Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Οι τζιχαντιστές «προπαγανδίζουν» τα αντιαεροπορικά πυρά

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την εκδοχή της «κατάρριψης» του ιορδανικού μαχητικού «F16» την περασμένη βδομάδα κοντά στη Ράκα της βόρειας Συρίας προσπάθησαν να παρουσιάσουν οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») μέσω μίας «συνέντευξης» που φέρεται πως τους έδωσε ο 26χρονος Ιορδανός πιλότος Μάαζ αλ-Κασάσμπεχ, ο οποίος βρίσκεται από τις 24 Δεκέμβρη αιχμάλωτος στα χέρια τους.

Η «συνέντευξη», που δημοσιεύεται στην αγγλική έκδοση περιοδικού του «ΙΚ» που ονομάζεται «Dabiq», συνοδεύεται από φωτογραφίες. Εκεί ο αιχμάλωτος φέρεται να δηλώνει πως το αεροσκάφος του, που πραγματοποιούσε αεροπορικές επιδρομές κατά θέσεων του «ΙΚ» καταρρίφθηκε από πύραυλο εξοπλισμένο με σύστημα υπέρυθρων ακτίνων. Ωστόσο, οι ΗΠΑ και η Ιορδανία έχουν απορρίψει την υπόθεση της κατάρριψης του ιορδανικού αεροσκάφους μιλώντας για «ατυχές περιστατικό πτώσης». Ο αιχμάλωτος φέρεται επίσης να «εξηγεί» στην ίδια «συνέντευξη» με ποιον τρόπο οι χώρες του νέου συνασπισμού των «προθύμων», που έχουν συγκροτήσει οι ΗΠΑ με πρόσχημα τη δράση των εγκληματιών του «ΙΚ», συντονίζουν τις αεροπορικές τους επιδρομές στη Συρία. Φέρεται μάλιστα να ομολογεί ότι ο ρόλος του ήταν η καταστροφή των αντιαεροπορικών όπλων του «ΙΚ» και η κάλυψη των αεροπορικών πληγμάτων.

Ο ίδιος, τέλος, σημειώνει πως είναι θέμα χρόνου να φονευθεί από τους τζιχαντιστές.

Το ίδιο 24ωρο, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, υποστήριξε πως δεκάδες κρατούμενοι σε φυλακή της Χομς στην κεντρική Συρία έχουν ξεκινήσει το τελευταίο τετραήμερο απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κράτησή τους ενώ έχουν εκτίσει τις ποινές τους, είτε για τις «άδικες ποινές» στις οποίες καταδικάστηκαν από τις συριακές αρχές με «ψευδείς κατηγορίες». Το «Συριακό Παρατηρητήριο» υπολογίζει πως τουλάχιστον 12 άνθρωποι λιποθύμησαν εξαιτίας της απεργίας πείνας.

Η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πηγή μετέδωσε την απομάκρυνση δεκάδων οικογενειών από την ανατολική Γούτα, όπου μονάδες του στρατού είχαν προηγουμένως καταφέρει να ανοίξουν δρόμο εξασφαλίζοντας τη διέλευση των αμάχων από την Ντούμα και τη Ζιμπντίν. Μεταξύ των προσώπων που απομακρύνθηκαν βρίσκονται γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι όπως επίσης και «ένοπλοι άνδρες που παραδόθηκαν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ