Παρασκευή 9 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Η κυβερνητική αδιαφορία και εγκατάλειψη σ' όλο τους το μεγαλείο

Με τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας των Ιωαννίνων συναντήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πέτροβας Σπύρος

Πέντε πανεπιστημιακά τμήματα δε λειτουργούν. Συμβασιούχοι εργαζόμενοι, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες. Τα ερευνητικά προγράμματα επαφίενται στον πατριωτισμό και στην ανοχή καθηγητών και φοιτητών. Ελλείψεις σε κτιριακή υποδομή και μείωση της κρατικής επιχορήγησης, που τα τελευταία 13 χρόνια φτάνει το 20%, είναι η εικόνα που συνθέτει τη σημερινή κατάσταση στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ενα από τα μεγαλύτερα ανώτατα ιδρύματα της χώρας.

Η χτεσινή επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, στο Πανεπιστήμιο έδωσε την ευκαιρία στους καθηγητές, στο διδακτικό και ερευνητικό προσωπικό, στους εργαζόμενους και τους ίδιους τους φοιτητές να παρουσιάσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και, το κυριότερο, να συζητήσουν για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα.

Αρχικά η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τη σύγκλητο του πανεπιστημίου. Ο πρύτανης, Χρ. Μασσαλάς, ενημέρωσε την Αλ. Παπαρήγα για τα προβλήματα, τις φιλοδοξίες και το έργο του πανεπιστημίου και υπογράμμισε την ανάγκη της κρατικής ενίσχυσης στους τομείς της «έρευνας, των κτιριακών και εργαστηριακών υποδομών και γενικότερα σε προβλήματα μισθοδοσίας και ανανέωσης καθηγητών».

Η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε, ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει σοβαρές αλλαγές στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη Διακήρυξη της Μπολόνια, όπως χαρακτηριστικά είπε. Η ίδια επισήμανε πως οδηγούμαστε σε υποβάθμιση των σπουδών και σε κατηγοριοποίηση ανάμεσα στα πανεπιστήμια. «Κινούμαστε προς το βρετανικό και αμερικανικό σύστημα, όπου 2 ή 3 πανεπιστήμια θα βγάζουν την "ελίτ" των εργατών επιστημόνων, ενώ τα υπόλοιπα θα παράγουν φθηνό ειδικευμένο προσωπικό». Και συνέχισε λέγοντας πως «τα πανεπιστήμια, τα οποία θα παράγουν το μορφωμένο ειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, πρέπει να μπουν καθαρά και απροκάλυπτα στην υπηρεσία του κέρδους, στην υπηρεσία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι άνθρωποι που θα βγαίνουν από τα πανεπιστήμια θα περιπλανώνται ανάμεσα στην ανεργία και τη μερική απασχόληση».

Στη συνέχεια η Αλ. Παπαρήγα, απευθυνόμενη προς τους καθηγητές, τους κάλεσε «σαν επιστήμονες να αντισταθούν» και ανέφερε ότι «σύντομα το ΚΚΕ θα φέρει στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο για την εκπαίδευση και θα ζητήσει και τη δική τους επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση, μέσα από τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα πανεπιστήμια, επιδιώκει την επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης».

Στη συνέχεια της περιοδείας της η Αλ. Παπαρήγα μίλησε στο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου μπροστά σε φοιτητές και εργαζόμενους σ' αυτό. Μιλώντας, κυρίως προς τους φοιτητές, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, γιατί στην ουσία δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Πρέπει να διευρυνθεί η ανώτατη παιδεία, αλλά με επιστημονικό τρόπο, κατέληξε.

Εκτενή αναφορά, κατά την ομιλία της, η Αλ. Παπαρήγα έκανε και στη Διακήρυξη της Μπολόνια, την οποία χαρακτήρισε «Μάαστριχτ για το χώρο της παιδείας». Συντελούνται αλλαγές σ' όλη την Ευρώπη, τόνισε, «προκειμένου τα πανεπιστήμια να μπουν στην υπηρεσία του κέρδους. Στόχος είναι να αποσυνθέσουν το πτυχίο από το επάγγελμα. Θέλουν να οδηγήσουν τους νέους να επιλέγουν σύντομες σπουδές και μετά να μπαίνουν στη μάχη στα επαγγελματικά πεδία».

Και κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πως «πρέπει να μπει φραγμός σ' αυτή την προσπάθεια, ο αγώνας πρέπει να γίνει πολιτικός».

Μετά το τέλος της ομιλίας της, το λόγο πήραν φοιτητές, αλλά και συμβασιούχοι εργαζόμενοι, οι οποίοι, όπως κατήγγειλαν, «είναι απλήρωτοι για 6 ολόκληρους μήνες». Πρόκειται, ανέφεραν οι εργαζόμενοι, για φθορά και υπονόμευση της ανώτατης παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ