Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απεργία - αναμέτρηση με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής

Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Στον απόηχο του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, έγινε χτες το απόγευμα η σύσκεψη της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με τη συμμετοχή σωματείων, συνδικαλιστών και Λαϊκών Επιτροπών. Η σύσκεψη εκτίμησε τη δράση που ξεδιπλώθηκε στα πλαίσια της καμπάνιας με αιχμή την ανεργία, με στόχο τα θετικά βήματα που σημειώθηκαν να επιταχυνθούν και οι αδυναμίες που εκδηλώθηκαν να αντιμετωπιστούν, στην πορεία της προετοιμασίας της πανελλαδικής απεργίας στις 27 Νοέμβρη, συμβάλλοντας στην επιτυχία της. Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ορίστηκε στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην εισήγησή του, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης, ο Λεωνίδας Στολτίδης επισήμανε το πλατύ πρόγραμμα περιοδειών, συσκέψεων και οργανωμένων συζητήσεων που υλοποιήθηκε μπροστά στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Ο απολογισμός μετρά 67 συσκέψεις με εκατοντάδες εργαζόμενους και ανέργους. Η δουλειά αυτή απέφερε καρπούς: «Πετύχαμε μια πολύ καλή συσπείρωση σωματείων, φορέων που κατέληξε να έχουμε αποφάσεις για την καμπάνια και το συλλαλητήριο από 140 φορείς», σημείωσε ο Λ. Στολτίδης και τόνισε πως ο στόχος συμμετοχής στο συλλαλητήριο ξεπεράστηκε δύο φορές.

Στα θετικά συγκαταλέγεται η απεύθυνση σε σωματεία που οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ είναι μειοψηφία. Επίσης, ως σημαντική αποτιμήθηκε η δραστηριότητα των Επιτροπών Ανέργων και η συγκρότηση δύο νέων τέτοιων Επιτροπών, μια στον κλάδο του επισιτισμού και μια στην περιοχή του Ευόσμου. Μια σειρά σωματεία (Λογιστές, Θεαγένειο, Ιδιωτικοί, Οικοδόμοι, ΣΕΤΗΠ, επισιτισμός) υλοποίησαν άνοιγμα σε χώρους μαθητείας και κατάρτισης, διευρύνοντας την επαφή με σπουδαστές και σπουδάστριες, μετρώντας ακόμα και εγγραφές στα σωματεία, και συμμετοχές στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

Ως σημαντικό εκτιμήθηκε και το άνοιγμα που έγινε στις γειτονιές και τα χωριά, κυρίως μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές, τις Επιτροπές Ανέργων αλλά και την αυτοτελή δράση των ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, των συλλόγων γυναικών. «Σημειώθηκαν βήματα στη συμμετοχή αρκετών σωματείων στις Λαϊκές Επιτροπές, με σημαντική συμβολή στη δράση που αυτές ανέπτυξαν. Βάλαμε ψήφισμα και ταυτόχρονα έγιναν κινητοποιήσεις στα δημοτικά συμβούλια των περισσότερων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην εισήγηση.

Με παρακαταθήκη τη δράση αυτή, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στοχεύουν να ξεπεράσουν και τις αδύνατες πλευρές που εκδηλώθηκαν στα πλαίσιά της. Ανάμεσα σε αυτές, η εισήγηση υπογράμμισε την ανάγκη οι συνεδριάσεις των ΔΣ των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να προετοιμάζουν καλύτερα τις δυνάμεις τους στον τομέα της ιδεολογικής αντιπαράθεσης, στην αναμέτρηση με τα δεκάδες ιδεολογήματα του αντιπάλου, όπως είναι η λογική ότι «και να κατέβω σε ένα συλλαλητήριο τι θα αλλάξει», η λογική της ανάθεσης και της αναμονής. Πιο ψηλά μπαίνει ο πήχης και όσον αφορά τις Γενικές Συνελεύσεις, αφού μέσα από αυτές δίνεται η δυνατότητα πιο ουσιαστικής συζήτησης και ανάπτυξης των δεσμών των εργαζομένων με το συνδικάτο τους.

«Το πλαίσιο διεκδίκησης που έχει ανακοινώσει το ΠΑΜΕ για την απεργία πρέπει να πρωτοστατήσουν οι δυνάμεις μας να υιοθετεί πλατιά, να συζητηθεί, να γίνει υπόθεση σχεδιασμένου αγώνα. Χρειάζεται δουλειά για να εξειδικεύεται κατά κλάδο, κατά Σωματείο. Εχει σημασία να καταφέρουμε να δημιουργήσουμε σε όσο γίνεται περισσότερους κλάδους σταθερά μέτωπα πάλης, με όξυνση της πάλης και του διεκδικητικού πνεύματος απέναντι στην κυβέρνηση, την εργοδοσία, το κράτος», σημείωσε ο Λ. Στολτίδης και τόνισε: «Η μάχη της πανεργατικής απεργίας δε θα είναι εύκολη. Πέρα από τα πάγια χαρακτηριστικά που έχει ο πόλεμος από την πλευρά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, φαίνεται ότι και από την πλευρά του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού η προσπάθεια υπονόμευσης θα είναι ακόμα πιο έντονη. Γι' αυτό, χωρίς αναμονή, με αυταπάρνηση και ενθουσιασμό να ριχτούμε στη μάχη της απεργίας της 27ης Νοέμβρη, να δώσουμε χαρακτηριστικά συνολικής αναμέτρησης με την αντεργατική πολιτική που βρίσκεται σε εξέλιξη, που σαρώνει κατακτήσεις, μας γυρίζει δεκαετίες πίσω. Να αξιοποιήσουμε τα βήματα προσέγγισης που έχουν κάνει εργαζόμενοι και συνδικαλιστές με το ΠΑΜΕ και συνολικά το ταξικό κίνημα, παρά τις επιφυλάξεις και τις διαφορές που συνεχίζουν να έχουν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ