Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Συνεχείς παρεμβάσεις από πολλές πλευρές

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Διάβημα στην Τουρκία υπέβαλε η Ιταλία για τις πρόσφατες προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως καταγράφουν ΜΜΕ στην Κύπρο, επικαλούμενα, μεταξύ άλλων, πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, οι οποίες εμφάνιζαν τη Ρώμη «ιδιαίτερα ενοχλημένη» ειδικά για την έκδοση τουρκικής «οδηγίας προς ναυτιλλομένους». Μια τέτοια κίνηση σχετίζεται με το γεγονός ότι στα θαλάσσια ύδατα της κυπριακής ΑΟΖ επιχειρεί η ιταλική εταιρεία ENI, σε κοινοπραξία με την κορεατική ΚOGAS. Η εξέλιξη, πάντως, επιβεβαιώνει ότι μπλέκει το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η ιταλική αστική τάξη «καίγεται» άμεσα να πρωτοστατήσει υπέρ των εναλλακτικών για την «ενεργειακή ασφάλεια» της Ευρώπης και από τη θέση της προεδρεύουσας της ΕΕ.

Στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να επέκρινε τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι που κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και την ΕΕ «να υιοθετήσει έστω και αργά μια στάση ισορροπημένη και πιο ρεαλιστική η οποία να προσανατολίζει την Ελληνοκυπριακή πλευρά προς τη λύση του Κυπριακού».

Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει με διάφορες παρεμβάσεις να αναζητά συμμάχους και καταδίκες των νέων τουρκικών προκλήσεων, στο πλαίσιο της προθυμίας της να συμβάλει στην «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ. Σ' αυτό το πλαίσιο, τα κυπριακά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα συναντήσει το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μιλάνο, όπου ξεκινά σήμερα η 10η Σύνοδος Ασίας - Ευρώπης. Ακόμα, η Λευκωσία ανακοίνωσε ότι έκανε παρέμβαση κατά της υποψηφιότητας της Τουρκίας για τη θέση του μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σήμερα αναμένεται να εκλεγούν οι πέντε χώρες που θα καλύψουν τις θέσεις των μη μόνιμων μελών για την επόμενη διετία).

Κριτική από Οζερσάι

Στο μεταξύ, όλα δείχνουν ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες στο αστικό στρατόπεδο και στα Κατεχόμενα. Ο Κουντρέτ Οζερσάι (που μέχρι πρότινος ήταν διαπραγματευτής εκ μέρους του ψευδοκράτους αλλά αντικαταστάθηκε από τον Ερογλου όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις «προεδρικές εκλογές» της άνοιξης) δήλωσε σε ΜΜΕ ότι ο Ερογλου έπρεπε να καταβάλει προσπάθειες για να πείσει την Τουρκία «να αλλάξει την σκληρή στάση της στο ζήτημα της ΑΟΖ». Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Οζερσάι είπε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά ακολούθησε λανθασμένη στρατηγική στο ζήτημα της ΑΟΖ και ισχυρίστηκε ότι ο Κύπριος Πρόεδρος «αναζητούσε μια δικαιολογία για να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις». Μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα λαμβάνει το μήνυμα ότι «η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας» και αυτό συνδέεται με μια μεγάλη αδυναμία της τουρκοκυπριακής διπλωματίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ