Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Γκιστάβ Φλομπέρ.

1863 Γεννιέται ο Νορβηγός ζωγράφος Εντβαρτ Μουνκ.

1909 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόλογος και ιστορικός Καρλ Κρουμπάχερ.

1930 Η φρουρά στην πόλη Χάκα της Ισπανίας εξεγείρεται, ενώ παράλληλα ξεσπούν αντιμοναρχικές εξεγέρσεις σε μια σειρά πόλεις τις Ισπανίας (12-16/12/1930).

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου 10 κρατουμένους, 6 εκ των οποίων Ακροναυπλιώτες. Ανάμεσά τους και ο Βασίλης Βερβέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τέως βουλευτής του Κόμματος και Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.

1944 Μετά την κατάληψη της Σχολής Ευελπίδων, ο ΕΛΑΣ κινείται κατά των βρετανικών εγκαταστάσεων στα «Παραπήγματα» (Μέγαρο Μουσικής), όπου έδρευε σημαντική στρατιωτική δύναμη, συνεπικουρούμενη από τανκς και πυροβολικό. Την επόμενη μέρα, ο ΕΛΑΣ επικρατεί, πιάνοντας 200 περίπου αιχμαλώτους και αρκετό οπλισμό. Στον Πειραιά, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε αιφνιδιαστικά το κτίριο της βρετανικής αστυνομίας στην οδό Σωκράτους, ενώ οι Βρετανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά (ΚΟΠ) του ΚΚΕ. Οι Βρετανοί συγκέντρωσαν στο Ελληνικό περίπου 1.000 αμάχους και τους έκλεισαν στα συρματοπλέγματα. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά του άμαχου πληθυσμού εντάθηκαν και επεκτάθηκαν. Στο Χατζηκυριάκειο τα θύματα έφτασαν τους 250.

Την ίδια μέρα, έφτασαν η 4η Ινδική και 46η Βρετανική Μεραρχία από το ιταλικό μέτωπο. Ο «λαιμός» της Τερψιθέας στον Πειραιά αποκλείστηκε από ινδικά αποικιακά στρατεύματα και βρετανικά άρματα μάχης. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η μαζική «αξιοποίηση» των Ταγμάτων Ασφαλείας κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Η ανεπίσημη συνάντηση του Σκόμπι με τον εκπρόσωπο του ΕΑΜ Μ. Πορφυρογένη δεν κατέληξε πουθενά, αφού ο Βρετανός στρατηγός συνέχισε να αξιώνει το μονομερή αφοπλισμό του ΕΛΑΣ.

Στο μέτωπο της Ανατολικής Μακεδονίας, οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Τσαούς Αντόν έληξαν με συντριπτική νίκη του ΕΛΑΣ.

1953 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 4η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12-14/12/1953), η οποία ψήφισε το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος, που καθόριζε ως σοσιαλιστικό το χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα.

1961 Η ιαπωνική αστυνομία συλλαμβάνει 13 άτομα που μετείχαν σε συνωμοσία για τη δολοφονία του Ιάπωνα πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, στην οποία εμπλέκονταν οικονομικοί και στρατιωτικοί παράγοντες της Ιαπωνίας.

1963 Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

1967 Ανακοινώνεται ότι στο Βιετνάμ, μέσα στη χρονιά, έχασαν τη ζωή τους 24.000 άμαχοι και 74.000 τραυματίστηκαν. Οι περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί προήλθαν από τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Αμερικανών.

1969 Η αντιπροσωπεία της Σοβιετικής Ενωσης στον ΟΗΕ επιδίδει στην Κοινωνική Επιτροπή της 24ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού οξύτατη διαμαρτυρία για τα απάνθρωπα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι Ελληνες πολιτικοί κρατούμενοι από το καθεστώς της χούντας.

1969 Μπροστά στον κίνδυνο αποπομπής της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η χούντα στην Ελλάδα αποφασίζει να αποχωρήσει από μόνη της. Την αποχώρηση ανακοινώνει ο χουντικός υπουργός Εξωτερικών Π. Πιπινέλης.

1983 Πάνω από 50.000 Βρετανίδες περικυκλώνουν την αμερικανική βάση του Γκρίνχαμ Κόμον, στην οποία είχαν εγκατασταθεί πύραυλοι «Κρουζ», πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες φιλειρηνικές κινητοποιήσεις που γνώρισε η Μεγάλη Βρετανία.

2008 Πεθαίνει ο Κύπριος πολιτικός Τάσσος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της χώρας του την περίοδο 2003-2008.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ