Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟ ΑΕΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΤΟ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Καταλυτικός ο ρόλος του πανεπιστημίου στο χτύπημα του φασισμού

«

Τη θρασύδειλη ενέργεια "αγνώστων" να διαρρήξουν το γραφείο του Αρη Σαραφιανού, Επίκουρου Καθηγητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδικότητα στην ιστορία της Τέχνης του 20ού αιώνα, αφήνοντας στο διάβα τους φασιστικά σύμβολα και απειλητικά μηνύματα», καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Κομματική Οργάνωση ΑΕΙ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ.

«Η διδασκαλία του καθηγητή με το συγκεκριμένο αντικείμενο, κόντρα στα ιδεολογήματα της αστικής προπαγάνδας που λίγο - πολύ εμφανίζουν το φασισμό ως φαινόμενο ουδέτερο, αταξικό, φαίνεται ότι ενόχλησε κάποιους που, με την κάλυψη του σκοταδιού, αποφάσισαν να δείξουν αυτή τους την ενόχληση.

Δεν είναι η πρώτη φορά! Η ιστορία του εργατικού κινήματος, στον τόπο μας και παγκόσμια, βρίθει από αντίστοιχα περιστατικά προσπάθειας τρομοκράτησης ανθρώπων που με τη στάση τους και τη δράση τους συνέβαλαν στην προώθηση της αντίληψης ότι μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο δεν είναι απλά αναγκαία αλλά και ρεαλιστική.

Προφανώς, στόχος των εν λόγω φασιστοειδών δεν είναι μόνο ο κ. Σαραφιανός αλλά κάθε φοιτητής, εργαζόμενος που σήμερα σηκώνει κεφάλι, παλεύει και αντιστέκεται στο κεφάλαιο, στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, που πότε εμφανίζεται με το φασιστικό και πότε με το "δημοκρατικό" του προσωπείο. Γι' αυτό και η απάντηση σε τέτοια φαινόμενα πρέπει να γίνει υπόθεση του ίδιου του κινήματος, απομονώνοντας τους φασίστες και την ιδεολογία τους, πετώντας τους έξω από το Πανεπιστήμιο, τα σχολεία, τους χώρους δουλειάς, τις γειτονιές», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σχετικά με την αντίδραση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οι Οργανώσεις σημειώνουν ότι «καταδίκασε την ενέργεια, επικεντρώνοντας όμως την κουβέντα αποκλειστικά στο ζήτημα της φύλαξης του Πανεπιστημίου - πρόβλημα υπαρκτό αφού με τις διαθεσιμότητες έδιωξαν ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους αυτού του κλάδου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Αφήνοντας στην ουσία στο απυρόβλητο τις αιτίες που γεννούν και θρέφουν τις εγκληματικές και φασιστικές αυτές ενέργειες».

«Ο φασισμός νικιέται όσο το εργατικό - λαϊκό κίνημα θα αντιμετωπίζει και θα χτυπά τη μήτρα του, δηλαδή το σύστημα που τον γεννά, τον καπιταλισμό, τις οικονομικές του σχέσεις που στηρίζονται στην εκμετάλλευση των πολλών από μια χούφτα καπιταλιστές. Ο ρόλος του Πανεπιστημίου και των καθηγητών σε αυτό μπορεί και πρέπει να είναι καταλυτικός με την καταδίκη των αντιεπιστημονικών θεωριών, όπως η εξίσωση φασισμού - κομμουνισμού, την πάλη ενάντια στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας κ.λπ.

Μονόδρομος για τον αγώνα κάθε φοιτητή, εργαζόμενου, συνολικά του εργατικού - λαϊκού κινήματος είναι να κατευθύνει την πάλη του ενάντια σε κάθε μορφή της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής που αναχαιτίζει την προσπάθεια για ενότητα του εργατικού κινήματος ενάντια στην εκμεταλλευτική αστική εξουσία, για τη συμπόρευση των λαϊκών στρωμάτων με το εργατικό κίνημα, τη λαϊκή συμμαχία, με στόχο την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ