Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
«Ψυχραιμία» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα πολιτική του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, αλλά ταυτόχρονα παραδέχτηκε την ύπαρξη απειλών εκ μέρους της Τουρκίας.

Χαρακτήρισε απρόβλεπτες τις αντιδράσεις της Τουρκίας, επειδή όπως είπε αυτή διέρχεται μια τεράστια οικονομική κρίση και ταυτόχρονα επιδιώκει να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με «ψυχραιμία» τις τουρκικές απειλές, τις οποίες χαρακτήρισε «αόριστες μεν, αλλά απειλές». Οσο δε για τη διεύρυνση της ΕΕ, είπε ότι η Ελλάδα θα την μπλοκάρει, εάν δε συμπεριλαμβάνεται στη διεύρυνση και η Κύπρος.

Εμφανίστηκε όμως επιφυλακτικός στο αίτημα βουλευτών να υπάρξει ψήφισμα της Ελληνικής Βουλής, που θα προειδοποιεί ότι θα μπλοκαριστεί η διεύρυνση, λέγοντας ότι είναι χρήσιμο κάτι τέτοιο, αλλά «όταν και αν χρειαστεί».

Οταν κλήθηκε από τη βουλευτή του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη να διευκρινίσει τη θέση του για την κατάσταση των Τούρκων πολιτικών προσφύγων που σβήνουν στα «λευκά κελιά», είπε ότι δεν πήρε θέση υπέρ της Αγκυρας στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν κινήσεις από την τουρκική πλευρά σε επίπεδο δηλώσεων, απομένουν όμως οι πράξεις.

Οσον αφορά τις εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την κατάληξή τους, ενώ υποβάθμισε τις πρόσφατες απειλές κατά της Ελλάδας από εκπρόσωπο του ΟΥΤΣΕΚΑ, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα Τσαμουριάς.

Ο υπουργός σχετικά με τον «ευρωστρατό» είπε ότι δεν έχει υπογραφεί συμφωνία που αναγνωρίζει ως ισότιμο εταίρο την Τουρκία και η Ελλάδα δε θα συναινέσει σε τέτοιου είδους αποφάσεις.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, με το αιτιολογικό της καθυστερημένης έλευσης του υπουργού στην επιτροπή, αποχώρησαν από αυτήν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιμένει στις προκλήσεις η Τουρκία(2016-12-03 00:00:00.0)
Προτροπές για «αυτοσυγκράτηση»(2007-04-14 00:00:00.0)
«Επίδειξη ισχύος» από τον Γκιουλ(2004-11-19 00:00:00.0)
Οδηγίες από Μπους(2002-11-16 00:00:00.0)
Το έγγραφο - αναφορά του Ελληνα διπλωμάτη(2002-01-25 00:00:00.0)
Προκλητικές δηλώσεις Τούρκων επισήμων(2000-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ