Οι δύο πλευρές δηλώνουν έτοιμες να δώσουν «αρμόδια» απάντηση η μία στην άλλη. «Ανησυχία» εκφράζει και ο γγ του ΟΗΕ
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--
Ενώ συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και μέχρι χτες είχαν σκοτωθεί τουλάχιστον 19 άμαχοι, Ινδία και Πακιστάν εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται για την ένταση, ανταλλάσσοντας και «βαριές» δηλώσεις.
Μετά την προειδοποίηση του Ινδού υπουργού Αμυνας, Αρούν Τζίτλι, ότι «αν το Πακιστάν εμμείνει στον τυχοδιωκτισμό» το κόστος θα είναι «δυσβάσταχτο», ο Πακιστανός ομόλογός του, Καγουάζα Ασιφ, δήλωσε: «Δεν επιθυμούμε η κατάσταση στα σύνορα των δύο αντίπαλων πυρηνικών δυνάμεων να κλιμακωθεί σε σύγκρουση» και συμπλήρωσε ότι «η Ινδία θα πρέπει να επιδείξει σύνεση και να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα». Την ίδια στιγμή, εξήγησε πως η χώρα του θα «απαντούσε αρμοδίως στην ινδική επιθετικότητα» αν αυτό χρειαστεί. Ο Πακιστανός υποστράτηγος Χαν Ταχίρ Τζαβέντ Χαν, υπεύθυνος για το τμήμα των συνόρων όπου έχουν ξεσπάσει οι συγκρούσεις, δήλωσε ότι η Ινδία έχει ρίξει περίπου 20.000 οβίδες από την αρχή του έτους, ενώ το 2012 το ινδικό πυροβολικό είχε βάλει 200 φορές. Υποστήριξε ακόμα ότι έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογό του μετά την έναρξη των επεισοδίων, όμως κανείς δεν απαντά στα τηλεφωνήματά του.
Στο Νέο Δελχί, ο Τζίτλι έδωσε συνέντευξη Τύπου ισχυριζόμενος ότι το Πακιστάν πυροδότησε τη νέα ένταση για «δικούς του εγχώριους αλλά και διεθνείς λόγους». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, εν όψει εκλογών σε ινδικά κρατίδια, ότι «δε χρειάζεται να μιλήσω εγώ, θα μιλήσουν τα όπλα. Εχουμε απαντήσει με σθένος στις παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός». Απαντώντας σε κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι σιωπά όσον αφορά την κατάσταση στο Κασμίρ, είπε πως «οι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά τις προθέσεις μου. Δε χρειάζεται να το διευκρινίσω. Εχουμε επιδείξει την ισχύ μας».
Ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή εξέφρασε και ο γγ του ΟΗΕ, μέσω της εκπροσώπου του Βανίνα Μαεστράτσι. Σε σχετική δήλωση αναφέρεται πως ο γγ «προτρέπει τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν να επιλύσουν όλες τις διαφορές τους μέσω διαλόγου και να εμπλακούν σε ένα εποικοδομητικό διάλογο, ώστε να βρουν μια μακροπρόθεσμη διευθέτηση προκειμένου να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στο Κασμίρ».
Η νέα ένταση θεωρείται η πιο σοβαρή τις τελευταίες δεκαετίες, με δεδομένη και την κατάπαυση πυρός που υπογράφτηκε το 2003 αλλά ήδη παραβιάζεται συχνά. Εκδηλώνεται σε μια περίοδο που η Ινδία επιχειρεί να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή αλλά και διεθνώς, προωθώντας συμμαχίες με ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (βλέπε πρόσφατη επίσκεψη Μόντι στην Ουάσινγκτον) αλλά και συμμετέχοντας σε διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, όπως η BRICS. Επιπλέον, στο Πακιστάν πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα μαζικές διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης που κατηγορείται για νοθεία και η σχετική «αναμπουμπούλα» δεν έχει καταλαγιάσει, ένδειξη και αυτό των ενδοαστικών αντιπαραθέσεων.