Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ερχονται νέα παζάρια περαιτέρω «εξομάλυνσης» σχέσεων...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Χρονιά - κλειδί για την προώθηση των ευρύτερων σχεδίων επέμβασης ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα δυτικά Βαλκάνια, προς όφελος των μονοπωλίων, αναμένεται το 2015, καθώς μέσα στο πρώτο δίμηνο (8 και 9 Φλεβάρη) λένε οι τελευταίες πληροφορίες του σερβικού Τύπου) θα ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες οι νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Ωστόσο, αυτήν τη φορά, σε αντίθεση με τους προηγούμενους διαπραγματευτικούς γύρους που οδήγησαν στην περιβόητη συμφωνία των Βρυξελλών με την οποία ουσιαστικά το Βελιγράδι αναγνώρισε de facto όλους τους θεσμούς εξουσίας του προτεκτοράτου (που έστησαν οι ιμπεριαλιστές ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ) υπάρχουν νέες ενδιαφέρουσες παράμετροι.

Μεταξύ άλλων, και στις δύο πλευρές, έχουμε «νέες», «άφθαρτες» αστικές κυβερνήσεις που φαίνονται πρόθυμες να «προχωρήσουν» περαιτέρω την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων προς όφελος των ντόπιων επιχειρηματικών συμφερόντων και των ιμπεριαλιστών που αιματοκύλισαν πριν μία 20ετία την περιοχή.

Στη Σερβία, εκείνη του αρχηγού του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα στις 27/4/14 και συνεπώς δεν έχει άμεση εμπειρία από την προηγούμενη διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Στο Κοσσυφοπέδιο, την κυβέρνηση συνασπισμού, με την αξιοσημείωτη συμμετοχή και Σέρβων για πρώτη φορά μετά τη ΝΑΤΟική επέμβαση του 1999! Η νέα κοσσοβάρικη κυβέρνηση, η πρώτη που δεν απαρτίζεται αμιγώς από Κοσσοβάρους Αλβανούς, συγκροτήθηκε στις αρχές Δεκέμβρη, δηλαδή περίπου ένα εξάμηνο από τις εκλογές του περασμένου Ιούνη λόγω διαφωνιών στους κόλπους των πρώην αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ για μοίρασμα της εξουσίας. Η νέα 19μελής κοσσοβάρικη κυβέρνηση συγκροτήθηκε τελικά ανάμεσα στον ηγέτη της Δημοκρατικής Λίγκας Κοσσόβου και νυν πρωθυπουργό Ισα Μουστάφα, τον πρώην πρωθυπουργό - νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, υπουργό Εξωτερικών και αρχηγό του «Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσόβου» Χασίμ Θάτσι και τη «Σερβική Λίστα» που συμμετέχει στη νέα κυβέρνηση με έναν αντιπρόεδρο (τον Μπράνιμιρ Στογιάνοβιτς) και δύο υπουργούς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι», στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τεθούν κυρίως τέσσερα θέματα: Η συγκρότηση της Ενωσης σερβικών δήμων Κοσσυφοπεδίου, το δικαστικό σύστημα, η επιστροφή των περιουσιών των Σέρβων και η δημιουργία συνθηκών για την επιστροφή των εκτοπισθέντων.

Ο Κοσσοβάρος πρωθυπουργός, Ισα Μουστάφα, ανήγγειλε ήδη, ότι θα επιμείνει στο νέο γύρο του διαλόγου να εξεταστεί η εφαρμογή των συμφωνηθέντων (όπως απαιτεί και η Γερμανία...), δίχως να αποκλείεται να τεθούν στο τραπέζι και κάποια νέα θέματα, όπως η συγκρότηση στρατού στο προτεκτοράτο.

Ο προκάτοχός του και νέος υπουργός Εξωτερικών, Χασίμ Θάτσι, φρόντισε πάντως να δυναμιτίσει το κλίμα, δηλώνοντας αφενός ότι η Σερβία έχει στην πραγματικότητα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο και αφετέρου οι πέντε χώρες της ΕΕ που δεν το έχουν πράξει επισήμως «στέλνουν ένα περιττό μήνυμα στην περιοχή, αφού η ανεξαρτησία είναι αμετάκλητη».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ