Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Την Κίνα επέλεξε ο νέος Πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασραφ Γάνι για να κάνει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του ως αρχηγός κράτους. Κινεζικά ΜΜΕ σημείωναν ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν για τη σύσφιξη της οικονομικής, αλλά και στρατιωτικής τους συνεργασίας. Τον Γάνι συνόδευαν στο τετραήμερο ταξίδι του ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας και οι υπουργοί Ορυχείων και Πετρελαίου, στοιχείο της προτεραιότητας που δίνει η Καμπούλ στην προσέλκυση επενδυτών ειδικά στην Ενέργεια. Αλλωστε η χώρα διαθέτει σημαντικά αποθέματα σε φυσικούς πόρους, όπως ο χαλκός (όπου και ήδη δραστηριοποιούνται μεγάλες κινεζικές εταιρείες), αλλά και ουράνιο, άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματα.

Το πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι σε συνάντηση των δύο ηγετών ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναφέρθηκε στο ρόλο της «Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάης» (περιφερειακή διακρατική ένωση όπου το Πεκίνο διαδραματίζει ισχυρό ρόλο) που πρέπει να ενισχυθεί για την «ασφάλεια» του Αφγανιστάν (μεγάλα επενδυτικά σχέδια κινεζικών εταιρειών έχουν ανασταλεί σε περιοχές όπου οι Ταλιμπάν συνεχίζουν τις επιθέσεις). Από τη μεριά του, ο Γάνι ανέφερε - σύμφωνα με το «Μπλούμπεργκ» - ότι σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Ουάσινγκτον ανέφερε στον Πρόεδρο Ομπάμα ότι το Αφγανιστάν θα γίνει μοντέλο για τη συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Ειδικό κάλεσμα απηύθυνε ο Γάνι για την «ανάπτυξη» των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων της χώρας, καθώς ήδη μελετάται η διάνοιξη «απευθείας διαδρόμου» (σύγχρονων αρτηριών) που θα συνδέουν Κίνα και Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ