Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 96 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση

  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
  • Πολύμορφο το περιεχόμενο της εκδήλωσης - Ξεχωρίζουν το θεατρικό έργο και η ανατύπωση ιστορικής μπροσούρας της ΚΟΠ για το Δεκέμβρη του 1944

Το εξώφυλλο της μπροσούρας της ΚΟΠ για το Δεκέμβρη του 1944 που ανατυπώθηκε ενόψει της εκδήλωσης την Κυριακή
Το εξώφυλλο της μπροσούρας της ΚΟΠ για το Δεκέμβρη του 1944 που ανατυπώθηκε ενόψει της εκδήλωσης την Κυριακή
Εντατικά προετοιμάζεται από την ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ η εκδήλωση - αφιέρωμα για τα 96 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16/11, στις 11.00 π.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΟΛΠ (Ακτή Μιαούλη 10). Οι Οργανώσεις, οι ομάδες δουλειάς που έχουν στηθεί, όπως η θεατρική ομάδα με συμμετοχή μελών και φίλων του Κόμματος, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να αποτελέσει η εκδήλωση μια πολιτική παρέμβαση αντάξια της ιστορίας αλλά και των σύγχρονων καθηκόντων του ΚΚΕ.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ θα χαιρετίσει ο γραμματέας της ΤΕ Πειραιά, Βαγγέλης Μαρούπας. Η εκδήλωση επίσης περιλαμβάνει προβολή βίντεο και παρουσίαση θεατρικού έργου αφιερωμένου στην πορεία του ΚΚΕ. Ακόμη, στα πλαίσιά της θα φιλοξενηθεί έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού που αναδεικνύει τη δράση των κομμουνιστών και του εργατικού κινήματος του Πειραιά. Σε ειδικά ταμπλό θα παρουσιάζεται η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, όπως και η πρότασή του ειδικά για τα λιμάνια, ενώ η σύγχρονη πορεία του Κόμματος από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα θα αναδεικνύεται από σχετική έκθεση φωτογραφίας.

Επανέκδοση ιστορικής μπροσούρας για τη μάχη του Δεκέμβρη

«Χαιρετίζουμε τις μάνες και τους γονιούς των μεγάλων νεκρών που επισφράγισαν με το αίμα τους τον ιερό αγώνα της λευτεριάς και της ανεξαρτησίας. Οι αιώνες κι οι λαοί ας στέκουν ευλαβικά στη Σκιά τους. Η θυσία τους ήταν περισσότερο κι από μεγάλη, περισσότερο κι από ιερή. Η σημερινή μας γεννιά δεν έχει παρά να συνεχίσει το παράδειγμά τους».

Το παραπάνω απόσπασμα από το χαιρετισμό της «Κομμουνιστικής Οργάνωσης Πειραιά (ΚΟΠ)», όπως λεγόταν το 1945 η τοπική Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ, περιλαμβάνεται στην μπροσούρα εκείνου του έτους που αναφέρεται στη μάχη του Δεκέμβρη του 1944, η οποία επανεκδόθηκε από την ΤΕ Πειραιά και θα διατίθεται στην εκδήλωση.

Η έκδοση με τίτλο «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - 33 ΜΕΡΕΣ ΜΑΧΗΣ» εκδόθηκε από το «Τμήμα Διαφώτισης» της ΚΟΠ το 1945, ένα χρόνο μετά την ηρωική μάχη του λαού της Αθήνας και του Πειραιά, του Δεκέμβρη του 1944. Περιλαμβάνει αναφορά για το «Πώς φτάσαμε στο Δεκέμβρη», ενώ γλαφυρά αναδεικνύεται ο ηρωισμός και η αποφασιστικότητα χιλιάδων λαού με μπροστάρη το ΚΚΕ: «Το συλλαλητήριο της Κυριακής καμιά δύναμη δεν ήταν σε θέση να το ματαιώσει. Γιατί πρώτα ήταν δικαίωμα του λαού και γιατί είχε πια ξεχειλίσει η υπομονή του», αναφέρει χαρακτηριστικά για τη «Ματωμένη Κυριακή» της 3ης του Δεκέμβρη του 1944, όπου έγινε πια φανερό ότι ο λαός είχε να διαλέξει ή τις αλυσίδες ή τα όπλα.

Στην έκδοση περιγράφεται σύντομα η μάχη που έδωσε ο πειραιώτικος λαός. Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Στις 5 του Δεκέμβρη με μια εξόρμηση του 6ου Συντάγματος Πειραιά, που το βοηθάει ο λαός, ο Πειραιάς καταλαμβάνεται. Μια αντίσταση που προβλήθηκε στα αστυνομικά τμήματα εξουδετερώθηκε αμέσως. Οι προδότες καταφεύγουν στο μέγαρο του Βάτη κι από κει προκαλούν το λαό με πυροβολισμούς».

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο λαό, ως άλλο ένα όπλο της εργατικής τάξης κατά τον ηρωικό της αγώνα: «[...] Η Εθνική Αλληλεγγύη ανέλαβε τον τομέα της γιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της περίθαλψης των βρεφών. Οι Λαϊκές Επιτροπές τον τομέα του επισιτισμού [...]».

Με μεράκι και έμπνευση από την ηρωική ιστορία του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ βαδίζει προς τα 100 χρόνια ύπαρξης και δράσης και όλη του η πορεία, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, εμπνέει για καλλιτεχνική δημιουργία, όπως το θεατρικό που ετοιμάζεται από την ερασιτεχνική ομάδα που συγκροτήθηκε στον Πειραιά μπροστά στην εκδήλωση. Το σενάριο του έργου προσεγγίζει την ιστορία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος της χώρας μας μέσα από διάφορες ενότητες, όπως η ηρωική στάση των κομμουνιστών απέναντι στις διώξεις του αστικού κράτους, ο χαρακτήρας του ΚΚΕ, η Εθνική Αντίσταση και ο αγώνας του ΔΣΕ, η ειδική συμβολή στη γυναικεία χειραφέτηση κ.ά.

Με το ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε ένα νέο και ένα βετεράνο κομμουνιστή αναδεικνύεται έντονα η αυτοθυσία των κομμουνιστών, η αταλάντευτη προσήλωση στην υπόθεση της εργατικής τάξης, οι ακατάλυτοι δεσμοί του Κόμματος με το λαό που οικοδομήθηκαν με αμέτρητες θυσίες και στηρίχθηκαν στην ανιδιοτελή προσφορά χιλιάδων μελών του ΚΚΕ, πρωτοπόρων λαϊκών αγωνιστών. Είναι χαρακτηριστικές οι αφηγήσεις που αξιοποιούνται στο έργο, από γράμματα εξόριστων και μελλοθανάτων που αντιμετωπίζουν παλικαρίσια το εκτελεστικό απόσπασμα του αστικού κράτους.

Κεντρικός στόχος από την επιτυχία της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ διαχρονικά ως το Κόμμα της εργατικής τάξης, που μπορεί να φέρει το νέο για την ανθρωπότητα, να την απαλλάξει από τα δεσμά της εκμετάλλευσης με την οικοδόμηση του Σοσιαλισμού - Κομμουνισμού. Να ατσαλώσει ειδικά τη νέα γενιά με τα ιδανικά της ανυποχώρητης ταξικής πάλης και να σηματοδοτήσει την ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ παντού.

Οπως σημειώνει η ΤΕ Πειραιά στον πρόλογο που συνοδεύει την επανέκδοση της μπροσούρας: «Τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες του λαού και του Κόμματός μας, υπερασπιζόμενοι την ιστορική αλήθεια, αντλώντας δύναμη και υπερηφάνεια από τους αγώνες, διδασκόμενοι από το παρελθόν, ώστε να ενισχυθεί σήμερα η αποτελεσματικότητα της ταξικής πάλης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ