Κυριακή 30 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
Βάζουν χέρι στο ΤΕΑΥΦΕ

Το Μάρτη του 2013 το Επικουρικό Ταμείο των φαρμακοϋπαλλήλων μετατράπηκε σε Επαγγελματικό Ταμείο (Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμάκου Ελλάδας) μετά από σχετικές ενέργειες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών (Αυτόνομη Παρέμβαση - ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), με τις «ευλογίες» του υπουργού Εργασίας και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που τους αναγνώρισε σαν την πιο αντιπροσωπευτική Ομοσπονδία του κλάδου.

«Το ΤΕΑΥΦΕ το ξαναπαίρνουν στα χέρια τους αυτοί που το έφτιαξαν, οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες.Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Το ΤΕΑΥΦΕ ξαναγεννιέται», πανηγύριζε τότε η πλειοψηφία της ΠΟΙΕ.

Αμεσα, έγιναν σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, κατάργηση παροχών όπως κατασκήνωση για παιδιά, δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο κ.ά. και συμμορφώθηκαν με το νόμο που μείωσε το εφάπαξ κατά 64%. «Υπάρχουν και αναλογιστικές μελέτες που λένε πως μέχρι το 2025 η μέση σύνταξη στο ΤΕΑΥΦΕ θα φτάσει στα 142 ευρώ», υπογραμμίζει ο Στ. Σταθουλόπουλος.

«Αντίστοιχες μειώσεις και περικοπές έγιναν και στο ενοποιημένο ταμείο, το ΕΤΕΑ, πάει πολύ όμως αυτές οι συνδικαλιστικές δυνάμεις να εμφανίζουν το Επαγγελματικό Ταμείου σαν σωτηρία απέναντι στην εκδοχή της ενοποίησης! Στην πραγματικότητα είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, ο αντιασφαλιστικός νόμος εφαρμόζεται είτε έτσι, είτε αλλιώς. Το επαγγελματικό Ταμείο δεν εξαιρείται από το νόμο, ίσα ίσα δεσμεύεται από το νόμο να προχωρήσει σε περικοπές», λέει η Γ. Ταβουλάρη και προσθέτει:

«Από τη μια, έχουμε εκατομμύρια ασφαλισμένους με την προοπτική να διεκδικούν από τις κυβερνήσεις και το κράτος, με τη δυναμική του κινήματος. Στο επαγγελματικό Ταμείο ορισμένες εκατοντάδες εργαζόμενοι από πού θα διεκδικήσουν; Κατακερματίζονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και η διεκδίκησή τους. Επιπλέον, από ένα επαγγελματικό Ταμείο δεν γίνεται να απαιτείς κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Αφού εξ ορισμού δεν υπάρχει καμιά κρατική εγγύηση, καμιά εξασφάλιση των εργοδοτικών εισφορών, οι παροχές δεν είναι εγγυημένες...».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ