Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Βαθαίνει η εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ με τον Αμερικανό διοικητή της ΝΑΤΟικής Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Κωσταράκου - Ferguson
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Κωσταράκου - Ferguson
Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς και τις δομές του ΝΑΤΟ, εξυπηρετώντας βλέψεις της ντόπιας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση μέσω και της λεγόμενης στρατιωτικής διπλωματίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μ. Κωσταράκος, υποδέχτηκε χτες στο Επιτελείο το διοικητή της ΝΑΤΟικής Διακλαδικής Διοίκησης Συμμαχικών Δυνάμεων (Allied Joint Force Command, JFC) που εδράζεται στη Νάπολη της Ιταλίας, Αμερικανό ναύαρχο M. Ferguson, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας μετά από πρόσκληση του Ελληνα αρχηγού.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», αναφέρεται επισήμως από το ΓΕΕΘΑ. Ο M. Ferguson συναντήθηκε και με τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευ. Αποστολάκη, και ακολούθως επισκέφθηκε το Αρχηγείο Στόλου, καθώς και πολεμικά πλοία στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας.

Η επίσκεψη του Αμερικανού διοικητή έγινε στον απόηχο της ολοκλήρωσης χτες της «Διάσκεψης» των Διοικητών Στρατηγείων των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στη Θεσσαλονίκη, στην έδρα του ΝΑΤΟικού Γ' Σώματος Στρατού (πιστοποιημένο ως «ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps - Greece», NRDC - GR, δηλαδή ΝΑΤΟικό Σώμα Αμεσης Ανάπτυξης Δυνάμεων). Διάσκεψη όπου μεταξύ άλλων επεξεργάστηκαν σχέδια συγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων για το σχηματισμό της περιλάλητης ΝΑΤΟικής «Δύναμης Δράσης Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας», στο φόντο των οξυνόμενων αντιθέσεων του ευρωατλαντικού άξονα με τη Ρωσία και άλλα κέντρα.

Ο Μ. Ferguson ανέλαβε καθήκοντα διοικητή του JFC (αλλά και των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική) στα τέλη Ιούλη. Το σχετικό ανακοινωθέν του στρατηγείου σημείωνε τότε: «Ως διοικητής του JFC Naples, ο Ferguson θα προετοιμάσει, θα σχεδιάσει και θα διεξαγάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της ειρήνης, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών - μελών της Συμμαχίας και της ελευθερίας των θαλασσών και των οικονομικών ζωτικών οδών σε όλη τη ζώνη επιχειρήσεων του Ανώτατου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης και πέραν αυτής. Οι επιχειρησιακές ευθύνες του ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και αποστολές εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ