Σάββατο 15 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΕ
Αποφάσεις για τις επόμενες στρατιωτικές προτεραιότητες των μονοπωλίων της ΕΕ

Στόχος τους η ικανότητα των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας να επιχειρούν ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε περιβάλλον

Στα επόμενα στάδια των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ, στη στενότερη συνεργασία με τους «εταίρους» της (βλ. ΝΑΤΟ) και στην εκπαίδευση μονάδων της για δράση μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού τους, εστίασε η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ (EUMC), το υψηλότερο στρατιωτικό όργανο εντός του Συμβουλίου της ΕΕ, που συνεδρίασε Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στην ίδια συνεδρίαση, θυμίζουμε, ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, εκλέχθηκε επόμενος πρόεδρος της EUMC, αντανακλώντας τις προσπάθειες της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, μέσω και της λεγόμενης «στρατιωτικής διπλωματίας» (ο Ελληνας Α/ΓΕΕΘΑ αναλαμβάνει καθήκοντα για την τριετή θητεία του το Νοέμβρη του 2015).

Σύμφωνα με επιπλέον στοιχεία που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας, στη συνεδρίαση (όπου παρέστη και η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι), οι μετέχοντες αρχηγοί συμφώνησαν να ενισχύσουν τις «στρατιωτικές σχέσεις» με «εταίρους» της ΕΕ, «προκειμένου να ενισχυθεί η αμοιβαία κατανόηση, η πρακτική συνεργασία και η διαλειτουργικότητα». Η δυνατότητα δηλαδή στρατιωτικών μονάδων από διαφορετικά κράτη να επιχειρούν μαζί, πάνω σε κοινά πρότυπα λειτουργίας, ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε περιβάλλον, για την προάσπιση των συμφερόντων του ευρωατλαντικού άξονα στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αναφορικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ που εκτυλίσσονται στο πλαίσιο τη διαβόητης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, οι αρχηγοί τόνισαν την πλήρη υποστήριξή τους στους διοικητές των αποστολών και επιχειρήσεων, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή τη στιγμή 3.500 στρατιώτες από κράτη - μέλη της ΕΕ επιχειρούν κάτω από τη σημαία της σε «περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου».

Επίσης, με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη 2015, επικέντρωσαν στα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν σε κρίσιμους -για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΕ- τομείς, όπως: Η επόμενη γενιά των δορυφορικών επικοινωνιών, η εκπαίδευση στον εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών (που προϊδεάζει για επιχειρήσεις τους μακριά από τις βάσεις ανεφοδιασμού τους) και η κυβερνοάμυνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ