Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην τουρκο-συριακή μεθόριο

-Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις Κούρδων και «τζιχαντιστών» στο Κομπανί

-Πάνω από 30 οι νεκροί και εκατοντάδες οι τραυματίες από τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις Κούρδων με κρατικές και παρακρατικές δυνάμεις στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Τουρκία

Τουρκικά άρματα στη μεθόριο, ενώ πίσω φαίνονται οι καπνοί από τις μάχες στο Κομπανί της Συρίας
Τουρκικά άρματα στη μεθόριο, ενώ πίσω φαίνονται οι καπνοί από τις μάχες στο Κομπανί της Συρίας
ΑΓΚΥΡΑ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Θεριεύουν οι συγκρούσεις εντός και εκτός της τουρκοσυριακής μεθορίου, με επίκεντρο τη βόρεια συριακή κουρδική πόλη Κομπανί, καθώς παραμένουν σε εξέλιξη τα σκληρά παζάρια ανάμεσα σε Αμερικανούς, Τούρκους και Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αγκυρα, με υποτιθέμενο στόχο την ανάσχεση των «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) σε Συρία και Ιράκ και απώτερο σκοπό το ξαναμοίρασμα της γεωπολιτικής «τράπουλας» στην περιοχή προς όφελος των μονοπωλίων τους. Το ίδιο διάστημα, οι τουρκικές αρχές παραδέχονται ότι από τις κινητοποιήσεις και τις σοβαρές, βίαιες συγκρούσεις των Κούρδων με δυνάμεις ασφαλείας, ακροδεξιές παραστρατιωτικές και ισλαμικές οργανώσεις, όπως η σουνιτική παρακρατική οργάνωση «Hizbullah», οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 37, οι τραυματίες ξεπερνούν τους 350 και οι συλληφθέντες τους 1.000 σε πάνω από 35 πόλεις και επαρχίες, κυρίως του ανατολικού και νοτιοανατολικού τμήματος της χώρας!

Σφοδρές οι συγκρούσεις στο Κομπανί

Από νωρίς χτες το πρωί οι «τζιχαντιστές» άρχισαν να βομβαρδίζουν το μοναδικό πέρασμα του Κομπανί προς τα τουρκικά σύνορα, ενώ ο νέος ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, απηύθυνε χτες έκκληση στην Τουρκία να επιτρέψει την πρόσβαση εθελοντών «μαζί με τον εξοπλισμό τους» που επιθυμούν να βοηθήσουν τις κουρδικές δυνάμεις αυτοάμυνας (YPG). Ο ίδιος εκτίμησε ότι εν μέσω διασταυρωμένων πυρών έχουν εγκλωβιστεί στο Κομπανί πάνω από 700 άμαχοι, ως επί το πλείστον ηλικιωμένοι, και εξέφρασε φόβους για τη τύχη τους σε περίπτωση που πέσουν στα χέρια των μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους».

Ωστόσο, η έκκληση του ντε Μιστούρα δε φάνηκε να έχει το παραμικρό αποτέλεσμα. Ισα-ίσα που ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Γιασίν Ακτάι, δήλωσε στο BBC πως πάνω από μισός πληθυσμός του Κομπανί βρίσκεται στην Τουρκία και ότι «δεν υπάρχει καμία τραγωδία, όπως λέει η τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ, αλλά πόλεμος μεταξύ δύο τρομοκρατικών ομάδων», βάζοντας στην ουσία στο ίδιο τσουβάλι τους Κουρδους του Α. Οτσαλάν και το αστικό «Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης» των Κούρδων της Συρίας.

Επίσης, η Τουρκία εμμένει ότι η οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση πρέπει να έχει στόχο την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης.

Δεκάδες οι νεκροί από συγκρούσεις στην Τουρκία

Το ίδιο 24ωρο, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Εφκάν Αλά, σημείωσε ότι στα βίαια επεισόδια, που ξέσπασαν από το απόγευμα της Δευτέρας, ως χτες το πρωί είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 31 άτομα, τραυματίστηκαν 351 και συνελήφθησαν πάνω από 1.000. Μεταξύ των νεκρών είναι δύο αξιωματικοί της αστυνομίας που δέχτηκαν αργά προχτές βράδυ επίθεση αγνώστων στην επαρχία Μπινγκόλ. Στην ίδια επίθεση που, κατά τις τουρκικές αρχές, εξαπολύθηκε από «πέντε τρομοκράτες» τραυματίστηκε σοβαρά και ο τοπικός διευθυντής της αστυνομίας, πράγμα που έχει να γίνει κατά ανώτατου αστυνομικού αξιωματούχου από το 2001...

Αργότερα, τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι νεκροί ανέρχονται σε τουλάχιστον 37 άτομα...

Πέρα από τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών, τουρκικά ΜΜΕ σημείωναν πως, πέρα από τις κινητοποιήσεις δεκάδων χιλιάδων Κούρδων που διαμαρτύρονται για τις σφαγές των ομοεθνών τους στο Κομπανί της Βόρειας Συρίας από τους «τζιχαντιντές», εντείνονται και οι συνελεύσεις και κινητοποιήσεις των φοιτητών σε πολυτεχνεία και πανεπιστήμια της χώρας.

Σκληρά παζάρια στην Αγκυρα

Παράλληλα με όλα αυτά, συνεχίστηκαν και χτες στην Αγκυρα οι δύσκολες και μαραθώνιες διαπραγματεύσεις του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Ομπάμα για το συνασπισμό κατά του «Ισλαμικού Κράτους», ε.α. στρατηγό Τζον Αλεν και του πρέσβη Μπρετ Μακ Γκάρκ. Οι δύο τελευταίοι επιχειρούν να διευρύνουν και πρακτικά τον ιμπεριαλιστικό ρόλο της Τουρκίας στο λεγόμενο συνασπισμό προθύμων κατά, υποτίθεται, του «Ισλαμικού Κράτους», που ωστόσο δημιουργήθηκε και υποστηρίχτηκε από τις ίδιες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που σήμερα το πολεμούν. Βασική αποστολή των Αλεν και Μακγκάρκ είναι, όπως δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τσακ Χέιγκελ, η ανεμπόδιστη πρόσβαση στη στρατιωτική αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και η παροχή βοήθειας στην εκπαίδευση και τον εξοπλισμό «μετριοπαθών συριακών δυνάμεων» της αντιπολίτευσης.

Σε αντίθεση με τις πρόσφατες κατευναστικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο Χέιγκελ απέρριψε, εμμέσως πλην σαφώς, την απαίτηση της κυβέρνησης Νταβούτογλου για τη δημιουργία μίας «νεκρής» χερσαίας και εναέριας ζώνης «ασφαλείας» τάχα για τη φιλοξενία των Σύρων προσφύγων (που αποβλέπει εντούτοις στην, κάποιον τρόπο, δημιουργία ενός «σουνιτικού» κρατιδίου που θα «χωρίζει», για ευνόητους λόγους, τους Κούρδους και στις δύο πλευρές της τουρκοσυριακής μεθορίου).

Νωρίτερα δε και ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασένκο, είχε αποδοκιμάσει την τουρκική απαίτηση - «πρόταση», που αναμένεται να υποβληθεί επισήμως το επόμενο διάστημα και στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση αρμόδιο για τέτοιες αποφάσεις είναι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ θα εντείνουν τις προσπάθειές τους στην Τουρκία στέλνοντας, όπως ανακοίνωσαν, την επόμενη βδομάδα στην Αγκυρα μία ομάδα «στρατιωτικών αξιωματούχων» για συνομιλίες, που, όπως είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, θα «δώσει συνέχεια στις συζητήσεις για την πρόληψη της εξάπλωσης του "Ισλαμικού Κράτους"».

Στο μεταξύ, χτες, ο Ισπανός υπουργός Αμυνας, Πέδρο Μορένες, ανακοίνωσε την αποστολή 300 Ισπανών εκπαιδευτών και αξιωματικών στο Ιράκ, προκειμένου να συμμετάσχουν, όπως είπε, στην εκπαίδευση δυνάμεων του ιρακινού στρατού ενάντια στο ΙΚ.

Επιπροσθέτως, οι γονείς του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ, που φέρεται πως αποκεφαλίστηκε από δήμιο του ΙΚ, εμφανίστηκαν δημοσίως υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι υπόλοιπες χώρες, πολίτες των οποίων έχουν απαχθεί από τους «τζιχαντιντές», «θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα να διαπραγματευτούν, εάν θέλουν να σώσουν τους ομήρους»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια επέμβασης εξυφαίνει η κυβέρνηση Νταβούτογλου(2015-06-30 00:00:00.0)
Το πρόσχημα των τζιχαντιστών καλά κρατεί(2014-11-01 00:00:00.0)
Τουρκικοί διαπραγματευτικοί «ελιγμοί»(2014-10-21 00:00:00.0)
Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ιμπεριαλιστών(2014-10-10 00:00:00.0)
Κύμα προσφύγων στην Τουρκία και τρομοϋστερία στη Δύση(2014-09-23 00:00:00.0)
Εντατικές επαφές για τη συγκρότηση «συνασπισμού» κατά του «ΙΚ»(2014-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ