Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Σε «ειρηνευτική δύναμη» για πρώτη φορά με μάχιμα τμήματα

Το Πεζικό στέλνει 700 άτομα στο Νότιο Σουδάν

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την ενεργότερη εμπλοκή της Κίνας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς αποτυπώνει η απόφασή της να στείλει δυνάμεις του Πεζικού στο Νότιο Σουδάν, συμμετέχοντας στην «ειρηνευτική αποστολή» που διατηρεί ο ΟΗΕ στη συγκεκριμένη χώρα. Οπως υπογραμμίζει και το πρακτορείο «Σινχουά» είναι η πρώτη φορά που η Κίνα παίρνει μέρος σε τέτοιες αποστολές με μάχιμα τμήματα του στρατού καθώς τις προηγούμενες φορές, οι δυνάμεις που είχε στείλει ήταν «σώματα που αφορούσαν μηχανικούς, μεταφορές, ιατρικές υπηρεσίες και φρουρές σωμάτων ασφαλείας».

Η δύναμη θα αποτελείται συνολικά από 700 άνδρες, 121 αξιωματικούς και 579 στρατιώτες. Μια διμοιρία με 13 γυναίκες θα πάρει μέρος για πρώτη φορά σε τέτοια αποστολή. Οι 180 θα πετάξουν προς την αφρικανική χώρα το Γενάρη και οι υπόλοιποι το Μάρτη.

Σύμφωνα με δήλωση του διοικητή Βανγκ Ζεν, η δύναμη θα συνοδεύεται από μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, τεθωρακισμένα μεταγωγικά οχήματα πεζικού, όλμους, αντιαρματικούς πυραύλους, αλεξίσφαιρες στολές, που, όπως υποστήριξε, προορίζονται «αποκλειστικά για αμυντικούς σκοπούς».

Το δημοσίευμα του «Σινχουά» αναφέρει ότι μέχρι τις 24 Σεπτέμβρη η Κίνα αριθμούσε τη μεγαλύτερη από κάθε άλλο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας δύναμη σε «ειρηνευτικές αποστολές» στον πλανήτη, συνολικά 27.000 ατόμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ενικής Αμυνας, οι 2.027 βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες.

Η απόφαση του Πεκίνου να αποκτήσει και στρατιωτική παρουσία στην Αφρική δεν είναι καθόλου τυχαία. Μόνο οι φυσικοί πόροι της «Μαύρης Ηπείρου» εκτιμάται ότι είναι τεράστιας αξίας, γι' αυτό και αποτελεί πεδίο έντονων ανταγωνισμών μεταξύ ισχυρών δυνάμεων. Κινέζικοι μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν αναπτύξει έντονη παρουσία σε μια σειρά αφρικανικές χώρες όπου «κοντράρονται» με αμερικάνικους ανταγωνιστές τους και όχι μόνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ