Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Με ανταλλαγή κατηγοριών συντηρούν μια κάλπικη αντιπαράθεση

Συνεχείς εξετάσεις για το ποιος μπορεί να διασφαλίσει καλύτερα τη σταθερότητα στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής

Συνέχεια στην αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση που έχουν στήσει μεταξύ τους τις τελευταίες μέρες, έδωσαν και χτες η συγκυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο φόντο της ανόδου των σπρεντς αλλά και της πτώσης που καταγράφεται στο Χρηματιστήριο, η κυβέρνηση καταλόγισε ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαραθέτοντας στη σκανδαλολογία της Κουμουνδούρου την κινδυνολογία περί αποσταθεροποίησης αν τυχόν αυτή αναλάβει τα ηνία της αστικής διαχείρισης. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, και ο διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, κατέθεσαν χτες στον εισαγγελέα Εφετών στο πλαίσιο της δικαστικής διάστασης που έχει πάρει η κάλπικη κόντρα με την κυβέρνηση, έπειτα από καταγγελίες τους περί «κουμπαράδων» και άσκησης πιέσεων σε βουλευτές.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, σχολίασε σχετικά ότι «μέχρι χτες ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι η κυβέρνηση επιδίδεται σε "σαφάρι εξαγοράς υποστήριξης ψήφων και εξαγοράς συνειδήσεων", ο κ. Παπαδημούλης δήλωνε επί λέξει "όσες εξαγορές ή προσπάθειες εξαγορών και να επιχειρήσει ο κ. Σαμαράς, μαζί με το ταίρι του τον κ. Βενιζέλο δεν έχουν τους 180 βουλευτές" και ο κ. Κωνσταντόπουλος μιλούσε ευθέως για "πιέσεις με παροχές και ανταλλάγματα" και "εκτροπή με χρηματισμό βουλευτών". Σήμερα κατά την επίσκεψή τους στον εισαγγελέα ο κ. Παππάς και ο κ. Σκουρλέτης, ούτε είδαν ούτε ξέρουν, ούτε άκουσαν τίποτα».

Και πρόσθεσε: «Αφού έριξαν το δηλητήριό τους, για να εκβιάσουν πολιτικά τους βουλευτές και να αναστατώσουν τις αγορές, σήμερα εμφανίζονται, απλώς, ως ανύποπτοι. Ομως, οι αγορές και παρακολουθούν και γνωρίζουν τη συμπεριφορά και τις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και ερμηνεύουν με τον τρόπο που παρακολουθούμε τις τελευταίες ώρες την πολιτική ανωμαλία που επιδιώκουν».

Καταλήγοντας, κόμπασε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που εγγυάται τη «σταθερότητα και την αποφασιστική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας» που, άρα, μπορεί να οδηγήσει «με ασφάλεια τη χώρα στην έξοδο από την κρίση».

Διαγκωνίζονται για το ποιος θα διαχειριστεί τα μνημόνια ΕΕ - κεφαλαίου

Απ' την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωση του Π. Σκουρλέτη, απέδωσε «τις υποκριτικές κραυγές, την κινδυνολογία, την προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας εκ μέρους της κυβέρνησης», στην προσπάθεια «να συγκαλύψει το φιάσκο που υπέστη από την υπόθεση της δήθεν αποχώρησης από το μνημόνιο και το ΔΝΤ».

Με τη σειρά του, πρόβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ σαν τον εγγυητή της ασφαλούς πορείας εξόδου του ντόπιου κεφαλαίου απ' την κρίση, λέγοντας: «Νομίζω ότι στο λάκκο που σκάβει η κυβέρνηση θα πέσει πρώτα απ' όλα η ίδια. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα ανταποκρίνεται στους πραγματικούς συσχετισμούς που υπάρχουν σήμερα στην κοινωνία για να μας βγάλει από την κρίση».

Στο πλαίσιο του διαγκωνισμού τους, για το ποιος θα διαχειριστεί τα μνημόνια της ΕΕ και του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ με non paper που διένειμε, μιλά για «φιάσκα» της κυβέρνησης στο Βερολίνο, το Παρίσι και την Ουάσιγκτον, αναφερόμενος στην αδυναμία εξασφάλισης ενός άλλου μείγματος διαχείρισης για τη στήριξη της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Σε αντιπαράθεση, υπενθυμίζει τις πρωτοβουλίες του για τη συγκρότηση «της μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που είναι απαραίτητη για να φέρει σε πέρας τη δημοκρατική ανατροπή που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ και την επιτυχή εφαρμογή του κυβερνητικού του προγράμματος».

«Οι πολιτικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μία μεριά, που απαντούν πειστικά στα οξύτατα προβλήματα που δημιουργεί η μνημονιακή κυβερνητική πολιτική, και από την άλλη μεριά τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά φιάσκα και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που δείχνει ότι το 2015 η μνημονιακή λιτότητα συνεχίζεται επιθετικότερα θρυμμάτισαν όση, ελάχιστη, αξιοπιστία και κοινωνική επιρροή είχε απομείνει στη συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου», αναφέρει το non paper, συνοψίζοντας τα επιχειρήματα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να πάρει προβάδισμα στην προτίμηση του κεφαλαίου έναντι της συγκυβέρνησης.

Κατηγορεί, επιπλέον, την κυβέρνηση για τρομοκρατία και ότι δε διστάζει να ρισκάρει τις καταθέσεις των πολιτών, προκειμένου να παρατείνει τη θητεία της. «Δε διστάζει να βάζει την Ελλάδα σε περιπέτειες μόνο και μόνο για να παραμείνει αυτή λίγους μήνες παραπάνω στην εξουσία», αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει επαναφέροντας το αίτημα για εκλογές, «αντί για την τετράμηνη παράταση της έντασης και της κινδυνολογίας, αντί για την αποσταθεροποίηση».

«Μέσα σε ένα μήνα, το επιτόκιο για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο ανέβηκε από το 5,7% στο 8%. Πιστεύει κανείς ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις; Αν κάτι άλλαξε είναι ότι, και οι αγορές, και οι δανειστές δυσπιστούν στο σενάριο Σαμαρά», ήταν η δήλωση του Δ. Παπαδημούλη (ρ/σ «Real»), που πάντως δεν άφησε την ευκαιρία να χαθεί, σπεύδοντας να προσθέσει «αυτό βέβαια υπογραμμίζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει κάθε κυβέρνηση, ακόμη και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που θα βρεθεί δεμένη χεροπόδαρα στην καταστροφική πολιτική του Μνημονίου».

Απ' την κάλπικη αυτή αντιπαράθεση δεν θα μπορούσε να λείπει το ΠΑΣΟΚ. Σε μια προσπάθεια εκμετάλλευσής της, ώστε να βγει στον «αφρό» σαν υπερασπιστής της σοβαρότητας και της σταθερότητας, ο εκπρόσωπος Τύπου Δ. Καρύδης δήλωσε (ΣΚΑΪ): «Ολα είναι αλληλοτροφοδοτούμενα. Οταν μια χώρα, σπαράσσεται και ο ένας λέει τα ATMs θα είναι κλειστά, ο άλλος λέει δεν θα ψηφίσω τις συμφωνίες, δεν θα αφήσω τους επενδυτές και τους απειλώ, οι κουμπαράδες στο εσωτερικό κ.τ.λ. (...) όλο αυτό δημιουργεί μια "δυσοσμία" και σέρνεται η χώρα στο βούρκο και στη λάσπη (...) Αρα το πρώτο πράγμα που πρέπει η χώρα μας να μεταδώσει, είναι η εικόνα σταθερότητας, και όχι της αβεβαιότητας».

«Πρέπει να επικρατήσει η σοβαρότητα και η ηρεμία στη χώρα (...) Να σταματήσει αυτό το κακό και από τη μια και από την άλλη πλευρά. Να σταματήσει η λογική του διπολισμού που καταστρέφει ό,τι είναι γύρω», κατέληξε, μην κρύβοντας και την αγωνία του για την επιβίωση του κόμματός του στο υπό αναμόρφωση αστικό πολιτικό σύστημα ως δεκανίκι του ενός ή του άλλου πόλου.

Κόντρες και... νάζια και με το Ποτάμι

Αντιπαράθεση, όμως, εκδηλώθηκε και ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι, μετά την ακύρωση απ' τον Στ. Θεοδωράκη του ραντεβού του με τον Αλ. Τσίπρα. Ως λόγος αναφέρθηκε το ότι ο τελευταίος συναντήθηκε με τον Π. Καμμένο, γεγονός που ο επικεφαλής του Ποταμιού επέκρινε έντονα. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του διέρρευσε ότι το ραντεβού δε ματαιώθηκε, αλλά μετατίθεται για την άλλη βδομάδα. «Μπέρδεψε τους διαθέσιμους αρχηγούς» σχολίασε σκωπτικά το Ποτάμι, για να προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για «παλινωδίες ενδεικτικές του πολιτικού ήθους που επαγγέλλεται ο Στ. Θεοδωράκης και των επιλεκτικών του συνομιλιών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ