Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Κατηγορηματικά αντίθετη η Συρία στην πρόταση «ζώνης ασφαλείας»

Ο Ομπάμα με τους επιτελείς 22 χωρών στη σύσκεψη στην Ουάσιγκτον
Ο Ομπάμα με τους επιτελείς 22 χωρών στη σύσκεψη στην Ουάσιγκτον
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε χτες κατηγορηματικά τις προσπάθειες της Τουρκίας να επιβάλει τη δημιουργία χερσαίας και εναέριας «ζώνης ασφαλείας» στο συριακό έδαφος,κοντά στα τουρκικά σύνορα, τάχα για την «προστασία» των Σύρων προσφύγων. Προειδοποίησε μάλιστα ότι οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια θα θεωρηθεί «πράξη επίθεσης εναντίον της χώρας» και ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας «έπειτα από διαβουλεύσεις με τους φίλους της».

Το ίδιο 24ωρο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε χτες ότι «μόνο στους Σύρους» επιτρέπεται να διασχίσουν την τουρκο - συριακή μεθόριο για να πολεμήσουν στο Κομπανί, απορρίπτοντας έτσι την «έκκληση» της Γαλλίας να επιτρέψουν τη διέλευση από τα σύνορα. «Αυτοί που προέρχονται από τη Συρία μπορούν να φύγουν για να συμμετάσχουν στη μάχη» για το Κομπάνι, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Νταβούτογλου, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνησή του δεν επιτρέπει τη διέλευση «πολιτών άλλων εθνικοτήτων, κυρίως Τούρκων». Αναφερόμενος στη χτεσινή δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για άνοιγμα των τουρκικών συνόρων και λήψη «όλων των μέτρων που επιβάλλονται» για τη «διάσωση του Κομπανί», ο Τούρκος πρωθυπουργός κατέληξε ότι τέτοιες προτάσεις είναι «απαράδεκτες» γιατί «ζητούν να ανοίξουμε τα σύνορά μας χωρίς να διευκρινίζεται επακριβώς τι θα σηματοδοτεί».

Ωρες αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις αποστολές όπλων στους Κούρδους έναντι των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) που δρουν στη Συρία, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα κάνει δήθεν «το παν για να βοηθήσει όσους μάχονται κατά του ΙΚ». Βέβαια, τον Αύγουστο, ο Ολάντ είχε ανακοινώσει την αποστολή όπλων σε «Σύρους αντικαθεστωτικούς», μεταξύ των οποίων ήταν και τζιχαντιστές του Μετώπου Νούσρα, τους οποίους βομβαρδίζουν σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους παράλληλα με τους μισθοφόρους του ΙΚ...

Η κρίσιμη κατάσταση που διαμορφώνεται στο τρίγωνο Συρίας - Τουρκίας - Ιράκ με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του ΙΚ και τα πιθανά σχέδια ιμπεριαλιστικής δράσης αναλύθηκαν και συζητήθηκαν και κατά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με τους ηγέτες ισχυρών ιμπεριαλιστικών χωρών, όπως της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας κ.ά., δίχως να γίνει άμεσα γνωστό εάν κατέληξαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις ή συμπεράσματα.

Σύσκεψη στην Ουάσιγκτον

Κατά την προχτεσινή συνάντηση που είχε με τους επιτελάρχες στρατών 22 χωρών του λεγόμενου «συνασπισμού των προθύμων», ο Ομπάμα υποστήριξε ότι οι σύμμαχοί του είναι προετοιμασμένοι να συνεχίσουν την προσπάθεια κατά του ΙΚ, προειδοποιώντας ότι «πρόκειται για μακροπρόθεσμη εκστρατεία» επειδή «δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις».

Πρόσθεσε ότι κύριο μέλημα της συμμαχίας σε αυτήν τη φάση είναι η αντιμετώπιση της πολιορκίας των τζιχαντιστών αφενός στο Κομπανί της Βόρειας Συρίας και αφετέρου στην επαρχία Ανμπαρ του Δυτικού Ιράκ, διαβεβαιώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση οι επιδρομές θα συνεχιστούν.

Πάντως, ειδικά στην περίπτωση της επαρχίας Ανμπαρ, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς οι τζιχαντιστές σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την πόλη Αμριγιάτ αλ Φαλούτζα, που θεωρείται από τα τελευταία προπύργια του ιρακινού στρατού στη συγκεκριμένη επαρχία, η οποία απέχει 40 χλμ. από την ιρακινή πρωτεύουσα, Βαγδάτη. Μάλιστα, χτες ακόμη και εκπρόσωπος του Πενταγώνου παραδέχτηκε ότι, παρά τους βομβαρδισμούς, οι τζιχαντιστές «μετακινούνται ελεύθερα» εντός της επαρχίας Αλ Ανμπαρ, χαρακτηρίζοντας τις εκεί μάχες «άγριες». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι περίπου 1.400 Αμερικανοί στρατιωτικοί «σύμβουλοι» και εκπαιδευτές έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ, αλλά κανένας τους δε βρίσκεται στην επαρχία Ανμπαρ.

Στο Παρίσι, ωστόσο, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διεθνούς Ενέργειας εκτίμησε σε έκθεσή του ότι οι επιδρομές των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων έναντι των τζιχαντιστών «εξασθένισαν» την ικανότητα τούς στη λειτουργία των πετρελαιοπηγών που ελέγχουν, στις ποσότητες παραγόμενου πετρελαίου και στο λαθρεμπόριό του. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η ημερήσια παραγωγή των εγκαταστάσεων που ελέγχουν οι τζιχαντιστές το καλοκαίρι έφτανε τα 70.000 βαρέλια πετρελαίου και πλέον αυτή έχει μειωθεί στα 20.000 βαρέλια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παραμένουν τα «σύννεφα» στη λυκοσυμμαχία των ιμπεριαλιστών(2015-07-08 00:00:00.0)
Σφοδρές συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές(2014-11-19 00:00:00.0)
Εμβάθυνση της επέμβασης με αξιοποίηση των τζιχαντιστών(2014-11-02 00:00:00.0)
Ελιγμός της Τουρκίας για διεκδίκηση μεγαλύτερου «ρόλου» στις εξελίξεις(2014-10-30 00:00:00.0)
Μάχες και παζάρι διαρκείας(2014-10-15 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται μάχες και παζάρια εντός του «συνασπισμού» των ΗΠΑ(2014-10-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ