Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Κριτήριο των προτάσεών μας για την Ενέργεια τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα

Στο ορυχείο Αμυνταίου
Στο ορυχείο Αμυνταίου
Οι εξελίξεις στην Ενέργεια, οι επιπτώσεις που έχουν επιφέρει στους εργαζόμενους της ΔΕΗ και συνολικότερα στα εργατικά - λαϊκά στρώματα η πολιτική απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, που υλοποιείται και υποστηρίζεται από όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που «προσκυνούν» τη στρατηγική της ΕΕ και των μονοπωλίων, αλλά και οι θέσεις του ΚΚΕ γι' αυτόν τον στρατηγικής σημασίας τομέα για την οικονομία της χώρας και την ευημερία του λαού, ο ρόλος του λαϊκού παράγοντα και των αγώνων του στη δρομολόγηση φιλολαϊκών εξελίξεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποίησε την Τρίτη και Τετάρτη στην Κοζάνη και τη Φλώρινα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από κλιμάκιο στελεχών του Κόμματος.

Την Τετάρτη μίλησε σε μεγάλη πολιτική συγκέντρωση του Κόμματος στην αίθουσα τέχνης του Πνευματικού Κέντρου στην Κοζάνη και στη συνέχεια παραβρέθηκε σε συνεστίαση της Κομματικής Οργάνωσης στο Βελβεντό.

Χτες, από το πρωί, διαδοχικά, επισκέφθηκε μιας σειρά χώρους της ΔΕΗ στην περιοχή: Το Ορυχείο Αμυνταίου και τον ΑΗΣ Μελίτης στη Φλώρινα, τον ΑΗΣ Καρδιάς και τον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας στην Κοζάνη, συναντήθηκε με τις διευθύνσεις των μονάδων και μίλησε με τους εργαζόμενους.

Από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στους εργαζόμενους στο ορυχείο Αμυνταίου
Από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στους εργαζόμενους στο ορυχείο Αμυνταίου
Τόσο στις συγκεντρώσεις εργαζομένων όσο και στις δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Η Ενέργεια είναι πλούτος για την οικονομία οποιασδήποτε χώρας, ιδιαίτερα για τη δική μας χώρα, για το λαό μας. Το πρόβλημα είναι ότι η απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας όλα αυτά τα χρόνια, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, έχει οδηγήσει σε μια απαράδεκτη κατάσταση την ίδια τη ΔΕΗ, όσον αφορά τους εργαζόμενους, το βιοτικό τους επίπεδο, τις συνθήκες εργασίας, τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας και βεβαίως όλα αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης».

Τα κριτήρια για τις προτάσεις του ΚΚΕ

Παρουσίασε αναλυτικά τα κριτήρια του ΚΚΕ για τις προτάσεις του σε σχέση με την Ενέργεια και τη θέση του ενάντια στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται.

Οπως είπε, «το κριτήριο του ΚΚΕ για τις προτάσεις του είναι, πρώτα απ' όλα, αν συμφέρουν την οικονομία της χώρας, το λαό μας, την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του λαού, γιατί ξέρουμε ότι οξύνονται μεγάλοι ανταγωνισμοί, υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις ισχυρών καπιταλιστικών κρατών αλλά και περιφερειακών δυνάμεων για τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, ανταγωνισμοί μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων τους οποίους πάντα πληρώνουν οι λαοί και η νεολαία».

Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στον ΑΗΣ Μελίτης
Στιγμιότυπο από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στον ΑΗΣ Μελίτης
Επικεντρώθηκε σε τρία κριτήρια, όλα εξίσου σημαντικά:

«Το πρώτο κριτήριο είναι αν αυτό που γίνεται είναι για το συμφέρον του εργαζόμενου, ιδιαίτερα στον κλάδο της Ενέργειας. Δηλαδή αν είναι για το συμφέρον το δικό σας. Και, βεβαίως, η πράξη δείχνει όλα αυτά τα χρόνια ότι και μειώσεις μισθών είχαμε και απώλεια εισοδήματος είχαμε και μείωση συντάξεων και εντατικοποίηση της δουλειάς και ελαστικές εργασιακές σχέσεις είχαμε, οι οποίες επεκτείνονται συνέχεια με τις εργολαβίες, με τα 8μηνα, με τα 2μηνα. Υποχώρηση είχαμε, επίσης, στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας.

Αρα η απελευθέρωση της αγοράς, η ιδιωτικοποίηση, τα μέτρα που έφεραν, έπληξαν τους εργαζόμενους. Ηταν ξεκάθαρα ενάντια στο συμφέρον σας.

Δεύτερο κριτήριο αποτελεί, αν η Ενέργεια, η ΔΕΗ ωφελεί γενικότερα την κοινωνία, γιατί δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι του κλάδου, είναι και ο εργάτης στη διπλανή πόλη, στο χωριό, στο αστικό κέντρο, ο επαγγελματίας που έχει ένα μαγαζάκι και προσπαθεί να ζήσει και αυτός την οικογένειά του με την κατάσταση που υπάρχει στην οικονομία, είναι ο αγρότης με τη φτώχεια του και το ξεκλήρισμα από τη γη του, είναι ο φοιτητής, ο σπουδαστής, η γυναίκα της λαϊκής οικογένειας που θέλει κάθε μέρα να βάλει ένα πιάτο φαΐ στο σπίτι, για να έχει η οικογένεια να φάει. Είναι όλος ο λαϊκός κόσμος που ζει στη χώρα μας και αυτός ακριβοπληρώνει την Ενέργεια, ενώ θα μπορούσε να έχει φτηνό ρεύμα και φυσικά να μην του κόβουν το ρεύμα. Και, βεβαίως, μας απασχολεί το ζήτημα του περιβάλλοντος, της υγείας των κατοίκων.

Στον ΑΗΣ Καρδιάς
Στον ΑΗΣ Καρδιάς
Τρίτο κριτήριο, είναι ότι η απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας έχει να κάνει με τους μεγάλους ανταγωνισμούς που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο και στην περιοχή μας και στην Ελλάδα. Στο ζήτημα της Ενέργειας έχουν βγει μεγάλα μαχαίρια. Ενδιαφέρονται ισχυρά καπιταλιστικά κράτη -οι Αμερικανοί, οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, η ΕΕ, η Γερμανία κ.ά.- έχουν βγει μαχαίρια και σε περιφερειακές δυνάμεις -Τουρκία, Ισραήλ- και η Ελλάδα είναι στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Είναι οι δρόμοι μεταφοράς της Ενέργειας, είναι οι ίδιες οι πηγές που που τους ενδιαφέρουν, ο λιγνίτης, οι υδρογονάνθρακες. Στη Μεσόγειο είδατε τι γίνεται με αφορμή την Κύπρο. Και αυτά όλο και περισσότερο εμπλέκουν τη χώρα μας σε ανταγωνισμούς, σε επεμβάσεις. Δεν αποκλείουμε και ένα γενικευμένο, είτε περιφερειακό είτε γενικότερο, πόλεμο, όπου πάλι θα την πληρώσει ο λαός».

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητούν την «απελευθέρωση» της Ενέργειας

Αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια εφάρμοσαν κατά γράμμα την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση, μετατρέποντας την Ενέργεια σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Και σήμερα συνεχίζουν στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, προωθώντας αποφασιστικά τα συμφέροντα των μονοπωλίων του κλάδου.

Πρόσθεσε ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αμφισβητεί το αντιλαϊκό πλαίσιο της ΕΕ για την απελευθέρωση - ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του «και στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο και μέσα στους αγώνες, στο κίνημα για να να αναδείξει τα ζητήματα της Ενέργειας, της ΔΕΗ, έτσι ώστε να φτάσει η στιγμή που θα είναι κοινωνική περιουσία αυτός ο πλούτος, με τους εργάτες, τους εργαζόμενους, αφέντες στον τόπο τους και στην οικονομία της χώρας».

Ξεκαθάρισε ότι «μόνο ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, στο πλαίσιο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, που δεν υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της παραγωγής Ενέργειας υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Αυτός είναι ο ρεαλιστικός δρόμος για την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην εξόρυξη και αξιοποίηση του λιγνίτη, τονίζοντας ότι πρέπει να είναι πρωταρχικά δημόσια, κρατική ευθύνη. Επίσης, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνει άμεσα αντικατάσταση των παλιών μονάδων της ΔΕΗ και να διασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.

Ξεκαθάρισε ότι αυτό το κράτος, αυτό το σύστημα, το καπιταλιστικό, δε μερεμετίζεται, χρειάζεται ουσιαστική αλλαγή, ανατροπή. Και κάλεσε την εργατική τάξη, το λαό να οργανώσει την πάλη του με ταξική ενότητα:

«Να διαχωριστούμε από τους εφοπλιστές, τους μεγαλοβιομήχανους και τους τραπεζίτες, από την ΕΕ και τα μονοπώλιά της και να ενωθούμε οι εργάτες, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι οι γυναίκες. Αυτήν τη Λαϊκή Συμμαχία προτείνουμε εμείς. Ο λαός μπορεί να βρει τη δύναμη, τον κοινό βηματισμό για να ανοίξουμε δρόμο προς τις λεωφόρους του μέλλοντος. Και να έχουμε μια καλύτερη πατρίδα, καλύτερη δουλειά, καλύτερη προοπτική με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ