Σάββατο 15 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Ανοιξε τις εργασίες της στο Γκουαγιακίλ

Το προεδρείο της Συνάντησης
Το προεδρείο της Συνάντησης
Το απόγευμα της Πέμπτης 13/11 (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας) ξεκίνησαν στο Γκουαγιακίλ του Ισημερινού οι εργασίες της 16ης Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, με θέμα «Ο ρόλος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, που προκαλεί κρίσεις, πολέμους και την άνοδο φασιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων. Για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού, την εθνική και κοινωνική χειραφέτηση, το σοσιαλισμό».

Στις εργασίες της 16ης Διεθνούς Συνάντησης συμμετέχουν 53 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και Δανάη Χέλμη, συνεργάτη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Η έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Συνάντησης είχε πανηγυρικό, γιορταστικό χαρακτήρα και συνοδεύτηκε κι από καλλιτεχνικό πρόγραμμα με λαϊκά κι επαναστατικά τραγούδια.

Στο προεδρείο της εκδήλωσης προσκλήθηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΚ Κούβας, του ΚΚ Βιετνάμ, του ΚΚΕ (ο σ. Γιώργος Μαρίνος), του Πορτογαλικού ΚΚ καθώς και στελέχη του ΚΚ Ισημερινού.

Μιλώντας στην έναρξη των εργασιών, ο Ουίνστον Αλαρκόν, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Ισημερινού, καλωσόρισε τις ξένες αντιπροσωπείες και σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών Κομμάτων δείχνει πως ο μαρξισμός - λενινισμός και η ταξική πάλη, η πάλη για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από την εκμετάλλευση, για το σοσιαλισμό, ορίζουν και την επιτυχία της πάλης κατά του καπιταλισμού.

Αναφέρθηκε στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο και στη Μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση, στις κατακτήσεις που αυτή έδωσε στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα, στην τεράστια συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στην Αντιφασιστική Νίκη.

Ακόμα, έκανε αναφορά στη σοσιαλιστική Κούβα, που δεν μπόρεσε να τη λυγίσει το αμερικάνικο εμπάργκο, ενώ επιτέθηκε στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πως σήμερα χτίζουν τείχος με το Μεξικό για να απομονώσουν τη Λατινική Αμερική. Σημείωσε πως ο ιμπεριαλισμός προσπαθεί να φορτώσει την κρίση του στις πλάτες της εργατικής τάξης, επεμβαίνει σε μια σειρά περιοχές, όπως στη Μέση Ανατολή για να καρπωθεί τον πλούτο, ενώ επικαιροποιεί και επαναφέρει και το φασισμό.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ηρωική εργατική εξέγερση του 1922 στο Γκουαγιακίλ, που πνίγηκε στο αίμα, όπως και στην κατοπινή, στα 1926, ίδρυση του ΚΚ Ισημερινού, τονίζοντας ότι τα γεγονότα του 1922 ανέδειξαν πως η χώρα χρειάζεται Κομμουνιστικό Κόμμα.

Την ίδια ώρα, η τοποθέτησή του δεν ήταν απαλλαγμένη από την επίδραση ιδεολογικο - πολιτικών συγχύσεων, που βρίσκονται, άλλωστε και στο επίκεντρο της συζήτησης και αντιπαράθεσης, που διεξάγεται στις γραμμές του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Τέτοιες πλευρές ήταν η συχνή ταύτιση των ΗΠΑ με την έννοια του ιμπεριαλισμού, ο χαρακτηρισμός κοινοβουλευτικών διαδικασιών που εξελίσσονται στις χώρες της Λατινικής Αμερικής ως «επανάσταση», ή η αντικατάσταση της έννοιας του σοσιαλισμού και η ταύτισή της με τις «πατριωτικές αριστερές κυβερνήσεις» κ.ά.

Εκ μέρους των ξένων αντιπροσωπειών μίλησε στην εναρκτήρια εκδήλωση ο Οσκαρ Μαρτίνες, αναπληρωτής υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας. Στην πανηγυρική εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη του κυβερνητικού σχηματισμού του προέδρου Ρ. Κορέα, τα οποία με τη σειρά τους εκθείασαν το κυβερνητικό έργο, ιδιαίτερα στα ζητήματα της καταπολέμησης της ακραίας φτώχειας, της αναδιανομής του πλούτου, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, πως δεν έχουν πειράξει τις βάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, που αναπαράγει την εκμετάλλευση και τη φτώχεια.

Η εναρκτήρια εκδήλωση έκλεισε με τον Υμνο της Διεθνούς. Το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησαν οι εργασίες με τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των Κομμάτων. Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Γ. Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ