Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2014 - αριθ. φύλλου: 11993

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαραθέσεις που δεν αμφισβητούν το αντιλαϊκό πλαίσιο

Ονομαστική ψηφοφορία χτες στη Βουλή για «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και εξαίρεση ΕΝΦΙΑ από τις «100 δόσεις»


ΣΕΛ.  9
ΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αύριο η μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 96 χρόνια ΚΚΕ

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  3

Πανηγυρισμοί για ανάπτυξη με νέα αντιλαϊκά μέτρα προ των πυλών!

Αναιμική ενίσχυση της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, στο πέλαγος της κόπωσης και της αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη, φανερώνουν τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου για το 2014.

ΚΚΕ: «Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι προ των πυλών, αποδεικνύουν ότι το περιεχόμενο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στην οποία ορκίζονται ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, είναι από χέρι αντεργατικό, αντιλαϊκό».


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση στην καταστολή

Το δήθεν «τέλος της ανομίας» που επικαλείται η κυβέρνηση για τα πανεπιστήμια και συνοδεύεται με λουκέτα στις σχολές, με ΜΑΤ και με επιθέσεις σε φοιτητές, συνιστά ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής. Ο αυταρχισμός και η καταστολή κυβέρνησης και πρυτανικών αρχών δεν έχουν στόχο την ομαλή λειτουργία των πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπως τάχα ισχυρίζονται. Εξάλλου, αν τους ενδιέφερε η ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων, δε θα έκλειναν εντελώς αυθαίρετα όλες τις σχολές του κέντρου, πέντε μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου, στέλνοντας τους φοιτητές σπίτι τους, μακριά από τα μαθήματά τους και τις συλλογικές τους δραστηριότητες. Ομως δεν τους πέρασε. Με πρωτοβουλία των δυνάμεων του ΜΑΣ, συνεδρίασαν άμεσα τα ΔΣ των Συλλόγων τους, προχτές, μετά την πρώτη επίθεση των ΜΑΤ και οργάνωσαν την αγωνιστική απάντηση των φοιτητών. Για δυο μέρες, διαδήλωναν στην Αθήνα σχεδόν από το πρωί μέχρι το βράδυ, δίνοντας αποστομωτική απάντηση στην καταστολή. Και αυτή πρέπει να συνεχίσει να είναι η απάντηση: Οργανωμένος συλλογικός αγώνας για τις πραγματικές ανάγκες τους στις σπουδές και στη ζωή τους.

Γιατί, το πανεπιστήμιο του αυταρχισμού και της καταστολής που οικοδομεί η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, δεν έχει ως γνώμονα τις ανάγκες των φοιτητών, των παιδιών του λαού που μοχθούν για να σπουδάσουν, ούτε προσβλέπει στην ανάπτυξη της επιστήμης με σκοπό την ανακούφιση του λαού. Αντίθετα, έχουν ανάγκη την καταστολή της αγωνιστικής δράσης στο πανεπιστήμιο, που θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις επιχειρήσεις σε κάθε λειτουργία του. Γιατί, πώς άραγε θα μπορέσουν μεγάλες επιχειρήσεις και μονοπωλιακοί όμιλοι που θέλουν να κάνουν επενδύσεις π.χ. στην έρευνα, να εμπιστευτούν ένα πανεπιστήμιο όπου υπάρχει κίνημα φοιτητών, πανεπιστημιακών, εργαζομένων, που διεκδικούν έρευνα σε όφελος των λαϊκών αναγκών; Κι από την άλλη μεριά, πώς θα πιάσει υψηλές θέσεις στις περίφημες λίστες διεθνών αξιολογήσεων ένα πανεπιστήμιο που αφιερώνει π.χ. περισσότερα κονδύλια στη φοιτητική μέριμνα κι όχι σε λειτουργίες που θα του αποφέρουν κέρδος; Τέτοια πανεπιστήμια θέλουν να φτιάξουν, γι' αυτό χρειάζονται την καταστολή. Καταστολή απέναντι σε όποιες αγωνιστικές διεκδικήσεις για τις λαϊκές ανάγκες.

Να γιατί και οι φοιτητές, απέναντι σε αυτό το κλίμα που θέλουν να επιβάλλουν κυβέρνηση και πρυτανικές αρχές, πρέπει να απαντήσουν με ένταση των αγώνων τους, προτάσσοντας τις πραγματικές ανάγκες τους. Τώρα να απαιτήσουν να μη στοιβάζονται στα αμφιθέατρα και να προσληφθεί το αναγκαίο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, σύμφωνα με τις ανάγκες των ιδρυμάτων. Να φτιαχτούν εστίες σε όλα τα ιδρύματα, να εξασφαλιστεί δωρεάν σίτιση και μετακινήσεις, να μη χρειάζεται να πληρώνουν διαρκώς από την τσέπη τους για σημειώσεις και άλλα υλικά στις σχολές, να μη χρειάζονται μια περιουσία για να σπουδάσουν. Να έχει το πτυχίο τους πραγματικό αντίκρισμα, να βγαίνουν οι απόφοιτοι ολοκληρωμένοι επιστήμονες στο αντικείμενό τους και να μη χρειάζεται από το δεύτερο και τρίτο έτος να αγωνιούν για το πώς θα συμπληρώσουν το πτυχίο με μεταπτυχιακά και με διαφόρων ειδών σεμινάρια, για να έχουν μια καλύτερη τύχη να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους. Αυτός ο αγώνας αποτελεί αποστομωτική απάντηση στον κυβερνητικό αυταρχισμό και στο πανεπιστήμιο που θα κάνει μπίζνες για τα κέρδη των επιχειρήσεων.


Παράσταση διαμαρτυρίας συνδικάτων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Παράσταση διαμαρτυρίας συνδικάτων στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Φοιτητές, μετά από κάλεσμα του ΜΑΣ, μπαίνουν στο ΕΜΠ και σηκώνουν πανό

Phasma

Φοιτητές, μετά από κάλεσμα του ΜΑΣ, μπαίνουν στο ΕΜΠ και σηκώνουν πανό
Φοιτητές και εργαζόμενοι σπάνε στην πράξη την τρομοκρατία

ΣΕΛ.  12  -  13


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συμφώνησαν στον αποκλεισμό του ΚΚΕ

Κοινή δήλωση των πέντε περιφερειακών συμβούλων του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  15
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Συνεχίζονται οι περιοδείες και οι συσκέψεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

ΣΕΛ.  7
ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ
Αμεση η ανάγκη αντιπλημμυρικών

Ανακοίνωση της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικής Αθήνας του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ