Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ
Φόβοι «επεισοδίου» και ανοίγματα στη Τουρκία με λεία τους υδρογονάνθρακες

Συσκοτίζουν το γεγονός ότι η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι αυτή που βάζει το λαό σε νέες περιπέτειες

Τους φόβους της κυβέρνησης για ένα «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο στην αντιπαράθεση με την τουρκική αστική τάξη, αλλά και τη διάθεσή τους να τα «βρουν», όπως και με τα μονοπώλια Αιγύπτου και Ισραήλ, για να προχωρήσουν οι «μπίζνες» πάνω στα κοιτάσματα των υδρογονανθράκων της ευρύτερης περιοχής, εξέφρασαν σε συνεντεύξεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος, και Αμυνας, Ν. Δένδιας.

Μιλώντας στην εφημερίδα «RealNews» και ερωτώμενος σχετικά με ένα ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου», ο Ε. Βενιζέλος δεν το απέκλεισε: «Είμαστε σε μεγάλη ετοιμότητα και προσοχή για να αποτρέψουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κάνουμε κινήσεις άμεσες ώστε να αποτρέπουμε τις κλιμακώσεις γιατί δεν έχει βοηθήσει ποτέ την περιοχή και την Ελλάδα η στρατιωτική κλιμάκωση. Είναι άλλο να λες ότι έχω έναν αμυντικό θώρακα, ότι έχω μια αποτρεπτική ισχύ και αν χρειαστεί θα τη χρησιμοποιήσω και άλλο να μπαίνεις μέσα σε κρίσεις, οι οποίες δεν έχουν προοπτική, δεν έχουν στρατηγικό πλαίσιο και ενίοτε προκαλούν βλαπτικές καταστάσεις, οι οποίες δυστυχώς παγιώνονται και παγώνουν» πρόσθεσε, αντανακλώντας την ανησυχία των εγχώριων μονοπωλίων να μην «παγώσουν» οι «μπίζνες» με τους υδρογονάνθρακες και συσκοτίζοντας το γεγονός ότι είναι η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αυτή που βάζει το λαό σε νέες περιπέτειες.

Παραπέρα, στάθηκε στην προσπάθεια δημιουργίας «αξόνων» με Αίγυπτο - Ισραήλ, στη βάση κοινών μονοπωλιακών συμφερόντων που «ντύνονται» με την επίκληση του «εθνικού συμφέροντος»: «Δεν είπα ότι η Αίγυπτος και το Ισραήλ θα συμβάλουν στη λύση του Κυπριακού. Δεν είμαστε αφελείς. Αλλά δημιουργείται ένα περιβάλλον περιφερειακό, το οποίο λειτουργεί ως πίεση για την Τουρκία, καθώς δημιουργείται στο όνομα της διεθνούς νομιμότητας, στο όνομα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε, παραπέμποντας ουσιαστικά στη χάραξη ΑΟΖ για να προχωρήσει η μονοπωλιακή εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Παραπέρα, «κομψά» παραδέχτηκε ότι η ΕΕ «έχει υποβαθμισμένη συμμετοχή σε όλες αυτές τις υποθέσεις», λέγοντας ότι «απλώς συνεχίζεται και επιβεβαιώνεται στις μεγάλες κρίσεις και στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Ο ρόλος της ΕΕ είναι ένας ρόλος, ο οποίος είναι πάντα συμπληρωματικός στις ΗΠΑ», κάνοντας γαργάρα αφ' ενός ότι η λυκοσυμμαχία της ΕΕ εντείνει όλο και περισσότερο την ιμπεριαλιστική της επιθετικότητα και αφ' ετέρου ότι η συμμετοχή της Ελλάδας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, της Κύπρου στην ΕΕ σε τίποτε δεν ωφέλησαν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Παίζουν σταθερά το χαρτί της «στρατιωτικής διπλωματίας»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, μιλώντας στην «Καθημερινή», αναγνώρισε ότι, «πράγματι, στην ευρύτερη περιοχή οι προκλήσεις ασφάλειας είναι πολλές και ο κίνδυνος ευρύτερης αποσταθεροποίησης είναι υπαρκτός. Αλλά, παράλληλα, η παρούσα συγκυρία προσφέρεται για την ανάδειξη των γεωπολιτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην περιοχή. Η χώρα μας, παρά την οικονομική κρίση, από την οποία εξέρχεται, διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και ανήκει στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια», συμπλήρωσε παίζοντας και αυτός το χαρτί της «στρατιωτικής διπλωματίας», της διάθεσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τις ιμπεριαλιστικές αποστολές και επιχειρήσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ, επιδιώκοντας «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ντόπιας αστικής τάξης.

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να προτείνει κάποιου είδους συμβιβασμό στην τουρκική αστική τάξη, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες με τους υδρογονάνθρακες: «Θα είναι ευχής έργον, επ' ωφελεία των λαών μας, στη βάση του ίδιου πνεύματος (σ.σ. του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου) να υπάρξει συνεννόηση και με την Αγκυρα, όπως συμβαίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα -την εκμετάλλευση της ΑΟΖ- με άλλες χώρες της περιοχής. Και θα ήταν ιδιαίτερα συμφέρον για την Αγκυρα, ειδικά υπό το πρίσμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων και της μεγιστοποίησης του οφέλους για τους Τουρκοκυπρίους, για τους οποίους υποστηρίζει ότι κόπτεται, να αποδεχθεί ότι ένα και μοναδικό κράτος υπάρχει στην Κύπρο και αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα: Η Κυπριακή Δημοκρατία».

Εστιάζοντας, μάλιστα, στη διεξαγωγή του Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας - Τουρκίας, αρχές Δεκέμβρη στην Αθήνα, επέμεινε πως «όταν υπάρχει σταθερός δίαυλος επικοινωνίας και υπάρχει επαφή, είναι ευκολότερο να τοποθετήσουμε τις υπαρκτές και ουδόλως αμελητέες διαφωνίες μας σε ρεαλιστική βάση και να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη διαλόγου για την επίλυσή τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προχωρούν τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς για την Ενέργεια στις πλάτες των λαών(2022-04-12 00:00:00.0)
Με φόντο την κλιμάκωση των ανταγωνισμών(2021-07-13 00:00:00.0)
Πηγή κινδύνων για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα οι «λυκοφιλίες» της αστικής τάξης(2021-03-05 00:00:00.0)
«Μεγάλη επιτυχία» η εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στον Περσικό(2020-11-27 00:00:00.0)
Στενότερη συνεργασία για τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2014-11-11 00:00:00.0)
Επικίνδυνη πολιτική(2013-03-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ