Πέμπτη 25 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αγιες νύχτες

«Μια οποιαδήποτε νύχτα του έτους, περίπου 400.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και 600.000 στις ΗΠΑ τη βγάζουν όπως όπως στον δρόμο, καθώς είναι άστεγοι και πολλοί από αυτούς άρρωστοι. Συνολικά, μέσα στο έτος έως 4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και 3,5 εκατομμύρια Αμερικανοί βιώνουν την οδυνηρή εμπειρία του να είναι κανείς άστεγος και ο αριθμός τους κάθε χρόνο αυξάνεται. Μάλιστα, όλο και περισσότερα παιδιά και ολόκληρες οικογένειες μένουν άστεγες».

Ωμό και πανομοιότυπο το σχετικό ρεπορτάζ διαπέρασε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σαν μια ακόμα καταγραφή της δυστυχίας του άλλου, για την οποία «κάτι πρέπει να κάνουμε». Πηγή της είδησης ένα ιατρικό περιοδικό που επικαλείται και ορισμένα λαμπερά ονόματα της ιατρικής επιστήμης για την εγκυρότητα των στοιχείων, που έτσι κι αλλιώς δεν αμφισβητούνται καθώς η πραγματικότητα γύρω μας μάλλον είναι πιο σκληρή.

Το πρόβλημα βρίσκεται στην πρόταση. Αναφέρει το ρεπορτάζ του περιοδικού: «Οι επιστήμονες καλούν τις κυβερνήσεις και τις αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίσουν πιο σοβαρά και αποτελεσματικά το πρόβλημα και να φροντίσουν για την καλύτερη υγειονομική περίθαλψη των αστέγων, δίνοντας έμφαση στον εντοπισμό των περιστατικών λοιμωδών νόσων, ψυχιατρικών παθήσεων και νόσων της γεροντικής ηλικίας (π.χ. Αλτσχάιμερ)».

Στην καλύτερη των περιπτώσεων, πρόκειται για πλασάρισμα κάποιων προγραμμάτων συγκάλυψης των ευθυνών ενός συστήματος που η σαπίλα του έχει γίνει επικίνδυνη γι' αυτήν την ίδια τη ζωή. Και σε κάθε περίπτωση ανακαλεί την παροιμία «να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι», όταν η ίδια η πραγματικότητα διατάσσει την ανατροπή της.

Μοναδικό κίνητρο η κερδοφορία

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, η «Coca - Cola» σχεδιάζει να κόψει τουλάχιστον 1.000 - 2.000 θέσεις εργασίας τις ερχόμενες βδομάδες, στη μεγαλύτερη εκκαθάριση προσωπικού τα τελευταία 15 χρόνια. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος ενός σχεδίου μείωσης του κόστους που είχε ανακοινώσει τον Οκτώβρη η πολυεθνική, μετά από προειδοποίηση ότι μπορεί να χάσει τους στόχους του 2014 για τα κέρδη. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι οι περικοπές αυτές είναι αρκετές και περιμένουν κι άλλες, που θα φτάνουν τα 3 - 4 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ακόμα περισσότερες απολύσεις. Τα σημειώνουμε όλα αυτά για τους εξής λόγους: Πρώτον, αποδεικνύεται ότι οι απολύσεις και στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά αποτελούν μέρος μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του ομίλου, προκειμένου να πιάσει τους στόχους της κερδοφορίας του. Δεύτερον, επαληθεύεται ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν πάντα την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία μιας επιχείρησης: Με ένταση της εκμετάλλευσης σε συνθήκες ανάπτυξης, με απολύσεις την περίοδο της κρίσης. Τρίτον, η περίπτωση της «Coca - Cola» δείχνει τη χρησιμότητα που έχουν για τα μονοπώλια νόμοι όπως αυτός που προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Οταν ένας όμιλος αυτού του μεγέθους «καίγεται» να απαλλαγεί από μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες εργαζόμενους όπου Γης, τα κατάλοιπα στην προστασία των εργαζομένων από μια προηγούμενη εποχή πρέπει να εκλείψουν...

Ο καπιταλισμός σκοτώνει

Μια έκθεση ερευνητών του Κέμπριτζ, που προφανώς δεν ήθελε να καταφερθεί ενάντια στο καπιταλιστικό εκμεταλλευτικό σύστημα, τελικά συνέβαλε στο να καταδείξει πως αυτό τσακίζει και καταδικάζει στην εξαθλίωση ακόμα και το θάνατο τα λαϊκά στρώματα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα προγράμματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνέβαλαν στην αποδυνάμωση των συστημάτων Υγείας και όξυναν την έλλειψη πόρων στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, χώρες που χτυπήθηκαν από τον αιμορραγικό ιό «Εμπολα», και ήδη μετράνε πάνω από 6.900 νεκρούς και 18.600 ασθενείς σε διάστημα ενός χρόνου. Τα προγράμματα αυτά την περίοδο 2009 - 2012, που είχαν τις συγκεκριμένες επιπτώσεις, δεν επιβλήθηκαν από το «κακό ΔΝΤ», αλλά εφαρμόστηκαν σε συνεργασία με τις ντόπιες αστικές κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των πλουτοκρατών. Γιατί σε αυτές τις χώρες, με τους εξαθλιωμένους λαούς, υπάρχει τεράστιος πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι όπως και φυσικοί πόροι, ορυκτά, πολύτιμοι λίθοι, που ιδιοποιούνται όπως και τα δάνεια της «βοήθειας» οι καπιταλιστές. Αυτή είναι και η αιτία της ανυπαρξίας στοιχειωδών υποδομών που ισχύει βέβαια μόνο για τη φτωχολογιά. Αποδεικνύεται έτσι ότι ο καπιταλισμός είναι αυτός που σκοτώνει και όχι γενικά κάποια «απρόσωπα» προγράμματα διεθνών οργανισμών. Η όσο πιο γρήγορη συνειδητοποίηση αυτού από τους λαούς στην Αφρική και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, είναι η πρώτη προϋπόθεση για να οργανωθεί η πάλη των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στους δυνάστες τους.

Τι πρότυπα πλασάρουν στα παιδιά;

Ερωτήματα και προβληματισμός έχουν εκφραστεί αρκετές φορές για το πνεύμα και το περιεχόμενο των δράσεων που περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «κοινωνικό σχολείο», που εφαρμόζει από φέτος το υπουργείο Παιδείας. Μια τέτοια περίπτωση, που προκάλεσε έντονη διαμαρτυρία, είναι η εκδήλωση που έγινε για τον Αθλητισμού στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Γλυκών Νερών, όπου, εκτός από στελέχη του υπουργείου Παιδείας, βρέθηκε να μιλήσει για τις αξίες και τα ιδεώδη του Αθλητισμού η αθλήτρια του στίβου Φανή Χαλκιά, που τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό από όλες τις αθλητικές διοργανώσεις λόγω χρήσης απαγορευμένου ισχυρού αναβολικού. Εύλογη η διαμαρτυρία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Περικλής», που σχολιάζει καυστικά ότι «στο "κοινωνικό σχολείο" θέση έχει και ο πρωταθλητισμός της "ντόπας"», προσθέτοντας: «Κι όχι μόνο φέρνουν τους ντοπαρισμένους "αθλητές" στα σχολεία και τους πλασάρουν ως παραδείγματα προς μίμηση, αλλά φέρνουν και μια "αθλήτρια" η οποία ακροβατεί ανάμεσα στον εθνικισμό και τον ρατσισμό»...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org