Σάββατο 15 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχιζόμενη πτώση οικοδομικής δραστηριότητας και τιμών ακινήτων

Νέα μείωση καταγράφουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, στο πρώτο οκταμήνο (Γενάρης - Αύγουστος) του 2014 καταγράφεται μείωση κατά 18,6% στον αριθμό οικοδομικών αδειών και κατά 8% στον όγκο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2014 εμφανίζεται σε επίπεδο 12μήνου μείωση κατά 13,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και κατά 8,9% στο συνολικό όγκο.

Στο μεταξύ, μειωμένες κατά 7% σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι ήταν κατά μέσο όρο οι τιμές των διαμερισμάτων το 3ο τρίμηνο του 2014, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, επικαλούμενη τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το 1ο και το 2ο τρίμηνο του 2014 η μείωση διαμορφώθηκε σε 8,8% και 7,7% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο του 2013 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 10,9%.

Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το 3ο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 ήταν 6,1% για τα νέα διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και 7,5% για τα παλαιά (ηλικίας άνω των 5 ετών), ενώ για τους πρώτους εννέα μήνες του έτους η μείωση ήταν 7,1% και 8,3% αντίστοιχα.

Για το 2013 ως σύνολο, ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τα νέα και τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 10,8% και 10,9% αντίστοιχα.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το 3ο τρίμηνο του 2014 ήταν μειωμένες κατά 9% στην Αθήνα, 6,5% στη Θεσσαλονίκη, 5,5% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 4,6% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Στο μεταξύ χτες, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε παράνομη την παράλειψη της κυβέρνησης να επανακαθορίσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η φορολόγησή τους με βάση αντικειμενικές άξιες που είχαν οριστεί πριν από χρόνια. Σύμφωνα με την απόφαση, το γεγονός αυτό οδηγεί σε πλασματική φορολόγηση των πολιτών και για το λόγο αυτό το Ανώτατο Δικαστήριο έθεσε προθεσμία έξι μηνών στην κυβέρνηση για να επαναπροσδιορίσουν τις αντικειμενικές άξιες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ