Κυριακή 30 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλιμακώνουμε με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα

Η πορεία της Αθήνας ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
Η πορεία της Αθήνας ανεβαίνει την Πανεπιστημίου
Θετικό «ταμείο» κάνουν οι εργαζόμενοι και το ταξικό τους κίνημα από την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 27 Νοέμβρη. Παρά τα εμπόδια που έβαλαν στην οργάνωση της απεργίας η εργοδοσία και ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός, παλιός και νέος, σε αρκετούς κλάδους τα ποσοστά συμμετοχής ήταν καλύτερα από προηγούμενες απεργίες, ενώ αρκετά μεγάλα εργοστάσια είτε έκλεισαν εντελώς, είτε είχαν μεγάλα ποσοστά συμμετοχής.

Στα θετικά της απεργίας συγκαταλέγεται ακόμα - για παράδειγμα - το γεγονός ότι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ της Αθήνας ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων έκανε απεργία, παρά την απόφαση της πλειοψηφίας να κηρύξει μόνο στάσεις εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ ήταν αυτές που έδωσαν το στίγμα ανήμερα της απεργίας.

Για τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, η απεργία ήταν ενταγμένη στο γενικότερο σχέδιο ανασύνταξης του κινήματος και οργάνωσης της αντίστασης στην επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων. Προετοιμάστηκε ως βήμα κλιμάκωσης μετά το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, με διαφορετικά όμως χαρακτηριστικά από ό,τι το συλλαλητήριο και με μεγαλύτερες δυσκολίες, καθώς εδώ εκφραζόταν άμεσα η σύγκρουση με τους εργοδότες και το κράτος, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Από τη συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Η δυσκολία αυτή εκφράστηκε τόσο στον ιδιωτικό τομέα, με τις απειλές και τους εκβιασμούς των εργοδοτών, με μέτρα και παρεμβάσεις για μη συμμετοχή των εργαζομένων, όσο και στο δημόσιο τομέα.

Αναδείχτηκε η υπεροχή του ΠΑΜΕ

Η απεργία μαζί με το συλλαλητήριο αποτέλεσαν σχεδιασμένη οργανωτική ιδεολογική πολιτική παρέμβαση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε μια φάση προώθησης αντιλαϊκών μέτρων, έντονων παρεμβάσεων από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και ζυμώσεων για την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η μάχη για την επιτυχία τους δόθηκε σε μια περίοδο σύγκρουσης ανάμεσα σε αστικά κόμματα και ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, σε εθνικό και ευρύτερο επίπεδο, για το μείγμα της αστικής διαχείρισης, για την επιστροφή της καπιταλιστικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Η προετοιμασία των δύο κινητοποιήσεων έδωσε την ευκαιρία να διευρυνθεί η συζήτηση με τους εργαζόμενους, να οξυνθεί η αντιπαράθεση με τα επιχειρήματα των κεφαλαιοκρατών, των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων. Αναδείχτηκε για μια ακόμα φορά η υπεροχή του ΠΑΜΕ και ενός σημαντικού τμήματος εργαζομένων, που παρά τις δυσκολίες συγκρούστηκε με την εργοδοσία και διατηρεί αγωνιστικές διαθέσεις.

Σε αρκετούς κλάδους, οι ταξικές δυνάμεις κατάφεραν να πάνε στους περισσότερους χώρους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έγινε συζήτηση με την πλειοψηφία των εργαζομένων, ή ότι έχουν σταθεροποιήσει κάποιες μορφές επαφής μαζί τους, έγιναν όμως βήματα.

Να μονιμοποιηθούν τα θετικά στοιχεία

Η πορεία στον Πειραιά
Η πορεία στον Πειραιά
Σε όλη αυτή τη φάση υπήρξαν θετικά στοιχεία, αλλά και αδυναμίες, που πρέπει να συζητηθούν και να αποτελέσουν στοιχεία της δουλειάς από δω και πέρα. Για παράδειγμα, τέτοια στοιχεία είναι:

  • Η επιμονή στη συζήτηση για το χαρακτήρα των μέτρων, την ανάπτυξη, την αποκάλυψη του χαρακτήρα της σύγκρουσης ανάμεσα στις μερίδες του κεφαλαίου και των αστικών κομμάτων.
  • Η επιμονή για σύγκληση των ΔΣ και για συζήτηση σε αυτά, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις και συγκεντρώσεις στους τόπους δουλειάς. Εδώ αναδείχτηκαν δυσκολίες, ενώ τροχοπέδη έβαζε και η άρνηση των άλλων δυνάμεων να πάρουν αποφάσεις έγκαιρα, να κάνουν Γενικές Συνελεύσεις.
  • Η προσπάθεια των σωματείων να δράσουν αξιοποιώντας τα μέλη των ΔΣ και των ψηφοδελτίων. Τέτοια βήματα έγιναν σε αρκετά σωματεία, όμως αυτό δεν έχει γίνει τρόπος δουλειάς και σε καμία περίπτωση δεν έχει γενικευμένα χαρακτηριστικά, δεν αποτελεί παγιωμένη κατάκτηση.
  • Η προσπάθεια να απευθυνθούν οι ταξικές δυνάμεις πλατιά για την ευθύνη στην οργάνωση της απεργίας, αξιοποιώντας το κεκτημένο του συλλαλητηρίου, έστω κι αν δεν υπήρξε το ίδιο αποτέλεσμα, αφού η απεργία είχε περισσότερες αντικειμενικές δυσκολίες.
Συζητάμε πλατιά τη νέα πείρα

Από το συλλαλητήριο και την απεργία, από την αντιπαράθεση με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο, σε όλα τα επίπεδα, το ΠΑΜΕ βγαίνει με μεγαλύτερο κύρος, με ένα κομμάτι εργαζομένων πιο ατσαλωμένο γύρω του. Αντίστροφα, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός βγαίνει ακόμα πιο αναξιόπιστος.

Μαζικά και μαχητικά τα μπλοκ των μαθητών

ΝΙΝΑ

Μαζικά και μαχητικά τα μπλοκ των μαθητών
Μπροστά στις ταξικές δυνάμεις ανοίγεται τώρα το ζήτημα της συνέχειας, που συνδυάζεται με ένταση της ιδεολογικής και πολιτικής διαπάλης, συζήτηση των συμπερασμάτων και της πείρας, μαζικοποίηση των συνδικάτων. Η συνέχεια μπορεί και πρέπει να στηριχτεί σε πρωτοβουλίες και δράσεις για μέτωπα όπως το Ασφαλιστικό, με στόχο τη δημιουργία ενός πλατιού κινήματος ακύρωσης των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων κ.ά.

Χρειάζεται επίσης να στηριχτεί σε δράσεις για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με επαναφορά των κατώτερων μισθών στα 751 ευρώ και κατάργηση των διαχωρισμών σε νεότερους και παλιότερους, καθώς και υπογραφή κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας. Τέλος, χρειάζεται να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η πρωτοβουλία ενάντια στην αλλαγή προς το χειρότερο του νόμου για τα συνδικάτα.

Ολα αυτά τα ζητήματα, συνδυασμένα με τη συζήτηση για το τι κίνημα έχουν ανάγκη σήμερα οι εργαζόμενοι και ο λαός, πρέπει να βρεθούν στην προμετωπίδα της δράσης των συνδικάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ