Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δε «χαλαρώνει» με τίποτα

Τα είπε όλα ο Σαμαράς στο υπουργικό συμβούλιο, λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, όπου δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άνοιξε ο δρόμος για πρόωρες εκλογές: «Η Ελλάδα κατάφερε μέσα σε δυόμισι χρόνια να γίνει πάλι αξιόπιστη και σταθερή. Κατάφερε να ανέβει δεκάδες θέσεις ανταγωνιστικότητας στη διεθνή κατάταξη. Κατάφερε να νικήσει τα ελλείμματα και για πρώτη φορά να συντάξει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Κατάφερε να ελέγξει το χρέος της. Κατάφερε πλέον να βγει στην ανάκαμψη μετά από έξι ατέλειωτα χρόνια ύφεσης. Θέλω να σας συγχαρώ γι' αυτό το έργο σας. Που το αναγνωρίζουν οι πάντες διεθνώς (...) Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε ολόκληρο το προεκλογικό διάστημα. Οι πρόωρες εκλογές είναι μεγάλη περιπέτεια, αλλά δική μας δουλειά είναι να εξουδετερώσουμε τους κινδύνους (...) Περιμένω όλοι να κάνετε τη δουλειά σας με αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα. Η χώρα έχει κυβέρνηση και η κυβέρνηση έχει την πλήρη ευθύνη. Καμία χαλάρωση δεν επιτρέπεται». Καθαρή αποτύπωση των όσων πέτυχε υπέρ της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, σαφής διαβεβαίωση σε ξένα και ντόπια αστικά επιτελεία ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο προάσπισης των συμφερόντων τους, με εξαΰλωση σε ό,τι απέμεινε από δικαιώματα των εργαζομένων, απρόσκοπτη συνέχιση των αντιλαϊκών μέτρων στο μονόδρομο των μονοπωλίων και της ΕΕ.

Παρεξηγήσεις και εξηγήσεις

Ο Γ. Μηλιός βγαίνει απ' τα ρούχα του στο άκουσμα της κατηγορίας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συσχετίζεται με τον κομμουνισμό. Ξεκαθαρίζει λοιπόν στο δίκτυο CNBC ο τομεάρχης Οικονομίας του κόμματος ότι αυτή η κατηγορία συνιστά προπαγάνδα της κυβέρνησης. Ακόμα παραπέρα, σπεύδει να διευκρινίσει, μιας και διατυπώθηκε μετά τις επαφές που είχε μαζί με τον Γ. Σταθάκη στο Σίτι του Λονδίνου με εκπροσώπους μονοπωλιακών ομίλων, ότι αυτή η κατηγορία «δεν αντανακλά το κλίμα της συζήτησης στο Λονδίνο». Εμείς δεν ήμασταν παρόντες στα συμπόσια στο Σίτι, που άλλωστε ήταν κλειστά και η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε με τα πλέον αυστηρά κριτήρια, αλλά απ' όσα έγιναν γνωστά ως προς το περιεχόμενο των διαπιστευτηρίων που κατέθεσαν εκεί, πρέπει να διαθέτει κανείς πολύ ζωηρή φαντασία για να τους κατηγορήσει για ...ροπή προς τον κομμουνισμό.

Για να μη μείνει ίχνος αμφιβολίας, ο Γ. Μηλιός ξεκαθαρίζει ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να σταθεροποιήσει την ελληνική κοινωνία και να δώσει ώθηση στην οικονομία της χώρας. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει στήριξη με κάθε μέσο του ντόπιου κεφαλαίου και των κερδών του, ψίχουλα στην ακραία φτώχεια.

Υποκριτικοί τεμενάδες στην Κυριακή αργία

«Οι Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες από τον "Ιανό" και τον "105,5 Στο Κόκκινο" θα πραγματοποιηθούν από τις 24 έως τις 31 Δεκεμβρίου, 12 με 1 το μεσημέρι». Με αυτό το δελτίο Τύπου, που εκδόθηκε πριν τα Χριστούγεννα, ο «Ιανός» ενημέρωνε για τη συνεργασία του με το ραδιοσταθμό του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ πριν την προχτεσινή επίθεση των ΜΑΤ στους διαδηλωτές που αντιδρούσαν στη λειτουργία του βιβλιοπωλείου την Κυριακή, μέρα αργίας. Εκείνη τη μέρα (28/12), σύμφωνα με το ίδιο δελτίο Τύπου του «Ιανού», ήταν προγραμματισμένη μια από τις εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν το βιβλιοπωλείο και το «Κόκκινο». Αυτό σημαίνει ότι ο ραδιοσταθμός του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητά αποδέχτηκε να γίνει η εκδήλωση την Κυριακή 28/12, μέρα που η κυβέρνηση αποφάσισε με τροπολογία της τελευταίας ώρας να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα, ρίχνοντας ένα ακόμα βόλι στην αργία της Κυριακής. Μετά απ' όλα αυτά, η ανακοίνωση του «Κόκκινου» ότι διακόπτει την εμπορική συνεργασία με τον «Ιανό», εξαιτίας της επίθεσης των ΜΑΤ και οι τεμενάδες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Κυριακή αργία, μόνο σαν υποκρισία (αν όχι σαν κοροϊδία) μπορούν να εκληφθούν...

Φοιτητές που θα «καταναλώνουν»

Στα παλιά... καλά δοκιμασμένα «επιχειρήματα» για τη συμβολή των πανεπιστημίων στην τόνωση της τοπικής... κατανάλωσης κατέφυγε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αλήθεια» της Χίου για τα τμήματα με δίδακτρα που ιδρύονται για ξενόγλωσσους φοιτητές.

«Είμαστε σε μία ιστορική στιγμή. Το οφείλετε στους πολιτικούς της Χίου και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Φανταστείτε αυτούς τους φοιτητές που θα είναι στη Χίο τους λεγόμενους "νεκρούς" μήνες, που θα καταναλώνουν, αυτά τα τμήματα θα προσελκύουν νέους επιστήμονες από το εξωτερικό», είπε μεταξύ άλλων. Διαβεβαίωσε δε ότι δε θα κοστίσουν τίποτα τα νέα τμήματα που φτιάχνονται για φοιτητές εκτός ΕΕ, γιατί θα έχουν δίδακτρα «για να αυτοχρηματοδοτούνται τα ιδρύματα».

Η «παροχή» στην τοπική οικονομία με τους φοιτητές - «χειμερινούς τουρίστες» δεν είναι βέβαια τίποτα μπροστά στον οδοστρωτήρα που εξαπολύει η ίδια πολιτική στο δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν Παιδεία, με την επίθεση στο μορφωτικό δικαίωμα και το μέλλον της νεολαίας, στην οποία επίσης «οφείλει» ο λαός να απαντήσει.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1691 Πεθαίνει ο Ιρλανδός φυσικός, χημικός και φιλόσοφος Ρόμπερτ Μπόιλ, «πατέρας» της σύγχρονης χημείας.

1822 Η πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου λήγει με νίκη των επαναστατημένων Ελλήνων.

1879 Ο Τόμας Εντισον παρουσιάζει τον λαμπτήρα πυρακτώσεως.

1880 Γεννιέται ο πρωτοπόρος παιδαγωγός Αλέξανδρος Δελμούζος.

1902 Γεννιέται ο Νίκος Πλουμπίδης. Εντάχθηκε στο ΚΚΕ το 1926. Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση μέσα από την «Αριστερή Παράταξη» των δασκάλων (στηριζόταν από το ΚΚΕ). Το Μάρτη του 1933 εκλέχθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ. Ηταν και εκπρόσωπός της στην Κόκκινη Συνδικαλιστική Διεθνή. Υπήρξε μέλος της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στο 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς το 1935, ενώ στο 6ο Συνέδριο του Κόμματος, (Δεκέμβρης 1935), αναδείχθηκε αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Τον Ιούνη του 1938 σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα εκλέχθηκε μέλος του ΠΓ της ΚΕ, αναλαμβάνοντας την καθοδήγηση του Γραφείου Περιοχής Μακεδονίας - Θράκης. Την περίοδο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης υπήρξε Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. Διετέλεσε και πρώτος καθοδηγητής της Οργάνωσης Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΠΛΑ). Στο 7ο Συνέδριο του Κόμματος το 1945 αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής. Στη διάρκεια του Εμφυλίου παρέμεινε στην Αθήνα. Από την Ανοιξη του 1949 ανέλαβε υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου στην Ελλάδα.

Στις 25/11/1952, ο Ν. Πλουμπίδης συνελήφθη, παραπέμφθηκε σε δίκη με βάση το μεταξικό νόμο Α.Ν. 375 «περί κατασκοπείας», καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 14/8/1954 στις 5.25 τα χαράματα στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί. «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ», έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της εποχής, «αντιμετωπίζοντας με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος... δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήση, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του».

1944 Η ΚΕ του ΕΑΜ έστειλε υπόμνημα στις «συμμαχικές κυβερνήσεις» της Μ. Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της ΕΣΣΔ, εκθέτοντας την κατάσταση και ζητώντας: Την έλευση στην Ελλάδα διασυμμαχικής επιτροπής, τον τερματισμό των συγκρούσεων και το σεβασμό της θέλησης του ελληνικού λαού. Η ΚΕ του ΕΛΑΣ κοινοποίησε Ημερήσια Διαταγή προς όλες τις μονάδες του ΕΛΑΣ αναγγέλλοντας το νικηφόρο τερματισμό των 8ήμερων επιχειρήσεων κατά του ΕΔΕΣ και συγχαίροντας τους μαχητές για αυτήν τη νίκη.

1945 Μεγάλη συγκέντρωση του λαού του Πειραιά στο ποδηλατοδρόμιο του Νέου Φαλήρου με αίτημα την αναγνώριση του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και τη χορήγηση γενικής πολιτικής αμνηστίας.

1950 Συλλαμβάνεται ο ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης στη Θεσσαλονίκη. Ο Ν. Νικηφορίδης μάζευε υπογραφές για την Εκκληση της Στοκχόλμης για την ειρήνη. Παραπέμφθηκε στο Εκτακτο Στρατοδικείο που τον καταδίκασε σε θάνατο και εκτελέστηκε.

1955 Σταματά η λειτουργία του ραδιοσταθμού «Ελεύθερη Ελλάδα», που εξέπεμπε από το 1947 ως ραδιοσταθμός του ΚΚΕ. Θα επαναλειτουργήσει μετά από 2 περίπου χρόνια με την επονομασία «Φωνή της Αλήθειας».

1956 Ο Ν. Ζαχαριάδης στέλνει επιστολή προς την ΚΕ του ΚΚΣΕ (Ν. Χρουστσόφ) καταγγέλλοντας την 6η Πλατιά Ολομέλεια του ΚΚΕ και τη στάση των 6 Κομμουνιστικών Κομμάτων.

1958 Ο δικτάτορας Μπατίστα, μπροστά στη νικηφόρα προέλαση των κουβανικών επαναστατικών δυνάμεων, εγκαταλείπει το Νησί.

1968 Το σοβιετικό υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος «Τουπόλεφ 144» πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ