Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος πολιτών ελληνικής καταγωγής από οβίδες

ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΗ.--

Επιβεβαιώθηκε χτες ότι από ρίψη οβίδων στις 14 Οκτώβρη το μεσημέρι, στην περιοχή της Μαριούπολης στην ανατολική επαρχία της Ουκρανίας Ντονέτσκ και το χωριό Σαρτανά σκοτώθηκαν 7 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 16, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από την ελληνική κοινότητα οι 6 νεκροί είναι ελληνικής καταγωγής.

Για το περιστατικό, η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου κατηγορεί τους πολιτοφύλακες της περιοχής που θέλουν ένωση με τη Ρωσία, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς συνέβη, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες κοντά στο σημείο διεξάγονταν γυμνάσια του ουκρανικού στρατού. Οι οβίδες έπεσαν στο συγκεκριμένο χωριό ενώ σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις των ουκρανικών αρχών, οι άνθρωποι συμμετείχαν σε μια κηδεία.

Σε δήλωσή του για το θάνατο ατόμων ελληνικής καταγωγής στο χωριό Σαρτανά της Μαριούπολης ο υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος τόνισε μεταξύ άλλων: «Εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων. Η στήριξή μας θα είναι άμεση (...) ήδη έχουν δοθεί εντολές στον Γενικό μας Πρόξενο στη Μαριούπολη, όπως παράσχει κάθε δυνατή αρωγή στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή του καθώς και των τραυματιών».

Ταυτόχρονα, δεν έχασε ευκαιρία να ταχθεί υπέρ μιας λύσης στο ουκρανικό ζήτημα, που να προωθεί τις στοχεύσεις και τα συμφέροντα του ευρωατλαντικού άξονα: «Το ζητούμενο είναι ο σεβασμός της εκεχειρίας και μια εφαρμόσιμη πολιτικοδιπλωματική λύση. Αυτός είναι ο άξονας της πολιτικής μας ευθύς εξαρχής, τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ, της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και όλων των Διεθνών Οργανισμών, όσο και διμερώς».

Συνάντηση στο Μιλάνο Ποροσένκο και Πούτιν

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Πούτιν και Πέτρο Ποροσένκο με την ευκαιρία της συνάντησης Ευρώπης - Ασίας στο Μιλάνο σήμερα και αύριο θα έχουν συνάντηση για την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, όπως συζήτησαν αργά την Τρίτη το βράδυ.

Ταυτόχρονα, αναμένεται όπως δηλώνουν πηγές της ρώσικης προεδρίας να τεθεί και το ζήτημα της Ενέργειας, για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ουκρανία και μέσω αυτής στην ΕΕ.

Ο ρωσικός κολοσσός «Gazprom» έκοψε τις προμήθειες αερίου προς την Ουκρανία τον Ιούνη, μετά την αποτυχία του Κιέβου να αποπληρώσει το χρέος του για το αέριο και να συμφωνήσουν στην τιμή πώλησης.

  • Πάντως, χτες έγινε γνωστό ότι σφοδρές μάχες γίνονται στην επαρχία του Λουγκάνσκ και στη θέση Μπαχμούτκα στο άξονα προς τη δυτική Ουκρανία, όπου περίπου 100 Ουκρανοί στρατιώτες είναι περικυκλωμένοι από φιλορώσους πολιτοφύλακες.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ