας τα σύνορα από τη γειτονική Σενεγάλη, υποστηριζόμενος από δεκάδες ενόπλους που επιχείρησαν μέσα στις πρώτες ώρες να καταλάβουν στρατώνες, κέντρο διοίκησης των δυνάμεων ασφαλείας στην πρωτεύουσα Μπανζούλ, λιμάνι, αεροδρόμιο και τη φυλακή Mile Two. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν αναφέρθηκε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε στρατιώτες και δεκάδες τραυματίστηκαν.
Οι πρώτες πληροφορίες για την απόπειρα πραξικοπήματος φέρεται πως επέσπευσαν την άμεση επιστροφή του Τζαμέ στην Γκάμπια. Σύμφωνα με κατοίκους της Μπανζούλ, οι τράπεζες και διάφορα γραφεία και υπηρεσίες δεν άνοιξαν χτες καθόλου, ενώ το κρατικό ραδιόφωνο έπαιζε παραδοσιακή μουσική και δεν αναφέρθηκε στα γεγονότα.
Ο 49χρονος Γιαχία Τζαμέ, απόφοιτος της διαβόητης φονικής Σχολής της Αμερικής (SOA), κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Ιούλη του 1994, ενώ ήταν 29χρονος λοχαγός, ανατρέποντας τον Ντάουντα Τζαουάρα, πρώτο Πρόεδρο της Γκάμπιας (άλλοτε βρετανική αποικία). Κυβερνά τη χώρα με σιδερένια πυγμή, καταπιέζοντας κάθε αντιπολιτευόμενη φωνή που «τολμά» να επικρίνει την κυβέρνησή του. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε επανειλημμένους ανασχηματισμούς κυβερνήσεων, μετατάξεις πολιτικών υπαλλήλων και μεταθέσεις στρατιωτικών αξιωματούχων επιδιώκοντας να μην αφήνει κανέναν αξιωματούχο να αποκτά υπερβολική ισχύ.
Στις αρχές του Δεκέμβρη, η ΕΕ αποφάσισε να «παγώσει» τη χορήγηση βοήθειας αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, χρησιμοποιώντας ως αφορμή τις «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καθώς ο σουνίτης Τζαμέ επέλεξε το τελευταίο διάστημα να εντείνει τις σχέσεις συνεργασίας με ανταγωνιστικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις χωρών του Κόλπου, όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ.
Ο Τζαμέ έχει «εξασφαλίσει» τα κέρδη των ντόπιων καπιταλιστών εδώ και δύο δεκαετίες, ενώ στο λαό των περίπου 1.800.000 ανθρώπων αντιστοιχεί η πείνα, η εξαθλίωση και οι συνθήκες ακραίας φτώχειας στις οποίες βρίσκεται ο ένας στους τρεις κατοίκους της Γκάμπια.