Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Περιοδεία του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ευρώπη

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Περιοδεία στην Ευρώπη (που θα διαρκέσει ως τις 17 Οκτώβρη) ξεκίνησε από χτες ο Κινέζος πρωθυπουργός, Λι Κετσιάνγκ. Χτες είχε συναντήσεις στη Γερμανία και ακολουθεί η Ρωσία, η Ιταλία, όπου στο Μιλάνο θα πάρει μέρος στη 10η Συνάντηση Ευρώπης και Ασίας στις 16 - 17 Οκτώβρη.

Στη Γερμάνια έχει προγραμματιστεί να υπογραφούν 20 διακρατικές συμφωνίες και εμπορικές συμβάσεις ύψους 18,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορους τομείς, ειδικά σε αυτούς των νέων τεχνολογιών. Ο Κινέζος πρωθυπουργός συνοδεύεται από πολλούς υπουργούς, που είχαν επιμέρους συναντήσεις με τους ομολόγους τους, ενώ στην κοινή συνέντευξη που δόθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, σημειώθηκε ότι μπορεί να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία, ενώ ο Λι Κετσιάνγκ προέτρεψε τη Γερμανία να αυξήσει τις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα, να αξιοποιήσει τις ζώνες ελεύθερου εμπορίου και να χαλαρώσει τους δασμούς για τα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Το διμερές εμπόριο είναι σήμερα της τάξης των 177 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Γερμανία είναι ο 6ος εμπορικός εταίρος στον κόσμο και ο πιο σημαντικός από τις χώρες της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, σχολιάζοντας ο Κινέζος πρωθυπουργός τους δείκτες ανάπτυξης της Κίνας, είπε χαρακτηριστικά: «Αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ανάπτυξη 7,5% του ΑΕΠ φέτος», ενώ ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να μην «υπερερμηνεύουν για κάποια μικρή απόκλιση της τάξης του 0,1 ή 0,2% από το ποσοστό αυτό».

Η Α. Μέρκελ, από την πλευρά της, κάλεσε την Κίνα να διασφαλίσει την πρόσβαση των γερμανικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά, ενώ ζήτησε επίσης μεγαλύτερη ελευθερία για τα μέσα ενημέρωσης και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ