Σάββατο 11 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Βουλευτικές εκλογές την Κυριακή

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων για τις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν αύριο, Κυριακή, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Στην ενδοαστική αντιπαράθεση κυριάρχησε η λεγόμενη καταπολέμηση της διαφθοράς, τα ευχολόγια για μείωση της ανεργίας και της φτώχειας, αποτέλεσμα της πολιτικής που εξυπηρετεί το κεφάλαιο, και επικλήσεις στη συμμετοχή στην ΕΕ, που δήθεν εξασφαλίζει το μέλλον. Οταν είναι η ΕΕ μαζί με το ΝΑΤΟ που αιματοκύλισαν και διέλυσε την ενιαία Γιουγκοσλαβία.

Στην εκστρατεία του υποψήφιου των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Φαχρουντίν Ράντοντσιτς, που ηγείται της «Συμμαχίας για καλύτερο μέλλον», επικράτησαν συνθήματα υπέρ της σύλληψης κρατικών αξιωματούχων που θεωρούνται υπεύθυνοι για την υπεξαίρεση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα δημόσια ταμεία. Ο Ράντοντσιτς είναι πρώην υπουργός Ασφάλειας και μεγαλοϊδιοκτήτης ΜΜΕ.

Ο Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, από το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA), νυν εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην προεδρία της Βοσνίας, αγνόησε τις κατηγορίες του Ράντοντσιτς, επιλέγοντας να υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση του κράτους. Ο νυν εκπρόσωπος των Κροατών στην προεδρία της Βοσνίας, Ζέλικο Κόμσιτς, υποψήφιος του Δημοκρατικού Μετώπου, υποσχέθηκε ότι θα οδηγήσει στη φυλακή όσους συνδέονται με το έγκλημα, όσο κοντά του κι αν βρίσκονται. Ο Κόμσιτς βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής του Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια, αρχηγού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, από το οποίο ο Κόμσιτσς αποχώρησε και ίδρυσε νέο κόμμα.

Περίπου 3.200.000 ψηφοφόροι θα ψηφίσουν απευθείας για τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της χώρας και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Από αυτούς, περίπου 2.000.000 ψηφοφόροι της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας θα ψηφίσουν και για τα μέλη της νέας Βουλής και των Συνελεύσεων των δέκα καντονιών της οντότητας, ενώ 1.200.000 ψηφοφόροι της Σερβικής Δημοκρατικής Οντότητας θα εκλέξουν τα μέλη της Βουλής, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της σερβοβοσνιακής κοινότητας.

Οι ψηφοφόροι από την περιφέρεια Μπρτσκο έχουν την επιλογή να ψηφίσουν σε μία από δύο οντότητες.

Στις εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν παρουσία ξένων παρατηρητών, συμμετέχουν 65 πολιτικά κόμματα, 24 συνασπισμοί και 24 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ