Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες το τεχνικό πρόγραμμα

Ενα τεχνικό πρόγραμμα εχθρικό για τις λαϊκές ανάγκες, ενέκρινε η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά και μέσα από τα τεχνικά έργα για το 2015 την αντιλαϊκή πολιτική της. Το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ύψους 24.677.769.95 ευρώ. Το 98,7% (!) της αξίας των έργων, 24.358.000 ευρώ θα καταλήξουν στις τσέπες των εργολάβων και μόνο το 1,3% των έργων αξίας 320.000 ευρώ θα γίνουν με αυτεπιστασία από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.

Οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατήγγειλαν το ταξικό του περιεχόμενο και τόνισαν ότι στέκεται μακριά από τις ανάγκες και τα λαϊκά προβλήματα, μακριά από την παραμικρή ανακούφιση του λαού ο οποίος στενάζει από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

Οι άλλες δυνάμεις επέλεξαν την επιδερμική και αποσπασματική κριτική χωρίς να αντιπαρατεθούν στη στρατηγική της διοίκησης Μπουτάρη με την οποία συμφωνούν, αφού κι αυτοί νοιάζονται για την καπιταλιστική ανάπτυξη άσχετα με τη συνταγή διαχείρισης που προτείνουν και πάντως μέσα στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι, η παράταξη της ΝΔ κατηγόρησε τη διοίκηση Μπουτάρη για προχειρότητα και ασάφεια του Τ. Π., και στη συνέχεια ψήφισε λευκό επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της σύμπλευση και συμφωνώντας με τις προτεραιότητες Μπουτάρη. Λευκό ψήφισε και η εκπρόσωπος των Οικολόγων, που μίλησε για «συμμετοχικό προϋπολογισμό», αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι αποτελεί συμπληρωματική δύναμη της παράταξης Μπουτάρη.

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν εναντιώθηκε στη φιλοσοφία του Τ. Π., όχι μόνο δεν ανέδειξε την αντιλαϊκή ταξική του ουσία, αλλά με δευτερεύουσες παρατηρήσεις αποδέχτηκε ουσιαστικά τη στρατηγική του στόχευση, ασκώντας κριτική στον Μπουτάρη γιατί τους 8 αντιδημάρχους τους έκανε 5(!).

Οσο για τους εκπροσώπους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, αυτοί απουσίασαν από τη συζήτηση του Τ. Π., δείχνοντας έτσι πόσο τους νοιάζουν τα λαϊκά προβλήματα.

Προτεραιότητες του τεχνικού προγράμματος

Πετώντας τη μάσκα του «ανεξάρτητου», ο Γ. Μπουτάρης αποκαλύπτει ότι συμμορφώνεται πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, αφού, όπως αναφέρεται στην εισήγηση του Τ. Π., «...έλαβε υπόψη την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του δήμου και τους περιορισμούς που έχουν τεθεί ως προς τα έξοδα και τις δαπάνες». Αποδέχεται δηλαδή την τεράστια περικοπή των πόρων (πάνω από 60%) που έγινε από τις κυβερνήσεις προς τους δήμους, κάτι που αποτυπώνεται πλήρως στο Τ. Π. του 2015 (30% κρατική χρηματοδότηση, 40% ΕΣΠΑ και 30% από τέλη των δημοτών).

Μεγάλος όγκος χρηματοδότησης αφορά έργα στο ιστορικό κέντρο της πόλης προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος της τουριστικής καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα φουσκώσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη του τουριστικού κεφαλαίου.

Π.χ., πάνω από 4 εκ. ευρώ προορίζονται για 4 μόνο έργα τουριστικής αξιοποίησης του ιστορικού κέντρου. Την ίδια ώρα, για τη συντήρηση και βελτίωση των 300 και πλέον σχολικών μονάδων της πόλης δίνονται περίπου 2 εκ. ευρώ, που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για τις ανάγκες των σχολείων.

Επίσης, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για την ανέγερση ούτε ενός δημοτικού παιδικού σταθμού, ούτε ενός σχολείου, για την απόδοση ούτε ενός ελεύθερου χώρου στα λαϊκά στρώματα που ασφυκτιούν. Δεν υπάρχει ούτε ένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ