Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σε διαρκή προσωρινότητα το ΕΣΡ

Με τον προηγούμενο νόμο για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης θα οριστούν τα μέλη που έχουν παραιτηθεί ή αποχωρήσει από το ΕΣΡ, σύμφωνα με τη χτεσινή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Ομως η συμπλήρωση των μελών εξαρτάται από τη θέληση του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα. Αλλωστε αυτή ήταν και η ερώτηση του αρμόδιου υπουργού προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Εάν δηλαδή θέλει να προχωρήσει στη συμπλήρωση των μελών, ποιος νόμος θα ισχύσει. Ο προηγούμενος ή ο νέος που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβρη.

Ως γνωστό, θέμα μη νομιμότητας της λειτουργίας του ΕΣΡ έχει θέσει ο πρόεδρός του Βασίλης Λαμπρίδης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΣΡ τα έχει αναφέρει ο πρόεδρος του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου σε επιστολή του και προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στις 7 Μάη, επιστολή την οποία κοινοποίησε και στον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα.

Ουσιαστικά, από το τέλος του περασμένου χρόνου το ΕΣΡ λειτουργεί σε κατάσταση προσωρινότητας. Και αυτό γιατί τον περασμένο Νοέμβρη ο υπουργός Τύπου έφερε προς ψήφιση στη Βουλή νέο νόμο για τη σύνθεση του ΕΣΡ. Ολους αυτούς τους μήνες, ο υπουργός ουσιαστικά για μία ακόμη φορά επιχειρεί τη φθορά του ΕΣΡ, θέτοντας κάθε είδους εμπόδια στη νόμιμη λειτουργία του.

Εκτός από την κατάσταση μιας διαρκούς πλέον προσωρινότητας, το ΕΣΡ αντιμετωπίζει και πρόβλημα νομιμότητας στη σύνθεσή του, από τη στιγμή που έχουν αποχωρήσει ή παραιτηθεί τρία μέλη, τα οποία δεν έχουν αναπληρωθεί. Και τα τρία μέλη είχαν υποδειχτεί από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τη χτεσινή γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης και του κόμματος του ΠΑΣΟΚ να υποδείξει τα νέα μέλη. Ο υπουργός Τύπου δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση, αφού ο νέος νόμος θ' αργήσει να εφαρμοστεί. Και αυτό γιατί η Βουλή θα λειτουργήσει με τα Θερινά Τμήματα και ο κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο θα ορίζονται τα μέλη του ΕΣΡ με το νέο νόμο θ' αλλάξει μετά από πέντε τουλάχιστον μήνες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ