Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - ΕΣΠΑ
Ενταξη έργων 12 δισ. ευρώ για στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης

«Ξεγραμμένη» από χέρι η κάλυψη λαϊκών αναγκών με τις «αιρεσιμότητες» της ΕΕ

Οι «αιρεσιμότητες» και το πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ διασφαλίζουν την απαρέγκλιτη απόδοση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε δράσεις στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Eurokinissi

Οι «αιρεσιμότητες» και το πλαίσιο των μνημονίων διαρκείας της ΕΕ διασφαλίζουν την απαρέγκλιτη απόδοση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε δράσεις στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας
Στην εμπροσθοβαρή εκταμίευση του προβλεπόμενου πακτωλού από το νέο ΕΣΠΑ (2014 - 2020), καθώς και την πλήρη απορρόφηση των ευρωενωσιακών κονδυλίων που απομένουν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007 - 2013), προσβλέπει η συγκυβέρνηση, προκειμένου να ανακάμψουν οι επενδύσεις και το παραγόμενο ΑΕΠ στα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε σε χτεσινή σχετική συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας, τα ποσά για έργα που θα ενταχτούν μέχρι το τέλος του 2015 θα φτάσουν στα 12 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 9,1 δισ. ευρώ θα προέρχονται από την «πλήρη απορρόφηση» αυτών που έχουν μείνει αδιάθετα και τα 2,9 δισ. ευρώ από τις «εμπροσθοβαρείς απορροφήσεις» που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ. Να σημειωθεί ότι η «βελτίωση» των ρυθμών απορρόφησης στην τελευταία διετία οφείλεται και στην περικοπή του συνολικού προγράμματος, μέσω της μείωσης της εθνικής συμμετοχής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Το γενικό πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, το οποίο ήδη έχει πάρει την έγκριση από την Κομισιόν, θέτει ως κεντρική προτεραιότητα την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη-2020». Παράλληλα, έχουν ενσωματωθεί και οι σχεδιασμοί του αποκαλούμενου «εθνικού αναπτυξιακού προτύπου», οι προτεραιότητες που συνδέονται με τους «επιλέξιμους» προς ενίσχυση ανταγωνιστικούς κλάδους. Ο προβλεπόμενος πακτωλός των διακρατικών και κρατικών ενισχύσεων θα διοχετευθεί σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς επίσης και για την εκτέλεση δημόσιων έργων και υποδομών αναγκαίων για τα σχέδια των εγχώριων μονοπωλίων. Ελάχιστα είναι τα ποσά που προβλέπονται για την κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών, και αυτά αφορούν κατά κύριο λόγο τη διαχείριση των φαινομένων της ακραίας φτώχειας.

Συνολικά, προβλέπονται 7 επιχειρησιακά προγράμματα και 13 περιφερειακά (ένα για κάθε περιφέρεια), ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, το 35% από τα συνολικά κονδύλια θα τα διαχειριστούν οι περιφέρειες.

Να σημειωθεί ότι η απόδοση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ συνδέεται με μια σειρά από «αιρεσιμότητες», που αφορούν τη «συμμόρφωση» όλων ανεξαιρέτως των κρατών - μελών με τις υποδείξεις της Κομισιόν, στο πλαίσιο των μέτρων της «ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας». Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αναστολή ή και η ακύρωση της χρηματοδότησης σε περιπτώσεις αποκλίσεων από τους αντιλαϊκούς στόχους. Επιπλέον, για τα κράτη που είναι ενταγμένα στο «μηχανισμό στήριξης», υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης συμμετοχής της Κομισιόν στη διαχείριση των προγραμμάτων, χωρίς να έχει προηγηθεί η συγκατάθεση της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ