Παρασκευή 29 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Αντιδράσεις προκαλούν οι δηλώσεις Θάτσι περί «γενοκτονίας»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ._

Την έντονη αντίδραση του Σέρβου πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς προκάλεσε η προχτεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «σύντομα» η κοσσοβάρικη κυβέρνηση θα κινηθεί νομικά εναντίον της Σερβίας για «γενοκτονία» στο προτεκτοράτο. Ο Θάτσι, θυμίζουμε, ήταν εκ των ηγετών του ΟΥΤΣΕΚΑ, του εγκληματικού στρατού που στηρίχτηκε από τους ιμπεριαλιστές για την επέμβαση στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Θάτσι «ακατανόητες» και τις απέδωσε σε άγνοια, σημειώνοντας ότι «ο κύριος Θάτσι δεν είναι ακριβώς νομικός και δεν καταλαβαίνει τι είναι γενοκτονία». Σε άλλο σημείο εκτίμησε ότι οι δηλώσεις Θάτσι «είναι ένας τρόπος να στραφεί αλλού η προσοχή από την ίδρυση του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα» στο Κόσσοβο και κατέληξε ότι σε κάθε περίπτωση την παίρνει «σοβαρά υπόψη».

Η αναφορά του Θάτσι σε νομική προσφυγή κατά της Σερβίας για «γενοκτονία» προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στην Πρίστινα, όπου το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Πρωτοβουλία για το Κόσσοβο» του Ρ. Λιμάι υπογράμμισε ότι ο Θάτσι «αστειεύεται και χλευάζει τα θύματα» με τις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι «κανένα έγκλημα και καμία σφαγή που διέπραξε η Σερβία στο Κόσσοβο δεν θα διερευνηθούν ούτε θα εκδικαστούν σε διεθνές δικαστήριο, επειδή το θέμα αυτό για το σερβικό κράτος έχει κλείσει με τη λήξη της θητείας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ