Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ελιγμός της Τουρκίας για διεκδίκηση μεγαλύτερου «ρόλου» στις εξελίξεις

Κονβόι Κούρδων μαχητών διασχίζει την Ανατολική Τουρκία
Κονβόι Κούρδων μαχητών διασχίζει την Ανατολική Τουρκία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ρόλο στα πεδία συγκρούσεων των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») σε βόρεια Συρία και Ιράκ από την τουρκική μεθόριο προωθεί η Αγκυρα σε συνεννόηση με τους Αμερικανούς και τους ευρωενωσιακούς ιμπεριαλιστές, που επί του παρόντος δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αναπτύξουν δικές τους χερσαίες δυνάμεις στην εύφλεκτη περιοχή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε συνέντευξη που έδωσε την Τρίτη στο BBC επιχείρησε να επικεντρώσει την προσοχή στην «πίεση» που δέχεται η κυβέρνησή του για βαθύτερη εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ευρύτερης περιοχής, υποστηρίζοντας ότι εφόσον δεν επιθυμούν άλλες δυνάμεις, που τάσσονται κατά του «ΙΚ», την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, δεν προτίθεται να το πράξει και η Τουρκία. Ισχυρίστηκε έτσι ότι για την ώρα η «καλύτερη λύση» είναι η ενίσχυση των κουρδικών δυνάμεων στο Κομπανί της βόρειας Συρίας με ενόπλους του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και των Πεσμεργκά, μαχητών των Κούρδων του Ιράκ. Πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του προωθεί αυτόν τον σχεδιασμό επιτρέποντας ήδη από χτες την άφιξη στο Κομπανί των πρώτων 50 ενόπλων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (υπό τη στενή παρακολούθηση των μυστικών υπηρεσιών του τουρκικού στρατού). Αλλοι περίπου 150 Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά από το βόρειο Ιράκ, που έφθασαν την Τρίτη αεροπορικώς από την Ερμπίλ (πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν) στο αεροδρόμιο Σανλιούρφα της ΝΑ Τουρκίας, επρόκειτο να ενωθούν με κονβόι 80 θωρακισμένων οχημάτων με βαρύ οπλισμό που διασχίζει την Τουρκία. Στη διαδρομή αυτή στις ανατολικές περιοχές οι κουρδικοί πληθυσμοί επευφημούσαν τους άνδρες για την ενίσχυση των ομοεθνών τους.

Προηγουμένως, η ανάπτυξη μαχητών Πεσμεργκά στο Κομπανί της βόρειας Συρίας είχε γίνει αποδεκτή από τον Σύρο υπουργό Εθνικής Συμφιλίωσης, Αλί Χαϊντάρ, που σημείωσε μιλώντας στην ιστοσελίδα «Rudaw» των Κούρδων του Ιράκ πως η συριακή κυβέρνηση επικροτεί την αποστολή δυνάμεων των Πεσμεργκά στο Κομπανί και τη χαιρετίζει ως «πατριωτική κίνηση» έναντι των τζιχαντιστών του «ΙΚ», που τους χαρακτήρισε «εχθρό της ανθρωπότητας».

Εκτελέσεις 30 σουνιτών στο δυτικό Ιράκ

Το ίδιο 24ωρο, στο δυτικό Ιράκ μαίνονται οι συγκρούσεις τζιχαντιστών με δυνάμεις του ιρακινού στρατού και πολιτοφυλακές σουνιτών. Σε μία περίπτωση μάλιστα οι τζιχαντιστές, θέτοντας υπό τον έλεγχό τους σημαντικό μέρος της δυτικής πόλης Χιτ, διαπόμπευσαν 30 σουνίτες άνδρες σαν «αποστάτες» και στη συνέχεια τους γάζωσαν με βροχή σφαιρών.

Νωρίτερα, την Τρίτη, στην πόλη Χομς της Συρίας τζιχαντιστές εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων σκοτώνοντας περίπου 30 Σύρους στρατιώτες και φύλακες πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Σημαντικές απώλειες υπέστησαν κατά τις συγκρούσεις και οι μισθοφόροι του «ΙΚ», δίχως να γίνει άμεσα γνωστός ο αριθμός νεκρών από την πλευρά τους.

Μισό δισ. ευρώ για εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες

Το περασμένο 48ωρο η διεθνής διάσκεψη με πρωτοβουλία της γερμανικής κυβέρνησης, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο και στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι από 40 χώρες, κατέληξε σε προφορικές ανακοινώσεις για τη χορήγηση περίπου 500.000.000 ευρώ για τη στήριξη των περίπου 2.500.000 προσφύγων που έχουν βρει καταφύγιο σε άθλιες συνθήκες στην Ιορδανία και το Λίβανο (πέρα από τους πάνω από 1.000.000 άλλους που βρίσκονται στην Τουρκία). Η Γερμανία με την κίνηση αυτή επιχειρεί να διεκδικήσει ρόλο στην περιοχή της ευρείας Μέσης Ανατολής, ώστε να προλάβει άλλους ανταγωνιστές ιμπεριαλιστές.

Πάντως, το υποσχόμενο ποσό είναι κατώτερο των προσδοκιών των Ιορδανών και Λιβανέζων αξιωματούχων, καθώς μόνον η κυβέρνηση της Ιορδανίας είχε ζητήσει 1 δισ. ευρώ για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα του.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, οι συμμετέχοντες υποστήριξαν την ανάγκη μίας «πολιτικής επίλυσης» της κρίσης στη Συρία. Βέβαια οι αστικές τάξεις των χωρών αυτών (πολλές από αυτές είναι στη συμμαχία των προθύμων κατά του «Ισλαμικού Κράτους») είναι συνυπεύθυνες για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, για το φούντωμα των ισλαμιστών που τώρα χρησιμοποιούν ως πρόσχημα και η πολιτική «λύση» που προωθούν είναι αυτή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών τους ομίλων που διαγκωνίζονται για ενεργειακούς πόρους, δρόμους μεταφοράς τους και γεωστρατηγικές ζώνες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ