Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αποκαλυπτικές διαθεσιμότητες

Η ΔΗΜΑΡ και ο πρόεδρός της, Φ. Κουβέλης, πρωταγωνιστούν σε όλα τα σενάρια που διακινούνται αυτές τις μέρες. Επισήμως, επιβεβαιώνονται μόνο όσα αφορούν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρείται δεδομένη και αναζητείται ο τρόπος επίτευξής της ώστε να εκφραστεί εκλογικά, δίχως να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το μπόνους των 50 εδρών (το οποίο κάποτε κατάγγελλε), που δίνεται στο πρώτο κόμμα, όχι όμως σε συνασπισμό κομμάτων.

Θυμίζουμε ότι η ΔΗΜΑΡ προέκυψε από διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι στο μεταξύ συμμετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση, βάζοντας πλάτη στο πέρασμα της φιλομονοπωλιακής στρατηγικής που τσάκισε το λαό, ότι εκείνη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ ξιφουλκούσε εναντίον της μιλώντας για κατρακύλα, για δεκανίκια, για «αριστερό ΛΑ.Ο.Σ.» και για «Καρατζαφέρη της Αριστεράς».

«Καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια». Ο ...«αριστερός ΛΑ.Ο.Σ.» φιγουράρει ...«πρώτο τραπέζι πίστα» στην προοδευτική διακυβέρνηση που διατείνεται ότι θα συγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, οι «πρόθυμοι» του αστικού πολιτικού συστήματος να «τσοντάρουν» κυβερνήσεις αστικής διαχείρισης, επιβεβαιώνουν όχι μόνο το κοινό πλαίσιο εντός του οποίου κινούνται, αλλά και τη στενότητά του. Σ' αυτό το πλαίσιο δεν υπάρχει περιθώριο ανάσας για το λαό. Υπάρχει, βεβαίως, πάντα η επιλογή να το σπάσει με την πάλη του, βάζοντας πλώρη για αλλού...

Σαλτιμπάγκοι...

«Αν θέλετε ο ΣΥΡΙΖΑ να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, να διαπραγματευτεί με τους δανειστές τότε θα πρέπει να έχει αυτοδυναμία στις εκλογές, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να διαπραγματευτεί και θα υποχρεωθεί να στρογγυλέψει την πολιτική του». Αυτό είναι το νόημα όσων γράφει ο Θ. Καρτερός στη χτεσινή «Αυγή». Είναι γεγονός ότι οι πολιτικές εξελίξεις ενισχύουν τα ψευτοδιλήμματα και τις προσπάθειες εκβιασμού των εργαζομένων, εδώ όμως η κοροϊδία δίνει ρεσιτάλ. Πρώτα απ' όλα, ποιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ο λαός θα πρέπει να φροντίσει να του δώσει τέτοια δύναμη για να εφαρμοστεί; Ο κ. Καρτερός αυτά τα γράφει δύο μέρες μετά την ομιλία του Τσίπρα στους ξενοδόχους και το κεφάλαιο του Τουρισμού, όπου- και σε αυτούς- υποσχέθηκε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της κερδοφορίας τους την ίδια ώρα που στους εργαζόμενους τάζουν ψίχουλα. Δεύτερο, για ποιον θα διαπραγματευτεί ο Τσίπρας με την ΕΕ και το ΔΝΤ; Για τους εργαζόμενους ή μήπως για το ελληνικό κεφάλαιο, την ίδια στιγμή που τα στελέχη του δίνουν δεξιά και αριστερά διαβεβαιώσεις ζητώντας το χρίσμα από το κεφάλαιο ως οι καλύτεροι διαχειριστές; Τέλος, είναι ερώτημα πώς μπορεί να εμπιστευτούν οι εργαζόμενοι ένα κόμμα που λέει ότι «αν πάρω 27% θα αναγκαστώ να συνεχίσω τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, αλλά εάν πάρω 31% θα εφαρμόσω φιλολαϊκή»; Η αλήθεια, βεβαίως, είναι ότι το δήθεν φιλολαϊκό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν το χωρίζει καμιά άβυσσος από τη σημερινή αντιλαϊκή πολιτική, αφού υπηρετεί τους ίδιους στόχους. Ετσι, διαμορφώνουν από σήμερα προϋποθέσεις για τις υποχωρήσεις που θα κάνουν ούτως ή άλλως, ακόμα και από αυτές τις λίγες ψεύτικες ελπίδες που καλλιεργούν. Σαλτιμπάγκοι εκ φύσεως...

Σε κίνδυνο οι επικουρικές...

Με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκαν χτες τα προεδρεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αστυνομικών και λιμενικών, από την οποία ζητήθηκε παράταση εξαμήνου, μέχρι να παρθεί η τελική απόφαση για την ένταξη των επικουρικών τους ταμείων στο ΕΤΕΑ ή τη μετατροπή τους σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, το αίτημα κρίθηκε ορθό και έγινε παρέμβαση στους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να υπάρξει η σχετική τροπολογία. Βέβαια, η παράταση δεν αλλάζει το κύριο, που είναι οι ανατροπές σε βάρος της Επικουρικής Ασφάλισης που έγιναν και συνεχίζονται να γίνονται σε βάρος όλων των Ταμείων, μαζί και αυτών των αστυνομικών και λιμενικών. Το ζήτημα, μάλιστα, περί δήθεν επιλογής που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση μεταξύ ΕΤΕΑ και επαγγελματικών ταμείων, είναι σαν να επιλέγεις μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης. Βέβαια, η μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά σημαίνει αυτοχειριασμός για τους ασφαλισμένους, αφού πλέον μόνοι τους οδηγούνται στις επικίνδυνες ατραπούς της ιδιωτικής Ασφάλισης.

... κοινή δράση ενάντια στη σφαγή

Αλλά δεν είναι μόνον αυτά. Εξίσου σκληρές και επώδυνες είναι και οι ανατροπές για τα Ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑ, όπου η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ρημάζει τις συντάξεις και τις παροχές. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, και για τους ενστόλους, όπως και για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξάρτητα από κλάδο ή επάγγελμα, προκύπτει το αμείλικτο δίλημμα όχι ποια μορφή θα πάρει η σφαγή των δικαιωμάτων τους, την οποία θα πρέπει να επιλέξουν, αλλά πώς όλοι μαζί θα οργανώσουν την κοινή τους πάλη για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Μεταξύ αυτών και των επικουρικών τους συντάξεων, που η συγκυβέρνηση τις οδηγεί στην εξαφάνιση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1821 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Γκιστάβ Φλομπέρ.

1863 Γεννιέται ο Νορβηγός ζωγράφος Εντβαρτ Μουνκ.

1909 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόλογος και ιστορικός Καρλ Κρουμπάχερ.

1930 Η φρουρά στην πόλη Χάκα της Ισπανίας εξεγείρεται, ενώ παράλληλα ξεσπούν αντιμοναρχικές εξεγέρσεις σε μια σειρά πόλεις τις Ισπανίας (12-16/12/1930).

1943 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εκτελούν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου 10 κρατουμένους, 6 εκ των οποίων Ακροναυπλιώτες. Ανάμεσά τους και ο Βασίλης Βερβέρης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, τέως βουλευτής του Κόμματος και Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας.

1944 Μετά την κατάληψη της Σχολής Ευελπίδων, ο ΕΛΑΣ κινείται κατά των βρετανικών εγκαταστάσεων στα «Παραπήγματα» (Μέγαρο Μουσικής), όπου έδρευε σημαντική στρατιωτική δύναμη, συνεπικουρούμενη από τανκς και πυροβολικό. Την επόμενη μέρα, ο ΕΛΑΣ επικρατεί, πιάνοντας 200 περίπου αιχμαλώτους και αρκετό οπλισμό. Στον Πειραιά, ο ΕΛΑΣ κατέλαβε αιφνιδιαστικά το κτίριο της βρετανικής αστυνομίας στην οδό Σωκράτους, ενώ οι Βρετανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα γραφεία της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά (ΚΟΠ) του ΚΚΕ. Οι Βρετανοί συγκέντρωσαν στο Ελληνικό περίπου 1.000 αμάχους και τους έκλεισαν στα συρματοπλέγματα. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά του άμαχου πληθυσμού εντάθηκαν και επεκτάθηκαν. Στο Χατζηκυριάκειο τα θύματα έφτασαν τους 250.

Την ίδια μέρα, έφτασαν η 4η Ινδική και 46η Βρετανική Μεραρχία από το ιταλικό μέτωπο. Ο «λαιμός» της Τερψιθέας στον Πειραιά αποκλείστηκε από ινδικά αποικιακά στρατεύματα και βρετανικά άρματα μάχης. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε η μαζική «αξιοποίηση» των Ταγμάτων Ασφαλείας κατά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Η ανεπίσημη συνάντηση του Σκόμπι με τον εκπρόσωπο του ΕΑΜ Μ. Πορφυρογένη δεν κατέληξε πουθενά, αφού ο Βρετανός στρατηγός συνέχισε να αξιώνει το μονομερή αφοπλισμό του ΕΛΑΣ.

Στο μέτωπο της Ανατολικής Μακεδονίας, οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Τσαούς Αντόν έληξαν με συντριπτική νίκη του ΕΛΑΣ.

1953 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 4η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12-14/12/1953), η οποία ψήφισε το Σχέδιο Προγράμματος του Κόμματος, που καθόριζε ως σοσιαλιστικό το χαρακτήρα της επανάστασης στην Ελλάδα.

1961 Η ιαπωνική αστυνομία συλλαμβάνει 13 άτομα που μετείχαν σε συνωμοσία για τη δολοφονία του Ιάπωνα πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, στην οποία εμπλέκονταν οικονομικοί και στρατιωτικοί παράγοντες της Ιαπωνίας.

1963 Η Κένυα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.

1967 Ανακοινώνεται ότι στο Βιετνάμ, μέσα στη χρονιά, έχασαν τη ζωή τους 24.000 άμαχοι και 74.000 τραυματίστηκαν. Οι περισσότεροι θάνατοι και τραυματισμοί προήλθαν από τους μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς των Αμερικανών.

1969 Η αντιπροσωπεία της Σοβιετικής Ενωσης στον ΟΗΕ επιδίδει στην Κοινωνική Επιτροπή της 24ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού οξύτατη διαμαρτυρία για τα απάνθρωπα βασανιστήρια στα οποία υποβάλλονταν οι Ελληνες πολιτικοί κρατούμενοι από το καθεστώς της χούντας.

1969 Μπροστά στον κίνδυνο αποπομπής της από το Συμβούλιο της Ευρώπης, η χούντα στην Ελλάδα αποφασίζει να αποχωρήσει από μόνη της. Την αποχώρηση ανακοινώνει ο χουντικός υπουργός Εξωτερικών Π. Πιπινέλης.

1983 Πάνω από 50.000 Βρετανίδες περικυκλώνουν την αμερικανική βάση του Γκρίνχαμ Κόμον, στην οποία είχαν εγκατασταθεί πύραυλοι «Κρουζ», πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες φιλειρηνικές κινητοποιήσεις που γνώρισε η Μεγάλη Βρετανία.

2008 Πεθαίνει ο Κύπριος πολιτικός Τάσσος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της χώρας του την περίοδο 2003-2008.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ