Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εκκλήσεις «συναίνεσης» στα βασικά θέματα που απασχολούν το κεφάλαιο

Αλλεπάλληλες εκκλήσεις για συναίνεση των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, στη βάση των κύριων ζητημάτων που ιεραρχεί το εγχώριο κεφάλαιο, απηύθυναν το Σαββατοκύριακο σειρά στελεχών της ΝΔ.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», ο νέος υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, δήλωσε κατ' αρχάς «σαφώς πιο αισιόδοξος σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν, ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή». Ταυτόχρονα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού ακόμα και κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο παρατήρησε ότι «για να υπάρξει συνεννόηση στο επίπεδο σχηματισμού κυβέρνησης θα πρέπει να το επιθυμούν και οι δύο πλευρές. Στην παρούσα συγκυρία τουλάχιστον δεν διακρίνω παρόμοια διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ». Παρ' όλα αυτά, επέμεινε ότι «εθνική συνεννόηση δεν σημαίνει κατ' ανάγκην συγκυβέρνηση. Σημαίνει κυρίως συνεννόηση για την υπερκομματική αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων στην Εθνική Αμυνα, στην Εξωτερική Πολιτική, στην Παιδεία κ.α.».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας στην «Ημερησία», τόνιζε ότι «χρειάζεται όμως να αποκτήσουμε κοινή αντίληψη για τα προβλήματα και τα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα, για την ουσία, τους κινδύνους, τις επιλογές που έχουμε μπροστά μας. Πρωτίστως στα εθνικά θέματα, δηλαδή τα θέματα εξωτερικής πολιτικής (...) Eπίσης το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Στα θέματα δημοκρατίας είναι επίσης αδιανόητο να μην μπορούμε να συμφωνήσουμε. Tρίτον, αν και εξαιρετικά φιλόδοξο, έχουμε μπροστά μας τη δυσκολότερη διαπραγμάτευση - διότι είναι η τελική διαπραγμάτευση - με την τρόικα (...) Aυτά θα ήταν επαρκείς και σοβαροί λόγοι για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που γνωρίζω, να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και να δώσουν και τη μάχη της διαπραγμάτευσης από κοινού». Μάλιστα, στην ερώτηση αν μετά από πρόωρες εκλογές και ελλείψει αυτοδυναμιών, ανοίγουν «περιθώρια συνεννόησης μεταξύ NΔ και ΣYPIZA», απάντησε: «Τίποτα δεν είναι αδύνατο. "Aνάγκα και θεοί πείθονται"»...

Με άρθρο του, εξάλλου, στην «RealNews», ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, πρότεινε να καλέσει ο πρωθυπουργός τον Αλ. Τσίπρα σε συνάντηση με αιχμή την επικείμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Υποστήριξε, δε, ότι «το εθνικό συμφέρον επιβάλλει πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα. Επιβάλλει ενότητα, συστράτευση και συνεννόηση στα μεγάλα και τα σπουδαία». «Το όφελος από μια συνεννόηση», πρόσθεσε, «θα είναι για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα».

Τα περί «συναίνεσης» παπαγάλισε και ο Ανδρ. Ψυχάρης, αρθρογραφώντας στο «Βήμα» σχετικά με τους λόγους που παραιτήθηκε από βουλευτής της ΝΔ: «Εχω απογοητευθεί παρακολουθώντας πολιτικά κόμματα που αποφεύγουν να συζητήσουν και να συμφωνήσουν για ζητήματα στα οποία ομονοεί εδώ και χρόνια η ελληνική κοινωνία», έγραψε. «Ωστόσο η ελπίδα μέσα μου ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας μου θα ανακάμψει δεν έχει σβήσει. Και γι' αυτό θα εξακολουθήσω να αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις. Διότι, όπως μου έμαθαν οι παλαιότεροι, ευημερία της χώρας χωρίς πολιτικό πολιτισμό δεν μπορεί να υπάρξει», πρόσθεσε, βάζοντας κι αυτός ζήτημα συνεννοήσεων και συναινέσεων μεταξύ των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης, με γνώμονα την ευημερία του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ